az ábra is azt mutatja hogy sose volt még ennyi hiteltartozás, szóval nem tévedtem
az hogy a megtakarítás is több az más téma, azok nem ugyanazok a csoportok.......
Egyébként ez is probléma, hogy inkább tartalékolnak az emberek, mert bizonytalan a jövő. És ez nem csak magyar probléma. A nyugdíj ellátó rendszerek összeomlanak európa szerte. Piramis játékot játszanak a politikusok folyamatosan, hiszen 4 év múlva más lesz, és annak lesz a problémája. És ez már 1991-ben tudott volt mégsem tett senki semmit. Az erőtlen próbálkozást is vissza rendezték, mert akkor előbb bukott volna ki ez a gond.
Mondjuk ennek némileg ellentmond a valóság.
De megszoktuk hogy ilyen dolgokban te a 2 fős ismeretségi mintát veszed alapul és extrapolálod a teljes országra.
6-8 éve még jobban élt az emberekben a válság utáni időszak
mára elfelejtették
ha igaz amiket írnak akkor még soha nem volt elkora adósság az embereknél
azért van most ez a jólét mert mindenki ész nélkül veszi fel a kölcsönöket mert beszopták a repülőrajt és a hozzá hasonló hangzatos kinyilvánulásokat
a választásokig mindenki térdig jár a pénzben, utána majd látjuk mi lesz ebből
mondjuk az a furcsa, hogy 6 évvel ezelőtt egy lakáscélú hitelt megkaptál 1%-os kamatozásra. Azt valahogy mégsem álltak sorban érte. Most akkor mi változott? Ja, hogy a kovid óta minden 3 szorosába került a hitelek is 10%-osak azóta. Most, hogy 5-6 éve minden nehezen hitelezhető a 3% ígérete most meg már aranybánya. Amíg kovid előtti időben hosszú ideig ott hevertek a lakáscélú majdnem ingyen hitelek a kutyának sem kellett(kezeit széttáró)
Én megértem hogy kint nem divat nem megfizethető a saját ingatlan de akkor a nyugati polgárnak milye van? Mert azért itthon nemhogy saját lakás, hanem sokaknak még saját nyaraló is van a Balaton parton, Duna parton, hegyekben szőlő présház... És tegyük hozzá most ez a 3 százalékos lakás vásárlási kölcsön is bevitt egy qva nagy jobbost az imperialista nyugatnak. 😂
Neked is van űrkutatási project, mikor megdöngeted az asszonyt? húha, az kellemetlen, de vannak már mindenféle segédeszközök, sőt műtét is elképzelhető a növelésre 😁
Kicsit mindig arrogánsan reagálok, ha ez a téma előkerül... 😀
...mert mind osztja.. István persze intelligensebb a tányérmosónál, de az ő mondandójából is jön a mesés nyugat. Mire vitte, hogy él, ő dolga, de ő is tolja a marketinget a gazdag ismerősröl, a jó munkáról, a pénzen nem megvehető dolgokról... de ő is a karrierért és a pénzért ment ki, és ez talán sikerült neki, de ott akkor is egy migráns marad...még ha ezt nem is mondják neki, mert nem PC, de gondolják.
Ismerettségemből sokan próbálkoztak, de csak a kegokosabb és a leghülyébb marad ott sokáig, többi mind visszajön.
Te is hazajöttél... 😃
Hát baszki nekem is szokott szófosásom lenni de azért na... ehhez képest én ipari tanuló sem vagyok 😅 A közel 200 projekt aminek fele űrkutatás. Na én ott vesztettem el a fonalat.(kezeit széttáró) Ezek 5 perces projektek vagy mi?
