Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

én nem kínoztam 50-el jártam vele, mármint a saját órája szerint Azt, hogy ez mennyi volt a valóságban senki nem tudja Lehet te is meglepődnél, ha a te általad hitt 60 csak 50 lenne
nem tudom minek nézegeted a törésteszteket a cigi ettől sokkal gyorsabb
https://www.origo.hu/auto/2021...
Nem tudom ezek a hülye picsák mit nevetgélnek a skodámon pedig egyszerűen csak felragtam egy levehető vonóhorgot
Szerintem túlzol: tuti hogy a mostani (most bevezetésre kerülő) rendszerek még koránt sem hibátlanok, de ha nem is 100%-kal, de 90-nel biztosan csökkenteni tudják a balesetek számát, vagy legalábbis súlyosságát.

Az automata vészféket nem tudod befolyásolni (illetve igen: nagyon nehézkesen, de ki tudod kapcsolni, de csak a kocsi leállításáig - újra beindítva mindig "élesítve" indul), de a kormány - még - a Te kezedben van, a Te utasításod az elsődleges az autó számára.

Tehát egyelőre még Te vezetsz (de a felelősség is a tiéd) , viszont az elektronika nagyon sokat segíthet alkalmasint. A teljes önvezetés még odébb van, akkor már nem Te fogod a kormányt majd, hanem videózol, beszélgetsz, dolgozol majd utazás közben.
Szerintem meg soha, semmi nem történt egyszerre. Minden fokozatosan terjedt el, lett bevezetve, lett kötelező. De elhiszem, csak írj egy ezzel ellenkezőt.
Az autóknál szerintem ez ráadásul fokozottan igaz, mert nagy a ballaszt, nagy a holt tömeg.

De én továbbra sem azzal vitatkozom, hogy ez jó dolog-e, hanem azzal - és maradva a te példádnál - azzal, hogy nekem kell-e az, ha fékezéssel nem elkerülhető a babakocsis kivasalása, akkor az autó kormányzásával nem-e a szemben közlekedő Kamaz elé kormányozza az autómat?
Nem kell, inkább a babakocsi, mint én. És majd viselem a következményeit, ha én vagyok a hunyó, de az is az én bajom lesz.
Olyasmi lesz mint ma a tömegközlekedés használata, csak háztól-házig visz a nekem tetsző időpontban, átszállások és csomagcuccolás nélkül, a saját "dobozomban" ülve, nem idegenek közt.
Szerintem majd csak akkor, ha az autók túlnyomó többsége képes lesz önvezetésre, és hálózatba is lesznek kötve, tehát kommunikálnak egymással.

pl. a Te autód nem látja meg valamiért a figyelmetlenül babakocsit kitolni készülő kismamát az út szélén, de a mögötted jövő autó az igen, és "átszól" fékezésre kényszeríti a tiédet. Jó lesz ez meglásd, a baj csak addig áll fenn, amíg túl sok zavaró tényező (régi típusú autó, lehetőleg bamba vagy éppen agresszív sofőrrel) mászkál közöttük. Persze összességében akkor is jelentősen csökkenni fog a balesetek száma, hiszen már az én mai, olcsó xarom is sok baleseti helyzetet ki tud védeni, pedig ez ugye még "kőbuta", kevés érzékelővel.
Miért nem raksz hátfalat ? Sokkal egyszerűbb és olcsóbb mint a csempe. Munkalap színűt vagy igazából bármilyet, üveget, zöldet, citromsárgát. Mindent raktunk már. Akrillal felragasztja és nincs baj. Nem kell a burkolóra várni, nem kell fizetni a burkolónak.
Tegyél rá egy telefont vagy navit, havernak is ilyen gsr-je van vagy miez. Azt monda kurvára megy a motorom mert ő 240-nel jött mögöttem és maradt le, mondom az fasza mert az enyém 210-nél nem mutatott többet... és ezt mindig eljátszuk. Gixer600 meg van lepődve hogy 260-nál nyúlok el előle, de az eszébe sem jut hogy -1/+3 áttétele van
Ezt értem, de én arra próbáltam rávilágítani, hogy mikor veszik ki a döntés jogát a saját kezéből az embernek, akár a saját kárára is.
Mert el fog jönni az az idő is.
Képes...lenne, ha az únió nem tiltotta volna le a legjobb funkciókat Gondolom nem engedhették hogy a sehol nem tartó német önvezető rendszereknél többet tudjon
Majd ha a VW tudja a háztól házig önvezetést, a Teslának is engedik.
Már csak azért sem, mert nem lehet igazán definiálni hogy a szabályozás milyen komplexitásától számít gondolkodásnak, meg hogy mi az öntudat egyáltalán.
Persze a jelenlegi MI-k nagyon távol vannak még ettől.
Így van!
De azért kocsival dugóban állni, meg autópályán darálni, nem olyan élmény amit nem adnék át az önvezetésnek.
Igen, ez alapvető elvárás szerintem is, de itt az elvről volt szó. Ezt nem a gép fogja eldönteni. (legalább is nem mostanában)
A gépnek csak azt kell tudnia hogy felismerje a résztvevőket, a szituációkat, de a prioritást a programozó fogja beállítani.
Az enyém csak épphogy 2. fokozatú "önvezető" képességgel rendelkezik - tehát baleset megelőzésére (vagy ha az nem megy, akkor a súlyosságának a csökkentésére) kizárólag a vészfékezést használja, ABS-szel, ESP-vel megtámogatva. Gyalogos- és kerékpáros felismeréssel, egy videokamera és egy (sötétben is látó) első radar segítségével. De hát ez ugye az egyik legolcsóbb kisautó fapados kivitele. (Van még aktív sávtartó is, de ezt bármikor felül tudod bírálni, mert "erősebb vagy" a kormányszervó motorjánál.)

