Mert az egyszerű emberek traumaként élik meg a basztatást csak te vagy az, aki helyesli - sőt szinte már kívánja - a korbácsot 🤣
Komolyan fordítva, pl. én nem basztatok semmilyen hivatalt, szervet, sőt leginkább nem is törődök velük... csak ugyanennyit várok el... 😁
Már látom előre a vitát vagy a basztatást, de itt évek óta mindig rémtörténeteket olvasok az eccerű állampolgárok vs. államgépezet harcról. Büntetés, traffipax, nav, nyeletlen kalapács, egészségügy, stb.
ismerős szervizben azért adtak büntit mert a polc tetején a dobozok alatt volt egy kalapács fej nyél nélkül, és azt feliratozni kellett volna a polcon hogy használaton kívüli zárolt eszköz
pedig minden feliratozva volt mindennek helye volt nem volt szigszalagos hosszabbító meg ilyenek
mindenki csak nézett hogy az a kalapács honnét került oda....
Nekem nem volt soha gondom, egyszr volt, hogy egy konspirativ lakasba hivtak dolgozni, de ott is megusztam. De csak mert ugy csinaltam, ahogy mgkovetelek.
Azért tegyük hozzá, hohy a szidott fidesz ehhez is tett, hogy fehäredjen a gazdaság. Lenne mit panaszkodni még bőven, főleg az áfán, de én vállalkoztam az mszp alatt is, sokkal szarabb volt a hivatalos megoldás és sokadmagammal akiket ismerek, már nem nagyon akarunk trükkőzni, ha van bevétel jut is marad is, és békén hagynak. Van igy is felesleges fizetnivaló bőven, de kell az állámháztartásba, és viktor király aszonta egyszer, hogy a kisvállalkozások a gazdaság motorjai és befizetői vagy igy vagy ugy, ha nincs tartozásuk és mégbbe is fizetnek nem kell piszkálni őket. Az mszp 4 éve alatt kétszer ellenőrzött a nav, vegetált a vállakozás és mindkétszer büntettek. Az egyik esetben ugy, higy nem talältak hibát. Erre aszinták ezt lezárták de az iratokat nem adják.vissaz mert néznek egy másik évet másik céllal. Na azon lett másfél milliojuk....az elmult 15 évben nem basztattak, a rengeteg kiszámlázás ezidő generált áfát, taot, járulékot amit időre fizetek, békén hagytak eddig. Én is jobban alszok, egyenlőre munka is akad.
ami vasakat, lemezeket vettem múlt évben az mind kockáspapírra írt árujegy volt meg féláfa
épp a múlt héten vettünk ismerősnek akinek kellett számla hát neki jóval drágább volt
szóval azért még mindig tudnak trükközni
ha az utcáról beesik egy ember az gondolom nem kap féláfával, de én innen veszem a vasakat már 10+éve
Sajnos nem múltak el, esetleg a mértéke változott. Lefelé, de a kívánatos mérték a nulla kellene, hogy legyen.
Igaz, sokat segítene, hogy a megbukott vállalkozó a kiróttakon felül soha többé ne lehessen se cégtulajdonos, se vezető tisztségviselő semmilyen cégnél, illetve az első, vagy a második rokoni foknál közelebb se tölthessen be ilyent, tehát ne legyen a édesaptyakisfia nevén a cég.
Ja, szűkülnek, az lehet, sőt, kívánatos.
Ha én lennék a prezident, azért a suttogásokra is figyelnék, illetve a vagyongyarapodások mértéke arányban van-e a bevallottakkal.
Az üzleti körökben nem dolgozom már, nem ismerem a részleteket, pláne nem az összegeket, de nekem elég az amit írtam, hogy lehet olvasni, hogy a két módszer változtatás (fordított áfa, online számlázás) mennyit változtatott a bevételek mértékén.
A tolvaj vállalkozó bélyeget ismerem, voltam én is, amikor vállalkozó voltam. Mondjuk nem izgatott fel, mert megmondtam minden köcsögnek, lehet akkor kilépni a meleg szarban lebegésből és be lehet állni vállalkozónak és lopjanak ha tudnak és merik, de erősen kellene gondolkodnom, hogy akár csak egy embert is tudnék-e mondani, hogy így tett-e valaki.
Viszont tudom, hogy amikor a tolvaj vállalkozó elég egy mértéket, akkor a vállalkozásai megfialnak, osztódnak. Én tudok egy helyi cégről, apa-fia kezdte, ahol a tulajdonlott cégek száma szerintem több, mint 50. Ötven, nem öt. Az, hogy mennyi működik belőle nem tudom, de feltételezem, nem unalomból jegyezték be őket. És ez biztos, mert amikor tavaly a fatert odacsukta az egyik üzlet automata ajtaja, akkor meg kellett keresnem az üzemeletetőt, ott meg meg kellett keresnem a hivatalos címét a cégnek, és hát akkor olvastam bele a cégtörténetbe. De tudok még hasonlót, ugyanis amikor olvasom az általunk elindított beszerzési eljárásokra beérkező ajánlatokat, azért látok érdekeseket.
