32A elmegy a hatoson minden gond nélkül. Van vezetékterhelhetőségi táblázat, és nem mindegy milyen körülnények között van elhelyezve az a nyomorult vezeték. Mert adott esetben a négyes is sok de ugyanarra lehet a hatos is kevés.
Minden óra után kell egy fogyasztói kismegszakitó, amit egy elosztóban kell elhelyezni. Ott lehet kerwsztmetszetet váltani. Addig 10es utánna bármi. Akár másfeles🤣
Gyakorlatilag igen. Mivel a villanyóra és a sorkapocs közötti vezeték villanyóra oldalához, te amúgy sem nyúlhatsz hozzá, azt a regisztrált szerelő csinálja.
Utána meg kell még egy fi relé minimum szóval odáig még érdemes 10-esel átkötni azt a fél métert. Utána viheted 6-ossal, de ez távolság függő is a feszültség esés miatt.
Én azt mondom az előírt vastagságnál vastagabbat nem érdemes tenni, mert amúgy is túlméretezett a szabvány, és csak pénzkidobás felette használni. https://www.novill.hu/magazin-...
Azért, mert a felületi oxid réteg miatt kis keresztmetszeteknél jelentősen csökken a kötéswknél a vezetőképesség, melegszik, tűzveszélyes. Nincs hozzá normális kötőelem ami kiküszöbölné ezt. Kontakt paszta némileg javit a helyzeten. De még 10es esetén is szarrá tud könnyen égni a kötés.
csak egy lehetőség, ha messzire kell vinni lehet spórolni pár sörre valót
nem tudom miért lett ennyire mellőzve az alumínium mert egy mérettel nagyobb kb annyit bír mint a réz, aztán sokkal olcsóbb
kawa biztos tudja.....
Persze ez ok, de az átlag áramfelvétel a fele sem lesz, csak a KMSZ értéke miatt kell a 10-es. Bent a házban azért már hagynám az alut, azert vicces lenne 16-os aluval bekötni a klímát 🤣
minél vastagabb annál kevesebb a veszteség
pl 50 méteren 4es vezetéken 6% a veszteséged, 6os vezetéken 4% 10 es vezetéken 2,5% kb ennyi a 16os alu vezetéken is ami fele árban van mint a 10es réz
H-nál fent kell legyen a klíma és bekötve és az a szabály hogy a kismegszakítót a mögötte következő vezetékhez kell választani amit véd. Nem mért fővezeték már, mert kint az az óránál az ÁVK és KMSZ de akkor is megnézik szerintem.
Pont most boszankoftam, hogy a 32A-es H tarifához is vihetek 10-es kábelt, nem elég a 6-os. De ezek szerint elég a 4mm2 is, köszi! Kíváncsi leszek az EON mit szól majd hozzá 🙈
Utána meg kell még egy fi relé minimum szóval odáig még érdemes 10-esel átkötni azt a fél métert. Utána viheted 6-ossal, de ez távolság függő is a feszültség esés miatt.
Én azt mondom az előírt vastagságnál vastagabbat nem érdemes tenni, mert amúgy is túlméretezett a szabvány, és csak pénzkidobás felette használni.
https://www.novill.hu/magazin-...
32es biztire 6os az előírás minimum. De villanyóra és elosztó között 10mm2 minimum
nem tudom miért lett ennyire mellőzve az alumínium mert egy mérettel nagyobb kb annyit bír mint a réz, aztán sokkal olcsóbb
kawa biztos tudja.....
pl 50 méteren 4es vezetéken 6% a veszteséged, 6os vezetéken 4% 10 es vezetéken 2,5% kb ennyi a 16os alu vezetéken is ami fele árban van mint a 10es réz