Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

ez a bőség régen volt
már legalább 20 éve csóróság van
Három csoportja van a hőszivattyúknak. Levegő- levegő viz - levegő és viz-viz.
Ebből a klima a leggyengébb láncszem, cserébe nem.lehet elbaszni tulméretezéssel a rendszert de az alul méretezés se tünik fel a legtöbb páciensnek. A rossz helyre rakott klima is alulméretezésnek számit.........
Épp most kértek ajánlatot online keresőben áthelyezésre mert kiderült ahivá rakaták vagy rakatták mégse jo és oda kell tenni ahová sztem elsőre is kellett volna.
Egyébként vizes hőszivattyunal is láttam már elbaszott szerelést, de épp a hétvégén néztem egy okj klima kültéri elhelyezést. Én nem tettem volna fel......
De hőszívattyú a becsüketes neve,igaz?Tehát mikor a lalker azt írta hogy ő nem a klímára gondolt hanem a hőszívattyúra,akkor az legalább akkora baromság mikor a kéribarom azt mondta hogy a covid oltás helyén jelentkező folt,duzzanat és zsibbadás nem mellékhatás csak oltási reakció.Na mert hogy valójában az oltási reakció egy mellékhatás,nem pedig vagy vagy.Csak a nagytudású ezzel sincs tisztába.
És fillérekért dolgoznak🤣a baj csak az hogy a boltba ugyanugy számolnak mint a háromszögön kivül 🤣
soltvadkert-kecel-kiskőrös az arany háromszög...
errefelé nagyon durva dolgok mentek
centire mérték anno a pénzeket senki se baszta el a drága időt a számolgatással..
Tudom, értem.......ismerősnek havernak felrakom de ha mindenkinek akkor lehuzhatom a rolot ezen a téren rövid időn belül
itt írod, hogy te sem kértél pénzt a felmérésért. Aztán majd ha fox hát tuti nem téged hívnak ez ennyire egyszerű(kezeit széttáró)
Senki nem fog azért előre fizetni pénzt ha még azt sem tudja veled akarja e megcsináltatni.(kezeit széttáró) Ha meg már felmérésért pénzt fizetne el is kötelezné magát akkor már kényszerűségből is téged kellene, hogy válasszon. Nekem pl. nem lenne jó a szám íze.(kezeit széttáró) Bár én szóba se állnék olyannal aki előre tartja a markát annélkül, hogy érdem munkát végezne. A felmérés és az árajánlat nem érdemi munka, hanem a valós munka szerves része. ezt még 9,5 millióan így gondolják szerintem rajtam kívül. 😅
nekünk a házban megy egy gree 10éve, azt egy hivatásos szerelte be. 3éve egy hisense románból, azt is egy hozzáértő, de fusiba olcsón. aztán én még tavaly tavasszal vettem 2 románt a garázsba meg a konditerembe, az egyik hisense, a másik vortex ( a két fajta szinte ugyanaz, még a távirányitók is)ezeket már magamnak raktam össze. biztos csak szerencsém volt, megy az összes hiba nékül eddig. itt a környékünkön elterjedtek ezek a románba vett légkondik, mert most száz-száztízezerért itt újat sehogysem tudunk venni. csóróság van na....
A vizes kicsit más és nem kiegészitő hanem teljesértékű fűtésre kell méretezni, a tulmäretezés itt hátrány a működés szempontjából.
A levegő levegő kicsit egyszerűbb és nem azon mulik sok ha biztosra menve inkább nqgyobbat ajánlok ki.
