Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

sok éve nekem 10 ezer/nm mondott a szaki a csempézésre úgy hogy előtte kivakoltam volna egyenesre
aztán a csempe volt vagy 3000ft/nm
úgy voltam vele hogy ha csak 3.-ra sikerül akkor is olcsóbb lesz
és elsőre sikerült
szerintem elég pontosan
mindenféle csodaszerek nélkül sima körkivágóval
Anyag mondjuk ránézésre 30-35 körül, dij nettó 40 környéke véséssel gipszeléssel ha közelben van. Vezeték csere nincs benne.
Ha jol látom megmaradó vezetékelés, süllyesztett elosztóval.
Négyzetméterre villany? Na azokat kapäsból el kell zavarni.
Mondd má meg nekem, egy háromszobás lakás szobánként két dugalj kapcsoló lámpával annyi, mint egy minden falon két dugalj, informatika, led rejtett világitás? Melyik lesz átbaszva, akinek alig van igénye vagy a full igénynél a kivitelező. Talán csak én egyedül használom a fizetős terc költségvetés készítő szoftverét, amiből hivatalos normaidőkkel darabra méterre meg van mindennek a normája.
Viszont ezt már felülirja hogy mindenkinek az olcsóbb kell. Müszaki tartalmat nem.néznek bár nem is értenek hozzá, de a forint az egyedüli tényező legtöbb esetben
Most erre mit mondjak.
Tőbbnyire laikusok, rajtad kivül szinte senki se olyan jól tájékozott az urulogiától az űrkutatásig mint te. Ugyhogy nem tudja és nem is akarja kiszámolni.
A hőszivattyú meg elég összetett dolog, attól hogy ahhoz nem értesz meg a huszezres haverod még számolható.
Ez a munka mennyi lett volna hivatalosan? Régi guman táblás, alu drótok, az új falon kívüli dobozban és FI relé is beépítve. (az oldalsó 3 drót még ideiglenes, az már nincs ott, csak kellet folyamatosan áram a munkához) 4 db kismegszakító maradt, csak a többi cucc új.
Ha új az építés, igen, de felújításnál igazából lexarják...gyerek rákérdezett, mikor átépítették a kecót, azt mondta ember, csináljuk ahogy akarjuk, egy a lényeg, szabályos legyen ránézésre 😁 csak azt kell mondani, így volt, egy 60 éves háznál ezt úgyse tudják visszakövetni. Azt mondta, terveztethetjük is az átépítést, papíros szaki meg is csinálja, de több100ezer lesz, és fél év minimum, mire átmegy a bürokrácián - addig ugye nincs gáz. Megcsináltuk 2 délután, 50 ezer Forintból... az volt 20 ezer, hogy a plombát leszedték, majd vissza felrakták pár nap múlva.
Az egyik baj, hogy kevés a szakmunkás, mester, híjjuk akárhogy... annyira nagy urak lettek, hogy válogatnak a munkákban, és ez persze az árakban is megjelenik - meg dolgozni már igazán senki sem szeret, viszont a nyugati bér az kéne ugye. Eljutottunk hát a nyugati színvonalra 🤣 ott se végez kétkezi szakmunkát senki bennszülött, ha mégis, akkor nagyon drágán... de ők könnyebben vannak, mert magyar-lengyel-román-bulgár stb. elvégzi helyettük (köműves, festő, kiszolgáló, stb. sorolhatnám estig) félpénzért.
Mi még nem tudjuk megfizetni a vendégmunkást, marad az itthoni kókler-feketemunkás, aki sokxor nem rosszabb, csak ugye nincs papírja legtöbbx, nem számlaképes. Az itthoni hivatalos szakemberek meg dolgoznak a milliomosoknak... Én már azt hittem, nem tudnak meglepni, de pesti iparosok (villszer, gipszkartonos, festő) olyan számokat bemondanak, hogy az asszony főorvosi bére nincs annyi... és ez probléma 🤔
Azért anyuka a kislányával együtt lakva nem biztos hogy kiszámolja. Ne magadból indulj ki.( Kezeit széttáró)
Gáznál mondjuk így van. Azt tetveztetni kell
Van. Be is kell csengetni az 5 ezret 😆 Egyébként saját véleményem az hogy ma már könnyű tájékozódni a vállalkozás megbízhatóságáról. Erre van a net. Még hát jó céget egyébként is ajánl a szomszéd a haver a család(kezeit széttáró)
más nem tud számolni?
mennyi csempe kell gyors kiszámolható
mennyi vezeték kell az is
mennyi cső kell a zuhanyzóhoz az is
házat ismeri az ember mit hol mennyit kell vésni fúrni faragni

komplett hőszivattyús fűtési rendszert kiszámolni meg a kivitelezők többsége nem tud rendesen....
