A klímához nem is kell, nem egy agysebéazet, minden klíma teljeaítményhez megvan adva egy tól-íg m2. Aztán csak azt kell megkérdezni hány m2-re kell. Szerinted a klímások kurva nagy számításokat végeznek? Az energetikust a hőszivattyúra írtam, oda már nem árt ha biztosra akar menni az ember. Amúgy a megkérdezett klímások 3/5-e elkér legalább 5 ezret felmérésre ha 20km-nél messzebb kell menni 🤷♂️ De biztos én vagyok a hülye, mindenki azzal tölti az estéjét hogy a NASA szuperszàmítógèpén modellezze Marika néni szobakonyháját, ha begyújt a sparheltbe akkor mennyi a hőigèny meg ha egy kicsit vizes a fa akkor mennyi. Ja és mindezt ingyen 🤷♂️
nálunk bőséggel van. Én nyáron a kánikukla közepén is egy héten belül találok. Nálunk az összes hülye a környéken ezt a klímás lófaszt végezte sok ész nem kell hozzá. Na nem olyan klímaszakit fogok találni könnyen mint kawa esetleg csak olyat mint laller abból van bőviben. 🤣
sok sikert a vállalkozásodhoz(meghajlós) Ha úgy indítod a beszélgetést, hogy 50 ezer akkor nem fox kelleni sehová verseny van. 😅 Se mariska néni se józsi bácsi nem fog neked energetikust hívni egy kibaszott klímáért vagy napelemért.(kezeit széttáró) hanem olyat fog hívni aki ugyanezért a pénzért felteszi a megfelelő méretet a megfelelő helyre. Az észosztás meg szerintem hagyjuk. Nem nekem kell klímaszerelésből megélnem de biztos mert nagyon hülye vagyok. 😂
nálunk nem volt bonyolúlt. A napelem telepítő elkérte az áram elszámoló számlát. Az írta, hogy 6300 kw/h ot fogyasztottam az évbe. ehjhez lőtte be(kezeit széttáró) Annyi volt a kérdés lesz e még nagyfogyasztó a közeljövőbe. Mondom lehet lesz vellanykocsi. aztán meg lett csinálva 9 kw-os inverterrel, hogy bármikor lehessen bővíteni.(kezeit széttáró)
dunát rekeszteni ezekkel? tél van. négy db románba vett légkondit akarok beszereltetni egy négylakásos szendvicspanel épületbe, aki tavaszzal még hetvenötért szerelt be egy ilyet , az már az idén nem ér rá, mert sokat vállalt, aki tudna jönni a héten, az meg háromötven alatt nem akarja vállalni a négyet, ezért háromszázér valszeg én fogom beszerelni hétvégén, pedig nem is értek hozzá
Ó de okos vagy, át kellene menni a mindenhez is értünk csoportba 😁 szerintem az én bizniszemet intézem én, te meg csináld a házmesterséget kb ennyi eszed van. 🤣
régen a központifűtés szerelő is számolgatott és úgy hozta a radiátorokat
anyáméknál csak az egyik szobában tévedett oda elég lett volna kisebb is
ellenben 83 óta működik a rendszer hibátlanul
Neked ezt az OKJ S gyorstalpalón is tanították. Onnan sejtem, hogy haver is idén csinálta meg. Hogy akarsz úgy klímát szerelni ha azt se tudod mit hova tegyél? Vagy ha igen te nem számolgatsz? A megrendelő beléd helyezi a bizalmát mivel úgy gondolja te vagy a szskértő tudod mit csinálsz. Ez szerintem nem jó hozzáállás. És igen baszki egy felmérés és árajánlatkészítés a te feladatod. Ingyen. Ez a te kockázatod de ebből lesznek a munkáid. Egy felmérésnél van egy közvetlen kapcsolatod a megrendelővel ahol elnyerheted a bizalmát. Szájhuzogatással vállrángatással kiszállási díjjal nem lesz megrendelésed. Dunát lehet belőletek rekeszteni.(Kezeit széttáró) A hirdetéseted meg úgy kezd, hogy ingyen felmérés és árajánlat. Ellenkező esetben most add el az eddig megvásárolt szerszámaid mert null kilóméteresen még adnak érte félpénzt 😅
Ezt úgy hívják szakmai tapasztalat. Amíg nincs meg addig meg kell csinálni a segédmunkát kevés pénzért és ellesni a szakembertől a szakma fogásait, tudását.
Mint a TV szerelő kimegy, odakoppint egy picit az alkatrészre, mondja 500forint lesz. A tulaj felháborodik, hogy na de az a kis koppintásban mi került 500 forintba?
Ja hát az csak 2 forint volt, de az hogy tudjam hova és mekkorát kell, na az került 498-ba.
