Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

nem is fogok neki örülni mert a kedvenc pályám volt eddig. Évente 3-szor vagy négyszer megyek rajta attól függ hányszor megyek pecázni merenyére 😆 Még idén decemberbe ha nem lesz fagy tuti megyek mint tavaly 🤣
Tavaly júniusban elbambultam és nem fordultam le az M60-ason pécs felé. Legalább megnéztem a magyarországi szakaszt ha már úgy hozta a véletlen. szerintem az elsők között lehettem aki végig ment rajta 🤣
Amint kész a horvát 15km atadása lesz rajta.

https://www.vg.hu/vilaggazdasa...
az m6 se egy sikertörténet, ismerős heti többször is jár rajta de alig van forgalom, amíg nem szántják be a 6ost addig azon nem fog mászkálni a nép
már, hogy ne térülne meg? Csak végig kell gondolni az M6 ami budapestről pécsre megy miért kanyarodott el egész mohácsig +25 kilométer kerülővel és miért nem a régi 6-os út nyomvonalát követte? ha ezt tudod akkor azt is tudod, hogy miért épen mohácson épül dunahíd de ha nem fejted meg majd később segítek 😅
Kész lesz az, azzal nincs gond, csak kicsit többe kerül majd, mondjuk egy 50 milliárddal, de ki számolja 😁 a nagyobb baj az, hogy már most arról beszélnek, hogy nyilván nem fog megtérülni, de ugye ez a jövőnkbe fektetett pénz, meg a régió felemelkedése 🤣
3 év és 100 milliárd a kínai híd.(gondolkodós) Nálunk a mohácsi híd 13 év lesz és 300 milliárd. 🤣
Ezért nem siemens PLCt kell vinni 😁
Amekkora sulya van 3 ertelmesebbet lehet vinni helyette.
Kész a híd... ami a legfurcsább, hogy az épülő mohácsi Duna híg előre láthatóan 3x ennyibe kerül - de bízzunk benne, lesz az több is 😁
https://www.newsweek.com/world...
én megyek tovább olyan helyre ahol van pecavíz neg mókuspatkány amit meg lehet sütni
Amíg a civilizáció áll, kaphat utánpótlást, kereskedhet. Egyszerűen gazdaságilag lesz indokolt az önellátás, de nem kell azonnal elérni.
Víz meg légkör van ott. Az hogy folyékony legyen és belélegezhető arra meg ott a technológia.

De téged már tuti nem viszünk el horgászni a Marsra, ennyi kifogás kereséssel 😅
amúgy egyszer szereltünk egy 20+ éves automata gépet amiben a plc szerűség kihalt
egész európában egy cég tudta megjavítani azt a kütyüt
kiváltani nem tudták az agyasok, persze egy alkatrészen se volt szám mert gondosan le volt csiszolva plusz pár egyedileg égetett ic
ha van egy ilyen hiba a marsin akkor baszhatja az ember a dolgot aztán ha a létfentartó rendszer eleme akkor meg gyorsan baszhatja 😂
szóval én a sok kis lépés programban hiszek nem a copy/paste kolonizációban
a sokáig a kulcs szó
ha kitelepül az emberiség akkor ott kell mindent megoldani és nem a háttér ország/világ szállítmányait várni
nem azt mondom hogy induljunk a kőbaltától de egy kész rendszert osavinni szerintem hibás mert teljesen más feltételek mellett akarnánk a földi rendszereket életbentartani
és tökmindegy hogy technológiai vagy társadalmi rendszer
amúgy szerintem folyóvíz és belélegezhető légkör nélkül halálra van itélve minden
Kis cég? SpaceX, Tesla tulajdonosáról beszélsz, és csinálnak maguknak mindent IS 😆
Amúgy nálunk is készültek ilyenek, ami nagy cucc az inkább a legmodernebb, kis csíkszélesség tömeggyártása, de nem azzal kell kezdeni.
És nem is a számítógép chipek odavitele a nehéz, tehát abból lehet is vinni annyit ami sokáig elég.
😆
kb minden dolgot tudok hogy csinálnak, de egy ic nem fognak eljészíteni a közösségi budi előterében
ha ilyen egyszerű lenne kb minden autógyár megcsinálná magának az elektronikát mert azon kurva egyszerű kapcsolások
szóval amit egy kis cég itt se csinál meg magának ott sem fog
ennek mindenbek ki kell alakulni aztán ahogy nő a létszám úgy fejlődne ki minden
Kaja. Az kezdetben garantáltan növényekből és gombákból fog állni. Állatokat eleinte nem célszerű vinni. A növények és a gombák pedig amúgy is kellenek az önfenntartó biológiai rendszerhez. Ezeket amúgy ezerrel fejlesztik. Kapu Tibinek is volt ilyen kísérlete fent.
De csinálták azt hogy ledobtak egy konténert az Antarktiszra, ami önmagától termesztette a növényeket. Kifejezetten sikeres volt a kísérlet, szóval ez már használható lesz ott.
Mondjuk engem már gyerek koromban is érdekel, hogy a modern dolgokat hogy lehet megalkotni a kőbalta szintjéről. Modern tudással akár ez is megvalósítható elég gyorsan, bár az egyrészt nem hatékony, másrészt a Marson a létfentartást oda kell vinni, szóval egyszerűbb ha egy modern idndulókészletet viszünk oda, és azzal építjük meg az önfenntartást.