Ez azért a ló tulsó oldala. Klimát nagyjából minenki tud felmérni bár már találkoztam hibás telepitéssel. Az egyiket a szakszerűtlenség a másikat a pénzszerzés okozta. Mindenképp eladni......ha nincs rá akkor is. Amit elnéznek az a plusz hőigény amit nem számolnak mondjik bolt esetén a hűtők termelte meleggel, a sok ki be mászkással ami viszi ki a hideget, vagy egy iskola esetén a 30 emberi test áltql kibocsátott hőmenyiséggel. Vagy nemes egyszerüséggel a fűtés esetén elfelejtik a szar ablakot äs a vakolatlan külső falat.
hány négyzetméterre? Akkor gondolom a belmagasság mind1(szemeit körbeforgató) Azért nálunk egy galériás régi polgári ház 4,5-5 méteres belmagasságú 😅 Klímások nem szoktak sokat agyalgatni. Megnézik mi a kívánság elmondják, hogy mit ajánlanak hova. Aki nem tegnap kezdte a szakmát ránéz a szobára azt tudja hová mekkorát kell tenni.
De hőszivattyúnál sem lehet akkora durranás kiszámolni mennyi a hőtartása az ingatlannak. Én soha nem tanultam és soha nem foglalkoztam vele de laikusként gondolataim szerint az elsődleges kérdés, hogy hány légköbmétert kell fűteni. aztán milyenek a nyílászárók, van e falszigetelés meg aljzat szigetelés. A második legfontosabbnak a födémszigetelést gondolnám. Biztos qrva isten, hogy mindenre van váltószám ami egy tableten a megfelelő app-ba behelyettesíthető azt kb. 20 perc alatt megvan még a kv elfogyasztása is. Tuti van ezer dolog még ami befolyásolja de szerintem a fő számokat a légköbméter és a szigetelés milyensége adja a nyílászárókkal, a többi csak a sallang amivel fölösleges foglalkozni. De ha te úgy kezded, hogy hívjon energetikust vagy 50 ezerért "megtervezem" úgy el fognak hajtani a halál náthás faszára, hogy csak úgy nyekkensz 😅 Én magamból indulok ki baszki 😅 Én másfél perc múlva mondanám, hogy kívül tágasabb 😆ezeknek az energetikusoknak eddig se nagyon volt munkájuk. Hát az állam kreált nekik vagy 10 pár éve, hogy ne kopjon föl az álluk. Azóta minden rohadt eladott házamnál ilyenekkel kell baszkódnom ami egyébként kulmártás az egész cirka 50 ezerért 😅 meg a pályázatokhoz is "nélkülözhetetlenek" Pedig 10 ezer év óta épültek eddig házak nélkülük 😅
Szóval szerintem így ne kezdjél bele, hogy te ingyen semmit. Ebben az országban az a minimum elvárás, hogy aki telepít az érti is mit csinál azt nem kellenek se megelőző szakemberek se plusz költség. Ez a klímaszerelés meg napelem szerelés ha tetszik ha nem egy szolgáltatás is egyben. Én elvárom azt aki jön nekem csinálni az ne azzal kezdje, hgoy neki mennyi idő az árajánlat meg a felmérés mert nálam nagyon gyorsan kint találja magát az utcán. De mindenkinél is szerintem. (kezeit széttáró) ez a nehogymár ingyen dolgozzak baromira nem vállalkozói hozzáállás. Ha csak ennyit tudsz szerintem maradj meg az alkalmazotti szférába ott nem kell ilyenekkel foglalkozni. A vállalkozás nem való mindenkinek., Van 2 házzal odébb egy komám nyílászárózik már vagy 15-20 éve. Neki nagyjából a január február felméréssel és árajánlat készítéssel megy el úgy hogy forintot nem keres. De ebből lesznek a fizetős munkái ilyenkor meg k i van a fasza mert márciustól még soxor hétvégén is rakja meg két ünnep között is karácsonykor. Pedig van egy csomó árajánlat amit el sem fogadnak. Akkor ingyen dolgozott? nem csak megteremtette a lehetőségét a munkának.(kezeit széttáró) De felőlem azt és úgy csinálsz ahogy akarsz mert szerinted úgy is én vagyok a hülye(kezeit széttáró)
Az a baj ezzel az ingyen felméréssel hogy többnyire nincs belőle munka mert csak infot gyüjtenek. Aztán a legolcsóbb joskapista teszi fel ugyis.. én meg nem akarok a legolcsóbb lenni, mert vélhetően a megszerzett vagy pénzért vett tudás illetve a nem.temus szerszám nem erre lett vásárolva. Bár én még sose kértem felmérésre pénzt de szükségszerű lesz mert az elbaszott félórák ami napi két órát is kitehet sose térül meg. Aztán ha van üzlet vissza kapja. Az ikea se tervez konyhabutort ingyen pedig lehetőség nekik........