Na arra leszek én kíváncsi ha te előre elkérsz egy 50 est mennyit fog csörögni a telód 🤣 szerintem menyj vissza MR gépeket szervizelni itt nem kell agyalni csak fel kell dugni a pendrájvot 😅
Még klímát is úgy telepítesz baszki, hogy megmondod mekkora kell és hova logikus feltenni. A pályafutásod nem lesz hosszú életű így a szakmában 😆 Igen baszki neked kell kiszámolni mert te vagy a szakember. Józsi bácsi az eke mellől nem fogja megmondani 😅
Ez a jólét... gyereked gyorsan beleszokott, de ha ő keresi meg rá, akkor szavunk se lehet.
Enyém is hasonló, olyasmikre basz el írdatlan pénzeket, amitől a hajam égnek áll, de ő keresi...
Nekünk itthon klímánk sincs az alsó szinten, eddig nem kellett... bár nyárra lehet hogy felkerül egy, csak hogy elpocsékoljam a napelem áramát 😁
Tuti hogy erre is van valami app, szóval sok ész nem kell hozzá... 30 éve csináltuk a ház központi fűtésemet, már akkor volt egy letölthető excel a radiátor méretezéshez.
amikorvnekünk feltette az ember a 3,5 ös klímát akkor mondta hogy ez ide kevés lesz
és úgy is lett 😁
persze lazán csinált 25 fokot bent amikor kint 35+ volt de folyamatosan maxigázon ment
de ez a nagyobb 5kw nem megy maxigázon még ha 20 fokot csinálunk bent akkor se
gyereknek mániája nyáron ez a 21-22 fok télen meg fázik 21-22 fokban
ki érti ezt....
Na pont a klímára akartam rátérni, hívjon az ember energetikust, hogy mennyi a ház hőigénye. Ez egy külön szakma külön penzért. Nyilván olyat fogok ajánlani ami megfelel a leírt hőigénynek. De egy telepítés aráert, ami iniéknél 20eFt, biztos nem fogom a szigetelést, ablakokat stb számolgatni, nem is értek hozzá. Ha így vesszük segédmunkás vagyok, legyen.
Ezért kell mindig leírni az ajánlatot, és a szerződésbe is beleírni, hogy ezt ajánlottam, de az ügyfél inkább ezt rendelte meg. Mentett már meg ez a hülye szokásom, mert volt olyan hogy az ügyfél nem emlékezett rá, hogy ő ragaszkodott az olcsóbb megoldáshoz, később meg kiderült hogy nekem lett igazam.
Az így is fog menni, ha nem számolod ki.
Ahogy hőszivattyút is lebasszák a kóklerek, azt kiderül hogy télen fázik, mert 9kW nem a b30-as téglafalhoz elég hanem hasamra ütök a 20centis hungarocell szigetelés mellett szokott elég lenni.
A felhasználó honnan tudja? Ha csak a konzolokat meg a kábelcsatornát tudod felfúrni, akkor segédmunkás vagy, nem szakember, azért meg nem jár annyi pénz. Persze átbaszhatsz pár embert, de hosszútávon nem szokott ez működni. A jó szakembernek meg nincs szüksége reklámra, mert a boldog ügyfél ajánlja az ismerősinek, és úgy is beleszakad a munkába.
Az emberek többsége szeretne fizetni a jó munkáért csak amikor a kókler is sokat kér akkor azt mondja, hogy inkább az olcsóbbat választom. De ha biztosan tudja egy ajánlás/referecia alapján hogy ár érték arányban érdemes a magasabb árat fizetni akkor a jó munkáért kifizetik.
Vagyis röviden, ha nagyobb a hozzáadott érték, akkor nagyobb lesz a hasznod is.
néztem azt az excelt nem volt az rossz
pl a villany motornál még az inrush is benne volt. egy kezdőnek nagy segítség lehetett
persze akkoriban még nem nagyon voltak sorba köthető inverterek meg ilyen nagyok mint most
akkor kezdett el terjedni a 48 volt rendszer is előtte ténykeg csak hobbi szigetesek voltak többségben kicsi inverterekkel
5-6 év alatt nagyon nagy változás volt
akkoriban még a targonca akku volt a tuti, ami előrelépés volt a indító akkukhoz képest
tizesével kerültek fel a videók a targonca akkuk cipeléséről 😆
megvárjuk a választásokat, meg azt hogy mi lesz az árammal
ha nyer a vitya akkor lekötünk 3x20 ampert a másik portára mert akkor a 35 forintos villannyal lesz spórolás kb évi 80 ezer az új mérőhelyen
így ha nem is teljesen de egész olcsón megússzuk az áram bekötést
de ha a tisza elmossa az ésszerűtlen rezsicsökkentést akkor inkább napelembe ruházunk be, nekünk meg lesz egy 32-es biztosíték a 25 helyett
addig meg tölt csiga tempóban 8 amperrel a garázsban
Ezt így szokták.
