Látszik mennyire nem sok közöd van ehhez. Az emberek mindig azt hívják aki az olcsóbb. Pont leszarják hogy aztán többször annyit ráköltenek mert agyatlanul lett megcsinálva. Ugyan akkor ettől még nekem nem kötelező szar munkát végezni.
Eleinte mindig a szakértők keresnek jól, aztán amikor kialakul, akkor egyre inlább már a vízvezeték szerelő is ezt csinálja a jó pénzért, végül lecsökkennek az árak a munkaerő túlkínálat miatt, és ugyan olyan szar pénzt kap mint a vízvezeték szerelésért. Aztán amikor baj, vagy csak rájössz hogy igényes munka kell nem a gányolt, megint a szakértőt kell hívni sok pénzért.
Ezért érdemes inkább szakértőnek lenni. Azok mindig megélnek, de nem szabad egy területen leragadni, simán tovább kell lépni amikor már sok a kókler. Ilyen volt a tányéros TV, kábelTV, klíma szerelés is ilyen kezd lenni, villanyszerelés, napelem, most a szigetüzemmel is ez lesz, aztán aki elég eszes az úgy is talál magának más területet amivel éppen jól tud keresni.
Egyébként nem olyan bonyolult ez a számítás. Excel táblában egyszer kialakítod, aztán csak bepipálgatod a dolgokat, hogy mi van, hány ember, aztán kidob egy számot.
Szóval mennyit is keresett? Pont ezért vezette be egy ismerősöm, vagy 10 éve, hogy felmérés árajanlat 50eFt, ami levonódik ha megrendelésre kerül a cucc. Én sem fogok napokat agyalni valakinek a problémáján ingyen 🤷♂️🤣
Hát ezaz. Nagyanyám simán megpatkolta az olvadó biztosítékot egy szöggel, aztán nem verte le. Régen simán izomból kellett megoldani ezeket, most már azért ez drágább mint egy százasszög így megéri okosan gazdálkodni ezekkel az erőforrásokkal.
Ráadásul szerintem így azért kényelmesebb mint átkiabálni az asszonynak hogy melegíthetek e a mikróban, világít e a bojler 😄
múltkor ment 2 klíma a szárító a mosogatógép a kocsi töltés
aztán rádurrantották a mikrót és lőn sötétség ....
az a vicc hogy rá se jöttek miért van
szerintem a gyerek se tőlem van én 5 évesen sokkal fejlettebb műszaki érzékkel rendelkeztem mint ő 25+ évesen
leírni 20 sort nem egy nagy költség
lehet reklámnak tekinteni
ha mindig tudod a tutit akkot téged hívnak szerelni nem az ismeretlent aki a pesti piacban hirdet....
persze ha eljött volna tanácsokat osztogatni az neki nem éri meg ingyen egyrészt költség másrészt meg nincs reklám értéke mert rajtam kívül senki se tud az akcióról
amúgy inverter szerelőből is van nem egy aki segít mindenben ha valami gondod van még azt is elmondja hogy az alin kitől kell rendelni alkatrészt
mégis van annyi melója hogy ilyen 3 hetes várólistája van
Erre is jó az okosház, ha az asszony hülye 😅. Vannak nem kritikus fogyasztók. Bojler, autótöltés, mosógép, mosogatógép, fürdőszoba melegítő, klíma. Ezeket simán lekapcsoltathatom automatán ha túlterhelődne a rendszer. A túlterhelés általában rövid ideig van a kritikus fogyasztóknál, így nem okoz semmi fennakadást a gyakorlatban
Nekem is hasonló.
Most volt egymásután 7 nap amikor 3kWh alatt termelt. 2 napon volt 1kWh alatt, egyik 600Wh másik 900Wh
Ezeket tekinthetjük nullának.
Viszont okt 28-án volt egy szép napos idő, akkor 13.1kWh-t termelt.
Mondjuk nem ilyenkor töltöm teli napelemről a kocsit.
Ezért is nincs értelme egyedi ellátásban gondolkodni, mert általános használatban jobb a kihasználtsága egy ennyire ingadozó termelés esetén is.
én már vagy 2 hete kikapcsoltam az invertert még a napelemet is leszedtem róla
azért a napi pár kw-ért nem kínlódok vele
szerintem január végéig pihenni fog
ha lenne nagyobb akku akkor más lenne a helyzer de akárhogy számolom nem éri meg másikat venni amíg a jelenlegi működik
a zoli még hagyján az csak egy kötözködős pöcsömöccse
a háztartásokban többnyire vannak nők és számukra felfoghatatlan az hogy miért nem üzemeltethetnek egyszerre mindent
nálunk már arra is képes hogy a bejövő 25 amperes kismegszakítót is leveri annyi kacat megy egyszerre akkor egy 5kw inverter használatának betanítása nem kis feladat
Ennek annyira nincs értelme, csak ha játszani akarsz. Azok szerint jó ötlet, akik nem tanultak meg számolni 😄 Ha ilyenre költ az ember akkor kb. mindent szeretne már napelemről használni, fajlagosan az jobban megéri, mint csak a klímát meg hűtőt használni róla.
