Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Már régen nincs, csak ako még anno nyugdijas lett annak meghagyták. Anyám is igy kapja még olcsón.
Azt nemtom, az EON-nál nincs már.
Én ez utóbbit gondoltam geotermikusnak.
Azt hiszem az erőmű dolgozóknak még van olcsó villany
Levegő-levegő a szokásos falra rakott klima, levegő-viz a mostanság fűtésre használt, de alapjábanvéve olyan mint a klima, a viz-viz pedig a földből szedi ki a hőenergiát, annak is két fajtája van, a mélykuti illetve a nagyfelületi.
Levegő viz.
Gondolom a levegős a divat.
Amikor még a helyi áramszolgáltatónál dolgoztam, akkor az olcsó áram miatt (már nincs ilyen) a kollégák úgy variáltak, hogy söröshordóba (mert az rozsdaálló anyagból készült) belefaragtak 4 bojler fűtőbetétet és két csonkot. Az egyiken be a hideg víz a másikon ki a meleg víz. Valahol egy keringető és egy fokozatkapcsoló, amivel fűtési igény szerint egyesével tudta bekapcsolni a betéteket. A termosztát meg mágneskapcsolóval kapcsolta a betéteket a hálózatra, a keringető meg asszem valami késleltetővel még forgatta pár percig a vizet.
Az egész cucc egy váltókapcsolóval a gázkazánt kikerülte. Tehát gond esetén vagy gáz, vagy villany fűtötte a házat.
Most se feltétlen geotermikusnak.kell lennie. Sőt, kevesen próbálkoznak azzal
Társasház más. Amúgy valóban MÁR nem feltétele az engedélyezésnek a kémény. A cimborának pár éve még fölös pénzébe került, aztán persze jó lett, mert a geotermikus neki nem lett opció helyi adottságok miatt, aztán mégiscsak jó lett az a kémény.
Mert az Úr azt kérdezte, hogy lehet-e, én ebből arra gondoltam, hogy semennyire nem tud ezzel kapcsolatban semmit, ezért írtam a hőcserélőt.
Már neki se fognak. Egyébként kiegészitő vagy helyettesítőként a villanyfűtés mindig is elfogadott volt ergo nem kell kémény ha hőszivattyu az elsodleges fútés
Ja, mi vén f@szok vagyunk, már tartós elemet sem nagyon merünk venni....
Most csinálok otthon egy ~50nm-es tetőt, amit jó lenne telerakni napelemmel és mivel a gaz egyre drágább a fáról ne is beszéljünk, ez egy jó alternatíva lenne
Nekem még megéri hosszútávra tervezni nem úgy mint itt sokaknak
Mondjuk pár éve volt, de én is így tudtam, hogy kell a kémény.
Viszont nem kell teljesen kiépíteni, csak be kell tervezni és a kiépítés lehetőségének kell benne lenni, vagyis elég lett volna a kémény akna lefalazva, szóval költséggel nem igazán jár.
Kell fölé tenni Alu szúnyog hálót földelve
Nem kell hozzá.
A hőszivattyúban van alapból.
Káros hatását minden igyekezet ellenére még nem sikerült kimutatni, szóval ha van is, nem lehet túl jelentős.
Én nem hiszek benne, hogy lenne. Van aki hisz.
Mivel van mérhető elektromos mező, akár csak a falban menő vezeték, vagy bármely elektromos berendezés működése során, ezért kizárni sem lehet ennek lehetőségét.

Hogyne. Padlóütéssel illetve felület fűtésekkel a legjobb a hőszivattyús fűtés, mert ezekhez kell a legalacsonyabb víz hőmérséklet, a hőszivattyú pedig alacsonyabb hőmérséklet különbség esetén hatékonyabb.
De lehet radiátorra is tenni, csak a szokásosnál nagyobbakkal kell tervezni.
Nálam pl 40-45fokos az elmenő víz, de 50fok fölé soha nem megy a legnagyobb hidegben sem, így tökéletesen fog működni a hőszivattyúval.
Kérdezz, de igy van. Pont ez az egyik érvelés amivel el lehet adni a hőszivattyúr, ráadásul jópár ház már igy működik. Sőt, már társasházakat is terveznek és épitenek ezzel az elvvel.
Benne van eleve, nem kell mert csak a hatásfokot rontja. Direktbe rákötni a fűtési rendszerre és kész. Ha van más fűtőberendezés akkor visszacsapószelepekkel szétválsztani a két rendszert. Ami fontos, mágnesszűrő kell a hőszivattyú elé.
Ez ha így van, mostanában változhatott meg akkor. És nagyon mostanában, de erre mindjárt rákérdezek.
Megkapja kémény nélkül. Pont emiatt is tervezik hőszivattyúsra a legtöbb uj házat. A hőszivattyútól még önmagában nem.passziv.
Mi a baj a hőcserélővel.
Én a kazán hőmérője szerint halálpontosan 40 fokon üzemeltetem.
Ja, hát erre nem tudok mit mondani.
A kollégád azért gondolja át, mert ahogy én tudom, hiába tervez akármilyen alternatív fűtést, kémény nélkül amúgy sem fogja megkapni a házra a használatbavételit.
Tehát annak az árát ne számolja bele, mert mindenképpen meg kell csinálnia.
De, amúgy valóban ki lehet váltani, ha úgy van ahogy írod, hogy létesítés esetén.
Aki most építkezik, elég sok esetben összközműves telket vesz. A tervezés szerintem mértéktől függően változik, nem ismerem a jelenlegi árat, de ha csak a konyhába lesz egy végponttal, akkor gondolom egy százas alatt van. Mivel most fejeztem be egy kisebb gázleállás kiépítését egy napja, ezért halálpontosan megmondom, hogy cca. egy méter 18-as rézcső átlagban csappal, idomokkal, bilinccsel flexicsővel 3181 HUF. Plusz a munka, de azt megcsináltam. ha beleszámítom azt amit amúgy soha, senki nem számol, akkor is 4000 alattira jön ki.