Szerintem pár év alatt rengeteget fog még fejlődni az önvezető rendszer - a TESLA-é pedig már ma is igen komoly dolgokra képes.
Jaaaa... de valszeg akkor is a középsőt raknám vonalzóra, mert mind a két fuga jól látszik. Ha az alsó szél lesz a bázis, a felső fugában már lehet hiba, meg a felső élben is. Az alsó él, amivel te kezdenél (a legpontosabb) az meg nem is fog látszani...
"Ha valaki/valami adatok/információk alapján döntést hoz és cselekszik az is gondolkodás" - Nem. Az a szabályozás. Egy szinttel van csak a vezérlés felett A gondolkodás annyival fentebb van, hogy még nem is sikerült megvalósítani - sőt, még a legtöbb embernek sem!
A motorozas elmenyehez hozzatartozik a pofaraeses is.
Se tanfolyam se onvezetes ne vwgye el tolem.
Sajnos a teáltalad megtermelt jövedelmet is rá kellene költsék, a rád eső úthálózattal stb. de kurva sokat a büdös, dögzabáló cigányokra költenek és a migráltakra és a többi szar, szemétre.
Tehát ne ezen az ösvényen keresd az igazadat, hogy a te autód kit fog megvédeni.
Aztán meg rohan kanyarABS-t venni, ahelyett hogy megtanulna motorozni :D
Az MI ebben lesz jobb, hogy az előre számítható szituációkban jól fog reagálni. Ráadásul a való vezetésből, szitukból is gyűjtik az adatokat, így sokkal nagyobb lesz a tapasztalati bázisa hogy "mit kellett volna csinálni"
Plusz nem fáradt, nem tereli el semmi a figyelmét, több felé tud figyelni, nem önérzetes, nem lehet felbaszni, nem unatkozik.
Hibázni persze tuti fog, de azt a pár esetet, amikor labda után rohanó, terhes bébi apácák tömegét mészárolja le, így is sokkal biztonságosabb lesz, mint az emberi vezetés.
Ha veled (a jármű tulajdonosával) fizettetik meg a biztonsági berendezés árát, akkor téged kell hogy védjen....
Ezért mondom hogy bölcsészek problémája ez.
Programozás szempontjából nem.
A reflex is csak előre programozott reakció.
Ha azt programozod, hogy nyírja ki a bent ülőket, akkor azt teszi. Ha azt hogy a terhes nőt, akkor azt.
De a lehetőségek végtelenek. A két szélsőség (eredmény szempontjából) az, amikor a tehetség állandóan tréningre jár, a másik véglet, amikor a fakezű driver meg nem megy el.
Az összes többi a kettő között van. Az origo ott lesz, amikor a tehetséges nem megy, a tehetségtelen mindegyikre elmegy, és ezért a kettő tudása kb. egyforma.