Ott a románba vettel lesz a baj.......én is idegen klimát plusz 15-20 de legtöbb rutinos el se vállalja.
pont múltkor nézegettem a számlákat lassan le kéne adnom a könyvelésbe. idén rakattam megint 2 klímát 75 volt darabja a szerelésnek. Tavaly és azelőtt sem emléxem, hogy többért vagy kevesebbért rakták volna(gondolkodós)
nekem még addig van 6 évem(kezeit széttáró) addig nekem szépen termeli a pénzt a napelem évente szűk 400 ezrével(dollárjeles)
aztán addigra a tiszának lesz 2/3-a azt még 4 évig minimum hozza a pénzt a hálózat nem viszi. 😅
az biztos, h most annyiért dolgozunk, mint három évvel ezelőtt. nincs csarnok és gyárépítés, mint korábban, viszont , akik a lakosságnak fusiznak, azok nagyon elszemtelenedtek.
fura mert múltkor sírsz, hogy nem megy az építőipar nálatok szar minden meg o1g. Most meg télen sem találsz klímást mert annyi a meló? 😅
Aranyháromszögben ini lakik. solt-kecel-kiskőrös. Én nagykőrösi vagyok bár nálunk is volt pihentetve néhány szerelvény pintér gázolaj a vasútállomáson annó 🤣 De ők ebben jobbak voltak mint a cukorcefrében is 😅
nálunk az ilyen a kv-t nem inná meg 😅
Meg csak most jöttél rá?🤣
egy betáplálós éves szaldós napelem cucc számítása nem bonyolult, megvan az hogy adott helyen kb mennyi napsütés van, milyen elrendezésbe lehet feltenni a panelokat aztán meg is van a számítás
mert ugye ha nem süt a nap majd használ a ház a hálózatból
utána lesz érdekes a dolog amikor a napi elszámolás beindul
és ez mindenkinél eljön előbb-utóbb
ismerősnek január 1 után napi elszámolás lesz már küldték az értesítést
🤣
De ember, komolyan. Elméletben persze a villanyszerelés is úgy működik, hogy a mérnök megtervezi az elektromos tervet a villanyszerelő pedig megcsinálja.
De a gyakorlat az, hogy terv nincs a villanyszerelőnek meg azért jó munkát kell végeznie, és azért lássuk be szerintem is illik tudni a rendszer méretezést, mert nem csoda hogy Kawa lenézi az OKJ-sokat. 🤣 Szóval ne hozz már rám szégyent, MRI javítás is komoly szakma, nem vagy hülye, de a vállalkozásról nekem úgy tűnik hogy annyi közöd van mint Ininek.
Most nem azért de te hol is szerezted ezt a klíma szaktudásod?Csak mert egy sima hűtő fűtő split klíma is hőszivattyú(levegő-levegő)ezt illene tudni ha már ezzel akarsz foglalkozni.
Annyira kár veletek vitatkozni, be is fejezem.
na igen , de te az aranyháromszögbe születtél, ott sokkal pompásabb az élet mindenkinek, mint itt nálunk tírlandon
Meg amikor úgy kezdi hogy hívjon egy szakembert aki kiszámítja mekkora klíma kell,aztán ha az megvan akkor megyek és telepítek egy akkorát.