Hät ezzel max csak te vagy igy.
mit kell felmérni? ráadásul pénzért
én tudom mit akarok utánanézek kiszámolom kb mi kell hozzá és lehet hívni a mestert mennyiért csinálja meg
mestert meg úgy is olyat hív az ember akiről tud valamit és van "értékelés" róla
idegennel én tuti nem csináltatnék semmit, esetleg akkor ha végig ott vagyok mellette és csak a végén fizetek
barna bőrűvel meg kizárt hogy bármit megcsináltatnék
Dobd fel a selyemmajomnak es lehetsz a kamara elnoke. 🤣
De most kell lepni,mig egy sertodott fideszes nem eloz meg.
Villanyszerelés felmérése sem sokkal több.
Eleinte tervezgettünk meg mindent, de már nem.
Négyzetméter ár van azt kész.
Elosztó dobozra megint van egy ár méretfüggően.
Le van írva hogy szobánként 4 konnektor egy lámpa.
Pár kattintás az excelben és megvan az ajánlat.
Extra igényekre megint pár kattintás.
Ennél több energiát ebbe nem szabad befektetni, mert napokat el lehet baszakodni a tervezéssel amit senki nem fog kifizetni.
Villanyszerelő akinél voltam, mondta hogy egyszer megtervezte, beadta az ajánlatot, majd azzal a tervvel megcsináltatta a konkurenciával a geci. Azóta ő is négyzetméter árat számol. Ügyfélnek így többe kerül általában mert vastag a ceruza hogy biztosan mindig megérje.

Amúgy meg elvileg ezt úgy kéne, hogy mérnök készíti el az elektromos tervet, villanyszerelő meg ez alapján kivitelez. De ilyet még soha nem láttam. 😆

Eleve azt hiszi mindenki hogy a drót a drága. Lófaszt. Az órabérem az a drága, a többi az elhanyagolható költség, belefér a rugalmasság.
Ha ez elterjed, én abból fogok élni hogy csak ajánlatokat adok. Persze úgy sem fogadja el senki, de jól meg fogok élni abból is 🤣
Ha meg valaki mégis engem bíz meg, akkor úgy is adtam olyan ajánlatot, hogy abból simán kifizetek egy négert aki megcsinálja helyettem. Ha nem sikerül jól, majd dobom a céget és létrehozok egy újat egy másik csöves nevére.
Ez a baj a fizetős ajánlatokkal, hogy ez csak megbízható cégekkel működik. Bárcsak lenne egy iparkamara akiknek ez a dolguk, hogy a kóklereket kiszűrje.
Regen minden jobb vót.
Ez fog változni szép lassan.
És nem a vállakozók miatt........te is anno voltál, nem most. Anno minden más volt, ez is.
Azért nem 2000-el olcsóbban, lányomék most szigeteltetnek és 1.5 millával lett olcsóbb 4. körben a tender után, 3-4 telefon után mindegyik ajánlatadó lejjebb vitte az árát ami kezdetben csak 1-200000-el tértek el egymástól, de még a legdrágább is 1 millával lejjebb adta. Volt olyan helyi kőmíves aki pénzért jött volna ajánlatozni, az ő számát rögtön törölték. Anno rengetegszer voltam megnézni költöztetésre váró ingatlanokat nagyrészt feleslegesen, de eszembe sem jutott ezért pénzt kérni mert amit megcsináltam az fedezte az előzetes befektetések kltsg-eit. Persze kérjen bárki ezért pénzt csak ez nem az az ország ahol a nép kiad 4-5 vállalkozónak többszázezret csak 1 ajánlatért.
Akko jó 😅
na pont ezért kellett volna elolvasni ami írtam akkor nem kellett volna ugyanazt leírnod amit én 😅
Nem olvastam végig, mer kurva hosszu de leszürtem a lényeget.
Te lakossági szférában klimáról gondolkodsz. Ezzel nincs baj többnyire, mert telefonon már lemegy a nagyja. De ezt már irtqm egyszer.
Ellenben ebben is vannak azért nagy rendszerek, 4-5 beltérikkel akár két darab ilyen is, na az már telefonon nem megy. Nyomvonalakat látni kell, mert azért vannak korlátai a hossznak darabonként és összességében is. Aztán ott a hőszivattyú, az se nagyon megy sarokszámokkal telefonon.
Továbbá itt nem csak klimára kell gondolni, hisz emellett mást is csinálok, villanyszerelés, automatizálás stb.... ezek ajánlatának összerakása már egész estés vagy kettő is, ráadásul előfizetős programból dolgozok. Szóval itt nem kimondottan egy klima felrakása a probléma.