Tehát a lényeg: a saját szemem és a fülem ENGEM biztos nem vezet félre.
Nem azt irtam hogy nincs azt irtam hogy egre szukulnek a kiskapuk.
Máig emlékszem a Retz bukására.
Ott kb 1,5 milliárd afa volt a bibi,pedig az orion utcaban egesz raktarsorokban emelet magasan volt az áru,igaz a fejesek mind hummerrel jartak.
Hát... nem tudom a mértéket, nem tudom az esetszámokat, de mindig van, aki okosba áfa, vagy fél áfa felszámításával kereskedik.
Lehet ezt tagadni, de biztosan tudom, hogy mindenki ismer ilyent.
Azért egyre nehezebb ez az ügyeskedés, mióta a rendszerben azonnal megjelenik az áru, annak szállítása, eladása, vétele. És a nav hamarabb párosít, mint az én számlázó programom....Arról nem is beszélve, hogy a csalások kiszűrésére már elég fejlett algorutmusokat használnak.
Nem tudsz egy bizonyos bevétel felett áfa körön kivül lenni, bárhogy is akarnál......De megint csak a vállakozó az jól él mert ellop mindent szemlélet megy. A többség kisvállakozás és nem NER közeli.....
Nem lehet számolni így, ahogy a jelenlegi elégedetlenkedők teszik, hogy 27%-al számolnak. Ja, az áfakörön kívülieket nem is írtam.
A pénztárgépet, okosban pár dolgot számlára beszerző, többit a feketén beszerezett készletből kiárulókat sem.
Az, hogy milyen méretű csalásoknál volt rizikózni érdemes az áfával, az egy dolog. Volt. Eleve meg kell nézni, hogy az online számla, a fordított áfa bevezetésénél "szinte" egyik napról a másikra hogyan változott a bevétele az államnak.
Én annak idején javasoltam, hogy a boltoknál legyen egy ellenőr, a pénztárgép azonnali lekérdezése és a boltból éppen kiforduló vevő tetthelyi ellenőrzése eléggé elriasztó tudna lenni. A vevő nem hivatkozhat, hogy eldobta a számlát meg megette, hiszen a a lekérdezésből azonnal lehet látni mindent.
A valosag meg az hogy ami arut veszel és eladsz az mibd csilingel az addohivatalnal.
Nekik meg az algoritmus figyeli a bejövő szamlakat amiket sosem adsz el,mert ugye nem adod tovabb szamlaval.
Es egy idő utan bekopog a merkur.😆
Az elektronikus szamlazas ota mar nincs ceg aki suskusban adna-venne.
De igazabol nem is eri meg.
Elöszor buntetes,majd kibaszott nagy buntetes,utana jön a zaras es elkobzas.
Nincs, csak 27% szolgáltatásra meg minden műszaki dologra. Ergo a több kiesett. Aztán ott a Kata... cak lakosságnál működik, ergo két céget vagy vállakozást kéne tartanom... -túl azon, hogy a feketézők akkor is megmaradnak olcsóbbnak - mint csinálták sokan meg páran most is. Dupla költséggel szinte.....Az áfa tökmindegy, hogy kezelem, el kell kérnem és tovább adnom, nincs benne semmi varia. Ne gyertek a költségelésssel, mert nincs korlátlanul levonható áfa. Ha meg annyit költök a vállakozásra, hogy mindet le tudom vonni, akkor veszteséges vagyok, mert ugye a járulékok, adók áfa mentesek.....
Áfa csalás kicsiben nem játszot sosem, értelme sincs... az a pár eszetlen aki mégis ezzel játszik többnyire hamar vagyon elkobzás áldozata lesz és mehet a sittre.
Hát nem. Egyrészt választhatja a Kata-t a vállalkozó.
Másrészt az áfá-t eleve külön kezeli. Aztán talán nem kellett volna bajnok mértékű áfacsalással lopni korábban.
És hát ugye van 0%-os áfakulcs, 5%-os, 18%-os is.
Spec spanyol-olasz projekt volt anno akik belementek az orinoco olajba,csak az amcsi embargo kipöckölte őket
Nekik van finomitojuk erre felkészitve.
Meg kuba kapott olajat,most coresz van ott.