Legfeljebb azzal érdemes játszani, hogy mennyire tervezel a nyári vagy mennyire a téli használatra. Télen értelem szerűen nem lesz 100%-os lefedés, mert exponenciálisan növekszik. Nekem most a novemberi fogyasztásom felét termelte meg a napelem, de októberben még épp elég volt. Mondjuk elég sokat autóztam ez most feltolta a fogyasztást, épp gondolkodom hogy felteszek még két sor napelemet, mert elég olcsó és akkor már télen is elég lenne a termelés. Akkor már az akku lenne a korlát, mert most volt egy hosszabb nap mentes időszak amikor csak a ház alap fogyasztására volt elég a megtermelt villany.
igen
meg kell kérdezni meddig tartja a seggében a vibrátort, meg még sok mást is kell kérdezni
és lesz olyan is amire nem fogja tudni a választ
és ha nem akarsz 3x visszamenni mósosítani neked kell kitalálni
és nem hetekig kell monitorozni hanem hónapokig
amikor csináltam a rendszer itthon volt kb 5 telepítő aki értett is a szigetüzemhez, az egyik még egy fasza xls táblázatot is csinált hogy könnyebb legyen számolni
Akku egyszerű, amennyit ki bír fizetni, de legalább annyi kWh ahány kW az inverter. Inverterből is az 5-6kW 1f. teljesen elég ettől többet a hálozatból sem tud fogyasztani senki. Aki meg olyat akar hogy télen is majd ezzel füt ráadásul ingyen legyen azt majd átküldöm máshoz. 🤷♂️ Ami nálam van 5kW-os rendszer pont elég mindenre is, nyáron még autót tölteni is belépő szinten, de ahhoz meg lehet fejleszteni.
Akkor még nekem sem.
Most jelent meg, aztán a fék vasalásra nem akart eltűnni. Inkább megoldottam mielőtt szétcseszi a fékbetétet. Így olcsóbb.
Ugye volt az a TC cikk hogy a Teslák buknak a legtöbbet a TÜV vizsgán. (német műszaki) Na ez emiatt volt. Pont az első vizsgára jelennek meg a makacs koncentrikus rozsda csíkok, és németeknél ez instant bukási ok. És mivel a Teslának nincs kötelező szervize, a fékhatásban nem érzel semmit, a németek meg smucigok és ha nem kötelező a szerviz nem is viszik, így csak műszakin derül ki.
De kb. az összes villanyautónak ilyen a féke, még a Toyota Priusoknak is, ahol már nem hordják kötelező szervizekre.
Nem. Ez úgy működik, hogy elkéred a villanyszámláját, aztán rögtön látszik, mekkora akku kell.
Megnézed milyen berendezései vannak, abból pedig az inverter teljesítményét is tudod.
Az akku méret trükkös mert azt tapasztalat alapján kell megbecsülni.
Amúgy meg felteszel egy fogyasztás mérőt, ami felrajzol egy grafikont és rögtön lehet optimalizálni valós fogyasztásra is.
Aztán jön az ügyfél hogy csak annyi pénze van és úgy is csak annyit teszel 🤣
Kollégák telepítik ezerrel. Ők a Deye rendszereket csinálják.
Nem a kiszámolással van a gond, hanem hogy olyanok a felhasználok mint a Zoli.
Ingyen kell neki a drága cucc. Ez szokott a korlátozó tényező lenni. 😄
Ja ez az alu lófasz?
Van ilyen vastagabb, radiátor mögé való hőtükör, abból hajtogattam
De ha mutatsz egy ilyet, akkor beszkennelem neked, aztán ráállunk a gyártásra.
Mondjuk 24ezer alatt nem adom darabját. Köcsög Opel annyit akart kérni ezért a lófaszért 10 éve.
(most nézem hogy ezek a hőtükrök is már műanyagból vannak, hogy aszódnának meg)
Én egyszerűen számoltam ki az igényeket... amennyi panel elfért a helyen 😁
Ebben az esős szürkületes időben termel is folyamatosan vagy 200 wattot ☹️ ami nyáron 4800 volt.
Eleinte mindig a szakértők keresnek jól, aztán amikor kialakul, akkor egyre inlább már a vízvezeték szerelő is ezt csinálja a jó pénzért, végül lecsökkennek az árak a munkaerő túlkínálat miatt, és ugyan olyan szar pénzt kap mint a vízvezeték szerelésért. Aztán amikor baj, vagy csak rájössz hogy igényes munka kell nem a gányolt, megint a szakértőt kell hívni sok pénzért.
Ezért érdemes inkább szakértőnek lenni. Azok mindig megélnek, de nem szabad egy területen leragadni, simán tovább kell lépni amikor már sok a kókler. Ilyen volt a tányéros TV, kábelTV, klíma szerelés is ilyen kezd lenni, villanyszerelés, napelem, most a szigetüzemmel is ez lesz, aztán aki elég eszes az úgy is talál magának más területet amivel éppen jól tud keresni.
Egyébként nem olyan bonyolult ez a számítás. Excel táblában egyszer kialakítod, aztán csak bepipálgatod a dolgokat, hogy mi van, hány ember, aztán kidob egy számot.