ahha-ahha, akkor már máshol is erősebb kell. Igen, így jártam az OPC-vel anno. Hiába volt chippelve, azt már nem lehetett levinni az útra. Ahhoz kellett volna Torsen..ahhoz meg difi...ésígytovább
az fzr 17-18ezer, a zxr 18, és a fogaskerekes cbr 20, de ott annyira kicsi súlyú a szelep, hogy ésszerű rugóerő is kitámasztja. (biztos lehetne nagyobb szelepekhez is elég erős rugót, de azt meg is kell forgatni: vezérműlánc, mechanikai veszteség..)
itt már olyanok vannak, hogy kicsit emelt kompressziónál annyival icipicit közelebb kerülnek a szelepek a dugóhoz, hogy az első hajtós kör célegyenese végén nagyfordulaton, jó melegben, a hidegen simán átforgó motorban összepuszilnak a szelepek-dugók. De ha a haverod utcai motorja 19 fölött forog, akkor
az első R6R-eknek volt 17.000 a szabályozás, és az egész világ sokkot kapott tőle milyen nagy szám, aztán amcsiban fel kellett ajánlania a hangvillásoknak, hogy aki kéri, attól visszaveszik, mert épp 16ezer felé forgott, csak az óra mutatott 17-et. A legújabb 6osok is 15-16 között szabályoznak, és bő 14-nél adják le a teljesítményt. (btw, a litereseknél a max HP 11 körül szokott lenni). 20ezreket a GP motorok pneumatikus, vagy mechanikus szelepmozgató rendszerekkel tudtak elérni csak, mert a rugók ésszerű erősséggel belebegtek volna már. (eddig ebéd közben, hamburgerkulimászosan kisujjal írogattam, azért voltam ilyen szűkszavú )
Nekem 750 van az a legjobb . Hosszú útra és városban is jó. 5 alatt eszik, nyomatékos. De ha inkább túráznál hosszú úton akkor ezres a legjobb választás.
Max Torque
66 Nm @ 11700 rpm