A tűzi ember az, mellette a az első segítő, a kalapácsvezető meg a melegítő így négyen vannak. szoktuk egymást segíteni amúgy mindenkinek egyformán kijutott a melóból...
Gondolj bele kihúzni a kemencéből az 1250 fokos vasat azt a géphez vinni, ugye amikor már akkora mikor akár 15 tonnás daru kell hozzá. Itt a kovács buga 25 kg körüli plusz a fogó súlya meg a szpárnig amit ráhúz ne kelljen szorítani a fogó szárát. első időkben nyújtás után nem nagyon tudtam műszak végén kinyújtani az ujjaim. Viszont megtanultam rendesen kezet fogni.
A legnagyobb szálanyag amivel dolgoztunk 400as kvadrát 6m hosszú amiből 98cm 1tonna! Ennek a fele fért be a kemencébe amit 1250 fokra melegítettünk megmunkálás előtt. Kutya egy meló volt.
az ősi annyit jelent, hogy nagyon régi.... nem azt jelenti, hogy ők találták ki, de amikor a vándor cigányok még a középkorban vándoroltak be hozzánk, többek között ezeket a szakmákat űzték....
Az, hogy a kovácsság egy ősi cigány szakma, számomra azt jelenti hogy az ősi cigány szakma, belemagyarázhatunk akármit, de elég erőteljesen ezt sugallta a mondani valód.
Tehát nem ősi szakma hanem olyan szakma melyet a cigányok is műveltek, vagy inkább csak csinálták.
Gondolj bele kihúzni a kemencéből az 1250 fokos vasat azt a géphez vinni, ugye amikor már akkora mikor akár 15 tonnás daru kell hozzá. Itt a kovács buga 25 kg körüli plusz a fogó súlya meg a szpárnig amit ráhúz ne kelljen szorítani a fogó szárát. első időkben nyújtás után nem nagyon tudtam műszak végén kinyújtani az ujjaim. Viszont megtanultam rendesen kezet fogni.
Azért régen amíg egy kocsi tengelyt kikalapáltak az emberek órák teltek el nem percek
Tehát nem ősi szakma hanem olyan szakma melyet a cigányok is műveltek, vagy inkább csak csinálták.