Kollégák kezdő villanyszerelőként lelkiismeretesen megtervezték, kiszámolták az ajánlatban. Majd odaadta egy másik villanyszerelőnek a részletes terveket a geci és azzal csináltatta meg.
Azóta ők is azt mondják hogy négyzetméterre szorozzák az árakat, amiben benne van adott arányban aljzat, kapcsoló, meg ilyesmi. Azt terveket meg csináltasson külön pénzért ha kell neki, de úgy már nem szokta érdekelni az embereket.
anyáméknál csak az egyik szobában tévedett oda elég lett volna kisebb is
ellenben 83 óta működik a rendszer hibátlanul
Mint a TV szerelő kimegy, odakoppint egy picit az alkatrészre, mondja 500forint lesz. A tulaj felháborodik, hogy na de az a kis koppintásban mi került 500 forintba?
Ja hát az csak 2 forint volt, de az hogy tudjam hova és mekkorát kell, na az került 498-ba.
Enyém is hasonló, olyasmikre basz el írdatlan pénzeket, amitől a hajam égnek áll, de ő keresi...
Nekünk itthon klímánk sincs az alsó szinten, eddig nem kellett... bár nyárra lehet hogy felkerül egy, csak hogy elpocsékoljam a napelem áramát 😁
és úgy is lett 😁
persze lazán csinált 25 fokot bent amikor kint 35+ volt de folyamatosan maxigázon ment
de ez a nagyobb 5kw nem megy maxigázon még ha 20 fokot csinálunk bent akkor se
gyereknek mániája nyáron ez a 21-22 fok télen meg fázik 21-22 fokban
ki érti ezt....
Ahogy hőszivattyút is lebasszák a kóklerek, azt kiderül hogy télen fázik, mert 9kW nem a b30-as téglafalhoz elég hanem hasamra ütök a 20centis hungarocell szigetelés mellett szokott elég lenni.
A felhasználó honnan tudja? Ha csak a konzolokat meg a kábelcsatornát tudod felfúrni, akkor segédmunkás vagy, nem szakember, azért meg nem jár annyi pénz. Persze átbaszhatsz pár embert, de hosszútávon nem szokott ez működni. A jó szakembernek meg nincs szüksége reklámra, mert a boldog ügyfél ajánlja az ismerősinek, és úgy is beleszakad a munkába.
Az emberek többsége szeretne fizetni a jó munkáért csak amikor a kókler is sokat kér akkor azt mondja, hogy inkább az olcsóbbat választom. De ha biztosan tudja egy ajánlás/referecia alapján hogy ár érték arányban érdemes a magasabb árat fizetni akkor a jó munkáért kifizetik.
Vagyis röviden, ha nagyobb a hozzáadott érték, akkor nagyobb lesz a hasznod is.
persze csak ha bizonyítani lehet hogy milyen igényeket fogalmaznak meg
pl a villany motornál még az inrush is benne volt. egy kezdőnek nagy segítség lehetett
persze akkoriban még nem nagyon voltak sorba köthető inverterek meg ilyen nagyok mint most
akkor kezdett el terjedni a 48 volt rendszer is előtte ténykeg csak hobbi szigetesek voltak többségben kicsi inverterekkel
5-6 év alatt nagyon nagy változás volt
akkoriban még a targonca akku volt a tuti, ami előrelépés volt a indító akkukhoz képest
tizesével kerültek fel a videók a targonca akkuk cipeléséről 😆
ha nyer a vitya akkor lekötünk 3x20 ampert a másik portára mert akkor a 35 forintos villannyal lesz spórolás kb évi 80 ezer az új mérőhelyen
így ha nem is teljesen de egész olcsón megússzuk az áram bekötést
de ha a tisza elmossa az ésszerűtlen rezsicsökkentést akkor inkább napelembe ruházunk be, nekünk meg lesz egy 32-es biztosíték a 25 helyett
addig meg tölt csiga tempóban 8 amperrel a garázsban
Kollégák kezdő villanyszerelőként lelkiismeretesen megtervezték, kiszámolták az ajánlatban. Majd odaadta egy másik villanyszerelőnek a részletes terveket a geci és azzal csináltatta meg.
Azóta ők is azt mondják hogy négyzetméterre szorozzák az árakat, amiben benne van adott arányban aljzat, kapcsoló, meg ilyesmi. Azt terveket meg csináltasson külön pénzért ha kell neki, de úgy már nem szokta érdekelni az embereket.
Gyenge vagy ini, kezdesz öregedni.
Különben meg van pénze, hívjon villanyszerelőt és csináltassa meg rendesen.