Illetve régi mániám az ultimate szerszámgép elkészítése, ami képes önmaga előállítására. Na itt még nem tart a technológia, legalább is nem egy gépen belül, de megvalósítható lenne.
tudod hogy gyártják a chipeket?
növesztenek egy szilicium kristályt, felszeletelik, bekenik fényérzékeny lakkal, ráfotózzák az áramkört, kimaratják, és ezt több rétegben felgőzölve. Ez valóban bonyolultabb egy szimpla nyomtatásnál, de ehhez nem is kell nagy méretű gyártósor.
Ellenállás, kondi, indukció, nyomtatható. A drót gyártás sem túl komplex dolog.
azért egy laptopot vagy valami vezérlő elektronikát nehéz nyomtatni
kell valami amin a félvezetőjet kondikat meg a többi kacatot elkészíted
a nyomtatás biztos jó de egy lcd kijelzőt nem lehet vele csinálni

aztán ott van a kaja, nem gondolnám hogy mindenféle algákon akarna az ottani emberiség élni szóval legalább patkányokat kellene tenyészteni a kajához
ne egy űrállomás szintjén gondolkozz hanem többszázezres létszámú csoportban
Dehogynem. Azokért a dombokért jut a férfi mindig pokolra 😅
Ez már régen nem igaz.
A komplett gyártósor csak ahhoz kell hogy költséghatékonyan és gyorsan lehessen tömeggyártani.
Mai modern megmunkálási technológiával minimális gépparkkal bármit meg lehet csinálni. Manapság ha valamit meg akarsz csinálni, nem a gyártás a korlátozó tényező, hanem a technológiai tudás, a tervek. Pl. tudod miért most jelentek meg a privát űrrakétás cégek? Mert már tudnak rakéta motort csinálni 3D nyomtatással. Sokkal jobbakat mint annak idején a NASA vagy az oroszok. Nem precíziós öntvények vannak hanem 3D nyomtatott blokkok, alkatrészek, minimális CNC utánmunálással megvan a kellő pontosság, és csak össze kell szerelni.
Ha rakétát tudnak nyomtatni, akkor szerinted mi az amire nem képes ez a technológia?
pedig ilyen vénusz dombok a földön is léteznek nekem eddig még sosem jutott a pokol róla eszembe(kezeit széttáró) 😅
ez nem ilyen egyszerű
komplett gyártósor kellene mindenre is
hiszen ha valami elromlik le kell gyártani
amíg ezt nem lehet megmarad a függés
szóval ott hekyben kell legyártani a tablettől kezdve a víz szivattyúig mindent
ennyi gyárat meg senki se visz oda max akkor ha valami fontos és drága ásvány kincs van
Ez nukleáris hajtás. Azzal persze, ha egyszer összejön, azzal vígan grasszálhatunk akárhova a naprendszerben.
De amit én mondok az kémiai hajtás. Kb. ez a lehetőségeinek a határa ennek a technológiának amit Musk épít, de ez kell ahhoz hogy tovább tudjunk lépni.