Nagyon bizonygatod kényszeresen ,hogy te nem szart vettél !
De gondolj bele...egy ezres motor ,nem kocsiba való !
Tudod te ezt ,ezért próbálsz visszaigazolást kapni hogy jó döntés volt .
De NEM !
62 paci volt és vagy 850 kilós kaszni...
A gond inkább az, hogy a rendes 1500-2500 közötti nyomatékból autózást, amit benzines autókkal is meg lehetett csinálni, felváltja a 3000-es fordulat feletti erőlködés, szenvedés. A turbó motorok ezt megoldják, de az apró kis szívó benzinesek 1 tonna felett nagyon sanyarúak.
Már az újabb 1.1-es szívó Fiesta (céges kocsi volt) is egyszerűen élhetetlenül nyomatékszegény, rajta állsz a gázon ás 1500-3000 között semmi, felette meg erőtlen hümmögés.
Írtam már egyszer: 30-40 évvel ezelőtt, az akkori szinte nulla forgalomban a hatvannal döcögő pótos Ifát könnyedén ki bírtad vele kerülni, de mit kezdenél vele a mai forgalomban, a rengeteg kamion között, amik mind 85-tel/90-nel nyomulnak?
ezerkettes zsiguli lehetett vagy 50 ló avval voltam többször is pécsen
simán lehetett tartani a megengedett sebességet
inkább az volt a baj hogy sodródni akart a segge
úgy gondolom nem a 900 ccm és társaival van a baj hanem a nagy arcunkkal
Egy fővel, sík úton tüttyögve, sűrűn 3000 és 5000 között forgatva biztos valami haladás szerűt tud produkálni.
De normál felhasználás esetén, amikor 3-4-5 személyt is visz az mber időnként, plusz csomagok, vagy néha egy kis utánfutózás, akkor egy több mint 1 tonnás kaszni egy 1 literes szívómotorral mit fog csinálni? Jó esetben talán elindulni...
Az ember nem simogatni vesz kocsit, hanem a dolgait intézni vele, utazás, személyszállítás, költözés, vontatás (fa, motor, cefre hordás), erre már teljességgel életképtelen az a kis harmat gyenge blokk.
Még az én békebeni 940 kilós, 1.4-es kocsimnak is taposni kell rendesen, ha egy 500-600 kg-ot vontatok (futó súlyával együtt).
Még ha 1 tonnás lenne - de pl. az enyém (a 100 lovas turbós) 1178 kg teli tankolva. És meglepően jól megy, sőt nagyon kellemes dolog vezetni és rohadt jól fogyaszt.
A turbó nélküli full fapad (alapból klíma és rádió sincs benne - külön kell venned 200 ezerért őket) turbó nélküli ezres Clio Life SCE 65 az szinte csak városi közlekedőedény, nem is "magánembernek" szánták, de pl. valamilyen szolgáltatónak, "pizzafutár" melós autójának jó lehet. Viszont 800 ezerrel olcsóbb, mint a következő, Zen (majdnem fapad, de klímás, tabletes, turbós - nekem ilyen van, pár további extrával) változat.
Azért csináltak vele tesztet az újságírók, és nem tartják teljesen életképtelennek ezt a gyengét sem: https://www.autonavigator.hu/c...
Ha van egy 25 éves japán (tehát elvileg minőségi) sor4-es, 4 karbis motor, amit tételezzük fel, hogy egyszer felújítottak ("újjáépítettek") és simán el kéne futnia 50-100 ezer km-t is, akkor azon mit kell minden télen megint újraépíteni?
Karbi szinkron, esetleg szelep hézag, új motorolaj és kész, mehet tovább.
Szoci motorokat nem kellett ilyen sűrűn "újjá- vagy újraépíteni"...
Nem tudom mi lesz ebből a motorok miniatürizálásából, de bármilyen 1 tonnás autóban nagyon nyomorúságos az 1.0-es blokk, turbó nélkül. Bármilyen emelkedőt 3.-ban, 110-zel üveghangon kell megközelíteni, hogy esetleg fel is tudj menni. 4 személyt és csomagokat meg sem említem, mert akkor már sík úton sem fogja tudni tartani a sima országúti tempót.
Siralmas ahova a járműipar tart.
De gondolj bele...egy ezres motor ,nem kocsiba való !
Tudod te ezt ,ezért próbálsz visszaigazolást kapni hogy jó döntés volt .
De NEM !