Komolyan fordítva, pl. én nem basztatok semmilyen hivatalt, szervet, sőt leginkább nem is törődök velük... csak ugyanennyit várok el... 😁
pedig minden feliratozva volt mindennek helye volt nem volt szigszalagos hosszabbító meg ilyenek
mindenki csak nézett hogy az a kalapács honnét került oda....
épp a múlt héten vettünk ismerősnek akinek kellett számla hát neki jóval drágább volt
szóval azért még mindig tudnak trükközni
ha az utcáról beesik egy ember az gondolom nem kap féláfával, de én innen veszem a vasakat már 10+éve
Igaz, sokat segítene, hogy a megbukott vállalkozó a kiróttakon felül soha többé ne lehessen se cégtulajdonos, se vezető tisztségviselő semmilyen cégnél, illetve az első, vagy a második rokoni foknál közelebb se tölthessen be ilyent, tehát ne legyen a édesaptyakisfia nevén a cég.
Ha én lennék a prezident, azért a suttogásokra is figyelnék, illetve a vagyongyarapodások mértéke arányban van-e a bevallottakkal.
A tolvaj vállalkozó bélyeget ismerem, voltam én is, amikor vállalkozó voltam. Mondjuk nem izgatott fel, mert megmondtam minden köcsögnek, lehet akkor kilépni a meleg szarban lebegésből és be lehet állni vállalkozónak és lopjanak ha tudnak és merik, de erősen kellene gondolkodnom, hogy akár csak egy embert is tudnék-e mondani, hogy így tett-e valaki.
Viszont tudom, hogy amikor a tolvaj vállalkozó elég egy mértéket, akkor a vállalkozásai megfialnak, osztódnak. Én tudok egy helyi cégről, apa-fia kezdte, ahol a tulajdonlott cégek száma szerintem több, mint 50. Ötven, nem öt. Az, hogy mennyi működik belőle nem tudom, de feltételezem, nem unalomból jegyezték be őket. És ez biztos, mert amikor tavaly a fatert odacsukta az egyik üzlet automata ajtaja, akkor meg kellett keresnem az üzemeletetőt, ott meg meg kellett keresnem a hivatalos címét a cégnek, és hát akkor olvastam bele a cégtörténetbe. De tudok még hasonlót, ugyanis amikor olvasom az általunk elindított beszerzési eljárásokra beérkező ajánlatokat, azért látok érdekeseket.
Tehát a lényeg: a saját szemem és a fülem ENGEM biztos nem vezet félre.
Máig emlékszem a Retz bukására.
Ott kb 1,5 milliárd afa volt a bibi,pedig az orion utcaban egesz raktarsorokban emelet magasan volt az áru,igaz a fejesek mind hummerrel jartak.
Lehet ezt tagadni, de biztosan tudom, hogy mindenki ismer ilyent.
En csak sajat bizniszben ismerem.
Viszont nemigen eri meg baszakodni,persze van olyan egybites aki megprobalja.
A pénztárgépet, okosban pár dolgot számlára beszerző, többit a feketén beszerezett készletből kiárulókat sem.
Az, hogy milyen méretű csalásoknál volt rizikózni érdemes az áfával, az egy dolog. Volt. Eleve meg kell nézni, hogy az online számla, a fordított áfa bevezetésénél "szinte" egyik napról a másikra hogyan változott a bevétele az államnak.
Én annak idején javasoltam, hogy a boltoknál legyen egy ellenőr, a pénztárgép azonnali lekérdezése és a boltból éppen kiforduló vevő tetthelyi ellenőrzése eléggé elriasztó tudna lenni. A vevő nem hivatkozhat, hogy eldobta a számlát meg megette, hiszen a a lekérdezésből azonnal lehet látni mindent.
Nekik meg az algoritmus figyeli a bejövő szamlakat amiket sosem adsz el,mert ugye nem adod tovabb szamlaval.
Es egy idő utan bekopog a merkur.😆
http://youtu.be/2SrCcSnaZio?si=ytkpBmATPSff2Kcu
Az elektronikus szamlazas ota mar nincs ceg aki suskusban adna-venne.
De igazabol nem is eri meg.
Elöszor buntetes,majd kibaszott nagy buntetes,utana jön a zaras es elkobzas.
Áfa csalás kicsiben nem játszot sosem, értelme sincs... az a pár eszetlen aki mégis ezzel játszik többnyire hamar vagyon elkobzás áldozata lesz és mehet a sittre.
Másrészt az áfá-t eleve külön kezeli. Aztán talán nem kellett volna bajnok mértékű áfacsalással lopni korábban.
És hát ugye van 0%-os áfakulcs, 5%-os, 18%-os is.
Nekik van finomitojuk erre felkészitve.
Meg kuba kapott olajat,most coresz van ott.