"Nem difundál be a rendszerbe anyag?"
Simán.
Pont ezért használnak a nagy tisztaságú gázok töltésénél és szállításánál saválló csövet. A műanyag vagy pláne gumicsövön átmegy a levegő nedvességtartalma és a gázmolekulák is.
FZ 750-esem elkopott az egyik hátsó fékbetétem. Nyilván akkor már párban cserélném, de ezen FZR 1000-es futómű van, így akkor FZR 1000-eshez kell néznem fékbetétet, ugye? Az FZ 750-esé nem jó gondolom. Esetleg tudtok valami jó oldalt ahonnan rendelhetek?
A köcsög nèmetek kispórolják az anyagot belőle. az általunk szállított földgáz is vizes állítólag, pedig ott is minden átadónál kromatográffal mintavèteles ellenőrzès van. Köcsögmútik
Hát én nem tudom, nem vagyok szakértő. Nem difundál be a rendszerbe anyag? Mondjuk az nehéz lenne miután 5 bárban odabent. És feluletileg kötött anyagok amik akkor szabadulnak el?
Vannak ennél sokkal érdekesebb dolgok is.
Pl: adott egy gázpalack amiben mondjuk 6.0 minőségű Argongáz van (emlékszünk: 99,99990% argon, a maradék a "szennyeződés") mondjuk 140 báros nyomáson. (egyébként ez tökmindegy)
Teszünk a palackra egy nyomáscsökkentőt (azaz egy reduktort mint a hegesztő cuccon is van) és lecsökkentjük a nyomást tetszőleges nyomásra, legyen mondjuk 5 bár (mindegy ez is) majd egy a pneumatikában (is) használt hajlékony 6-8mm-es műanyag csővel (festőkompresszorról, teherautók levegőrendszeréből is ismerős lehet, gyulánk talán mindennap találkozik velük) kössük össze a mérőműszerrel (gázkromatográf) amivel megmérjük az oxigén és nedvességtartalmát.
Összegezve:
-a műszerre menő gázmennyiség mérés közben a palackból milliliterekben mérhető, azaz nem sok.
-a palackban tutibiztosan 99,99990% tisztaságú anyag van (azaz az összes többi maradék gáz és a nedvességtartalom szinte kimutathatatlan mennyiségben van jelen)
-az összes csatlakozás tökéletesen szivárgásmentes
-folyamatosan nyomás alatt van az egész rendszer (a legkisebb nyomás 5 bár)
-az egész csőrendszer tökéletesen tiszta volt a mérés megkezdésekor
-a mérőműszer tökéleten kalibrált (azaz tökpontos)
És a műszer mégis azt mutatja hogy a szinte tökéletes minőségű argonunk amiben eredetileg 0,5ppm oxigén és 0,5ppm nedvesség tartalom lehet a maximum (ez a 6.0 szabvány) abban jelenleg 2ppm oxigén és 1ppm nedvesség van. (ez már csak az 5.0 követelményeinek felelne meg)
Ez hogy lehet?
A világ legnagyobb Német gázipari cégénél Dunaújvárosban. (mivel valószínűleg a felső vezetés is olvassa előbb-utóbb így kijelenteném hogy ez a legeslegjobb munkahely és egyszerűen imádom, valamint lecseréltem a kispárnáink huzatát is mert még a régebbi betűtípussal volt ráírva a cég neve, továbbá kijelentem hogy az Etikai Kódex rám vonatkozó bekezdéseit kivétel nélkül betartottam)
Jó tudom nagy meg gazdag cég, de azért magyarorszagon van. Biztosan minden tuti, vagy csak azt mondják?
Simán.
Pont ezért használnak a nagy tisztaságú gázok töltésénél és szállításánál saválló csövet. A műanyag vagy pláne gumicsövön átmegy a levegő nedvességtartalma és a gázmolekulák is.
Hát én nem tudom, nem vagyok szakértő. Nem difundál be a rendszerbe anyag? Mondjuk az nehéz lenne miután 5 bárban odabent. És feluletileg kötött anyagok amik akkor szabadulnak el?
Pl: adott egy gázpalack amiben mondjuk 6.0 minőségű Argongáz van (emlékszünk: 99,99990% argon, a maradék a "szennyeződés") mondjuk 140 báros nyomáson. (egyébként ez tökmindegy)
Teszünk a palackra egy nyomáscsökkentőt (azaz egy reduktort mint a hegesztő cuccon is van) és lecsökkentjük a nyomást tetszőleges nyomásra, legyen mondjuk 5 bár (mindegy ez is) majd egy a pneumatikában (is) használt hajlékony 6-8mm-es műanyag csővel (festőkompresszorról, teherautók levegőrendszeréből is ismerős lehet, gyulánk talán mindennap találkozik velük) kössük össze a mérőműszerrel (gázkromatográf) amivel megmérjük az oxigén és nedvességtartalmát.
Összegezve:
-a műszerre menő gázmennyiség mérés közben a palackból milliliterekben mérhető, azaz nem sok.
-a palackban tutibiztosan 99,99990% tisztaságú anyag van (azaz az összes többi maradék gáz és a nedvességtartalom szinte kimutathatatlan mennyiségben van jelen)
-az összes csatlakozás tökéletesen szivárgásmentes
-folyamatosan nyomás alatt van az egész rendszer (a legkisebb nyomás 5 bár)
-az egész csőrendszer tökéletesen tiszta volt a mérés megkezdésekor
-a mérőműszer tökéleten kalibrált (azaz tökpontos)
És a műszer mégis azt mutatja hogy a szinte tökéletes minőségű argonunk amiben eredetileg 0,5ppm oxigén és 0,5ppm nedvesség tartalom lehet a maximum (ez a 6.0 szabvány) abban jelenleg 2ppm oxigén és 1ppm nedvesség van. (ez már csak az 5.0 követelményeinek felelne meg)
Ez hogy lehet?