Felejts már el azt a 10W30-ast, nem találsz olyat.
Az indításhoz meg azért nincs köze az olajnak mert ha -10'C-ban próbálgatnád még azt is mondanám hogy talán lehetne de az utóbbi pár nap a nappali +10 +12 fokban be is b&szna ha ez gond lenne. (dokumentáció is azt mondja hogy +5'C-tól simán használható a 20w40 (de ma már olyat sem találsz, 20w50 van helyette)
Én használtam annak idején télen MOL Botond 20w50-est (autóba való ráadásul) a 78-as XS250-ben és gond nélkül indult -10 fokban is. (pedig ha valaminek gyenge volt az önindítója hát akkor az az volt)
Kicserélte az olajszűrőt. leengedte a régi olajat, majd beletöltötte a régit. Nem nyúlt máshoz (karburátor stb. semmi). De azelőtt tökéletesen működött minden, akkor csak az olajjal lehet gond: Tehát gondolom a hígabb 10W30-as olaj volt benne, ami rá is van írva a blokkjára. Az indításhoz miért nincs köze? Nem, nem akarok okoskodni, csak kérdem. Én úgy gondolom, hogy van köze, mert hát indításkor még dermedt az olaj, és azért indul ilyen nehezen, mert nagyon sűrű. Járható út, ha olajszűrő csere nélkül leengedem a jelenlegi 20W50-es olajat, és 10w30-ast teszek bele?
Nos az olajnak max. a váltáshoz lehet köze, máshoz nem. Az olajszivárgás meg nem hinném hogy az olajleeresztő csavar alól jönne, mert ha igen akkor ahhoz a szerelőhöz nem kellene többet menni. (mivel nem ismeri a tömítő pasztát)
Valószínűbb hogy az olajszűrő ház alól folyik mert ha túlhúzzák a csavarját (a közepében van) akkor egyszerűen elreped az öntvény és nem tömít már rendesen az "O" gyűrű. (bele van öntve a csavar mellé hogy 10Nm a meghúzási nyomaték)
A 20w50-es olaj az utóbbi pár napban semmi gondot nem okozhat indításkor mert tavaszias idő volt. (sem váltóilag sem indításilag)
Az a kérdés hogy mihez nyúlt még hozzá a szerelő.
A piros lámpa meg ha ráadod a gyújtást és egyből pirosan világít amíg be nem indítod akkor olajnyomást (400-as belpiacosoknál lehet ilyen) ha viszont egyáltalán nem világít akkor az olajszintet mutatja.
Az a szokás,hogy előbb kitöltöd az adatlapot:
Ha titkos,