Kovid előtt a jó világban nem volt ilyen baj 😁 Ott nem az volt, hogy sportból elkezdtek a megrendelők árajánlatot kérni hanem ha valaki egyáltalán felvette a telefont netán ki is jött nem az volt a kérdés, hogy mennyiért csinálja hanem az, hogy mikor tudja vállalni 😁 Emléxem ezekre az időkre amikor a vizesboltban vagyok bent falikorongokért 5 rétegű csőért két vizvezetékszerelő beszélget és überelték egymást mi az a munka amit már semmi pénzért el sem vállaltak. Kiderült, hogy második emeletnél fentebb már nem is hajlandók munkát vállalni le is rakják a telefont ha kiderül, hogy magasabban van ahol szerelni kellene azt röhögtek. Mondtam is nekik az egyiket ismertem, hogy az ilyenek miatt mint ti vagytok tanultam meg vízvezetéket, villanyt szerelni és szerelvényezni hideg-meleg burkolni, festeni, szigetelni, hálózni és kőporozni betonozni falat rakni, heggeszteni. Ajtó-ablak berakni csak azért nem mert a szomszédom ezzel foglalkozik aztán nekem gyorsba megcsinálja. Bár ettől függetlenül raktam be ajtót is ablakot is mert amikor egyet-egyet kellett berakni azért nem zaklattam hanem az elesettekből megcsináltam. Párkányozásért már nem is szólók abban egyenesen profi vagyok 😅 Szóval az a nagy munkabőség meg a ló túloldala volt mondtam nekik fognak még sírni is és szerintem jobb lenne alázattal hozzáállni a szakmához meg megköszönni ov-nak a családi pályázatokat(kezeit széttáró)
túristáskodó ügyféljelőlt 😅 Hát ez egy kétélű dolog. Rögtön azzal kezdeni, hogy kimegyek felmérni ennyiért azért gyakran elveszik a bizalom a megrendelő részéről. Persze érthető a vállalkozó problémája is amikor valaki sportot űz abból, hogy összecsődítcse a vállalkozókat, hogy kiderüljön ki csinálja meg a melót 2 ezerrel olcsóbban. Szerintem ez azért munka függő. A cikkben szereplő komplett tető árának meghatározása azért összetettebb és időigényes feladat. Ott látni kell meglévő tetőszerkezetet is. Szerintem egy klímánál olyannyira egyszerű a helyzet, hogy telefonon keresztül néhány jól kérdezett mondatból kideríthető az ár. Eleve a légköbméterből meg van a készülék mérete. Aztán mondani kell az alapárat amiben benne van a 2 méter csövezés meg utána méterenként mennyi. Látatlanba mondom a munkadíj 80-110 ezer forint és ebbe a klímaszerelő munkád 90%-a belefér ha jól sejtem. Nyílván ha egy komplett lakásvillanyosítás a meló az már több órát igénybe vesz. A helyszínen egy papírra lerajzolod az alapot. Meghallgatod az igényeket ez minimum egy óra, aztán otthon el lehet vele baszakodni 2-3 órát mire megvan mennyi cső, mennyi vezeték mennyi doboz kapcsoló és konnektor kell, meg mennyi és milyen kismegszakító meg fí relé kell a megfelelő méretű kapcsolószekrénybe. Egyébként ott már el lehet mondani 4 óra munkáért pénzt kérsz de ha tied a meló akkor ez beszámol az összegbe. Szerintem ez korrekt. Klímaszerelésnél én le is tenném a telefont ha valaki ilyet mondana. 🤣 Egyrészt azért mert a klímás is szarik rá legalább 20 féle dolog befolyásolná a klíma hatékonyságát ezt mind fel kellene mérni a falazattól a falazat szigeteltségétől a nyílászáróktól a belmagasságig a ház tájolásáig. Viszont a klímás pont szarik rá mert nem tud eszközt megvenni úgy sem mindenféle tizedvattra. Van a kettőfeles, hármas, háromfeles, ötös azt ezzel a kapacitás választékkal a melók 95 % kipipálva. Itt a kérdés annyi olcsóbb vagy drágább kell e. Az olcsóbb hangosabb a drágább csendesebb + telefonról távolról is vezérelhető. on-off klíma meg gondolom már egyébként sincs. Szóval a klímást a légköbméter meg az eszköz minőségi igényei érdeklik a megrendelőtől. A munkadíj kapásból 80-110 a készülék aktuális ára meg ott van a séró alatt naprakészen azt 10% + - megvan a végső ár kb. 5 perc alatt helyszínbejárás nélkül. Ha ez szóban megvan helyszínre már szerződéssel kell menni oszt kész.(kezeit széttáró)