Mondjuk olyan nekem is van(kezeit széttáró) amikor megdöngetem az asszonyt bár én ezt sosem neveztem projektnak(kezeit széttáró)
200 projekthez nagyjából 200 évig kellene élni minden más gagyizás(kezeit széttáró)
Egyébként szövegel itt az életminőségről, meg hogy milyen sokra vitte, aztán annyira sokra, hogy a szabadidejében itt osztja az észt évek óta annak a 20-30 idiótának, aki itt olvassa 😁 ha itt nyomul, valami csak hiányzik neki a mesés nyugaton is
Aki ezt csinálta, jól elbaszta a viccet, mert az eredetileg úgy van, hogy az anyuka azt mondja: te kis tejfölös szájú, és erre jön, hogy az nem tejföl 😁
te jó isten ezt meddig írtad? Ha nincs szünetmentes a gépen és az utolsó mondatnál beugrott volna egy pillanatnyi áramszünet gondolom nem kezdted volna újra 😅
(nem csak neked válaszoltam, hanem inkább csak általánosságban)
Szerintem a témának az álatalánositgatás, a klisék teszik, meg amikor valaki rávetiti a saját eredményeit, álmait másra. Nyilván a torz megfestett képek alapján, sok esetben a felvázolt eredmény várható. Ha kintröl hamis képet festenek a kolbász keritéssel, és valaki erre felülve vág bele, boritékolható a csalódás.
Ugyanakkor hibásnak tartom azon "analiziseket", hogy valaki sikeres lett-e a külföldi munkaválalással, ha a magyarországi szürökön keresztül vizsgáljuk. Ennek egyik legtorzabb példája az ingatlan kérdése, megléte. Amikor nyugaton teljesen mindennapi dolog, hogy még a "benszülöttek " is bérleményben élik le az életüket, mert az ingatlan árak arányosan magasabbak vagy irrealisan magasabbak bérekkel, akkor egyszerü matekkel alátámasztható, hogy még mérnöki fizetésböl sem fog venni 2-3 év kintartozkodás után lakást házat, mikor az még az ott születetteknek is kivételes dolog, és jellemzöen hitellel, meg szülöi támogattással tudják összehozni. Persze az olló nagy , mert vidéken lehet venni talán 100 ezer euroért ingatlant, de nagyvárosok és aglomeraciója általában 5-10-es szorzóval indul.
Lehet félreértelmezem, de mintha a külföldön vállalt munkával egybe kéne esnie az exponenciális carrier fejlödésnek. Vagyis, otthon technikus kikerülve egyböl mérnöki munkakörbe kerül, és meg sem áll vezetö mérnök, részlegvezetö, vállalat igazgatói pozicioig. Ez is lehetséges, hogy az otthon megszerzett szakmai tapasztalatokkal sikerül kint egy magasabb állást megpályázni, és abban kezdeni...de sok esetben szerintem az is megfelelö, ha azonos szintem el tud valaki helyezkedni, de azzal is számolni, kell hogy vissza kell venni az igényekböl az elsö idöszakban és megelégedni egy alacsonyabb beosztással, és újra kell kezdeni a karrier épitését. Ami aztán vagy sikerül vagy nem. Ezek otthon is elöforduló szituációk, ha valaki munkahelyet akar váltani, újra akarja kezdeni az életét. Tapasztaltam ilyet Magyarországon, mikor a céghez nyugat- magyarországi céghez, a keleti régióból jöttek dolgozni, mert a városukban már betöltötték a postás meg a polgármesteri hivatalok állásáit, és azon kivül nem volt más munka a környéken...
Ha valaki születésétöl fogva nem volt egy vállalkozó tipus attól mért kéne elvárni, hogy országot váltva egyböl megtáltosodik és 1-2 évtized alatt komplett üzlethálozata lesz kerek a világon. Ugyancsak IQ nem duplázodik meg határátlépéskor, és azért akkora különbségek nincsenek más országok megitélésénél sem. A hülye mindenhol hülye, legfeljebb picit késöbb jönnek rá mint otthon a falujában , ahol már születésétöl fogva mindenki tudta. Ezen hiányzó információval tud visszaélni, mikor pl munkát vállal, és "hódithat "addig még rá nem jönnek.
Szerintem azért felesleges foglalkozni mások életével céljaival, eredményeivel, föleg úgy, hogy a saját elvárásáinkat, torzul megalkotott képeiket vetitjük rá, mert ott egy személyes egyéni döntés húzodik meg mögötte. Szerintem egy normális ember törekszik az élete kiegyensullyozottságára. Ezek alapján hozza meg a döntéseit jól vagy rosszul. Egy házasság egy családalapítás egy munkahely váltás, egy vállalkozás beinditása, vagy felszámolása, egy külföldi munkavállalás, más városba, más országba, más kontinensre költözés mind az egyén akkori következö lépése mérlegelve az elönyöket hátrányokat. Ès itt lép be sajnos az a negatív hatás, hogy megpróbál másoknak megfelelni, többet mutatni, hazudni, mint ami a valóság.
Sok esetben kimarad az eredmények viszgálatánal, hogy ki mennyire volt sikeres, hogy sokan élnek pl párhuzamos életet, épitik külfödön a karrierjuk, családjuk pl otthon, vagy otthon épitik háttéréletük. De kimarad az is soszor a számitásból, hogy milyen életkorban , milyen gazdasági körülmények között kerül ki valaki. Azért ha valaki már a B oldalt forgatva vállal kint munkát, nem biztos, hogy be tudja hozni a lemaradását a környezetével, és neki is hipp -hopp meg lesz kinti egzistenciája, házzal, autó és motorparkkal a hosziendán.
Sokan vagyunk olyanok akik nem törtetök, de szeretjük a pénzen nem megvehetö dolgokat. Ezek mindenkienek mást jelentenek, de egy hazalátogatáskor nem biztos hogy láthatóak a "szomszéd" számára. (Hogy ne csak rébuszokba beszéljek. Vagyunk páran magyarok a cégnél a központban. Az egyik eltunkik úgy hónapokra Szardiniára, Ázsiába, hogy onnan tolja a mobile office-t. Ez nem jellemzö minden cégre pozicióra. De tavaly januárban jött ki egy srác otthonról. Volt otthon mindenféle csopi vezetö mérnöki pozikban multi álkatrész gyártóknál, ez egyik nagyvárosban a fél sétaló utca lakásait ö tulajdonolja és adja ki. Mondta, hogy amit itt kint márnökként keresünk pénztm, otthon is meg lehet keresni, csak nem ennyi munkával, meg nem ilyen beosztásban, meg nem ennyi felelöségszinttel, és otthon mérnökként kevés olyan hely van ahol ilyen fejlesztésekben részt lehet venni. A másik kollégák ezen kevés helykröl vannak, és zongorázzák a különbséget a munka minöségét, körülményeket, és finanszirozást illetöen. Magam ellen most nem hoznék terhelö erejü bizonyitékokat, hogy mit lehet munkaidö alatt megcsináni... ;-), azt mindenki fantáziájára bizom.)
Mérnökként jöttem ki, mérnöki állásra. Az akkor nem fizetett sokat, de ugrodeszkának nagyon jó volt, és az a közel 200 projekt mellyeknek fel az ürkutásból jött az 5 év alatt, olyan volt amihez Magyarországon soha a közelébe sem kerülhettem volna. De ez a többi projekröl is el lehetett volna mondani... A gyerekek minimum 3 nyelven beszélnek, csecsemö koruk óta járják velünk a világot, de mégis egyszerü puritán életet élünk, mert az "addig nyujtozkod" elvek alapján neveltek. A kollegák rámsütik szokszor a fillérbaszó" bilogot is, de aztán következö kérdésük, az hogy akkor hogy is van ez..., mert ugye a mai pazarló világban amúgy nem olyan nehéz ezt a címet kiérdelni... ;-)
...és persze vihettem volna többre is, ha itt-ott eladom a lelkem, átbaszom az embereket, csak pénzért segítek bárkinek...de a keresztény neveltetésem nekem ezt nem engedte...
nos nekem kizárólag azok a haverjaim maradtak kint akik amerikába emigráltak. Van aki már 25+ éve kint van. Most mondjuk hazajön 25+ év után több milliárddal a zsebében azt mondja a maradék 20-30 évében nem kíván többet se dolgozni se vállalkozni. egyébként 6 dolláros órabérrel festőként került ki zéró nyelvtudással aztán megtanulta a nyelvet aztán házasodott a zöldkártyáért majd egy takarító vállalkozást csinált meg a végén már 300+ alkalmazottal. Na ezt most eladta és úgy gondolja neki ennyi elég az anyagi jóléthez. (kezeit széttáró) Erre lehet szerintem csettinteni. (meghajlós)48 éves egy érettségije van. Jó pár haver kint van még amerikába ők is parádésan élnek vállalkoznak bár tevőleg már nem nagyon dolgoznak. Most volt itthon ez egyik a szülinapomon azt maradt 2 hónapig mert hát ráér(kezeit széttáró) Aki nyugateurópában kereste a boldogulást már réges rég itthon van és nem látszik rajtuk a kint töltött 5-10-15 év(kezeit széttáró)
le is térdelt pár takarékszövetkezet emiatt 😂