Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Én is megyek dolgozni.Ne irkáljatok sokat
Az alvás fázisai [szerkesztés]

Az alváskutatók az alvás folyamán mérik a szem körüli izmok és a végtagok mozgását, a szívritmust, valamint a légzés mélységét. Az alvás kezdetén az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló, a szívritmus és a légzésszám azonban már csökken. Az alvásnak ezt az időszakát gyors-szemmozgás-nélküli (Non-Rapid-Eye-Movement, NREM) fázisnak vagy lassú hullámú alvásnak (LHA) nevezik.[6] Az NREM fázis alatt áll helyre a szervezet energiája és ilyenkor szabadulnak fel a növekedési hormonok. Az NREM-től jól elkülöníthető a REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) fázis, aminek ez a fő jellegzetessége. A légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt.

Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt 4 NREM és 1 REM fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, a REM fázisok hossza növekszik.[7]

Az egyes fázisok jellemzői:

1. NREM fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között, az álmosságérzet fokozódik. Az agyhullámok és az izmok aktivitása lassul.
2. NREM fázis: könnyű alvási periódus, mely alatt a szemmozgás abbamarad, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus és a testhőmérséklet csökken.
3. NREM fázis: rendkívül lassú agyhullámok jellemzik. A vérnyomás csökken, a légzés lassul.
4. NREM fázis: a legmélyebb alvás fázisa, az agy a leglassabb hullámokat állítja elő. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit. A 3. és 4. fázis alapvető a test energiájának helyreállításában, és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is.
5. REM fázis: erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk. A mozgatóizmok átmenetileg lebénulnak.[8]

Egy alvási cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött, és a következőképpen alakul: 1-2-3-4-3-2-1-5, majd kezdődhet a következő ciklus. Az 5., vagyis REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik néhány másodpercre (de erre nem emlékszünk). A sorrend olyannyira kötött, hogy ha például megpróbálunk valakit a 4. fázisban felébreszteni, az, mielőtt tudatára térne, gyorsan végigjárja a 3-2-1-5 fázisokat.

Ma már létezik olyan ébresztőóra, amely az alvó személy fázisainak nyomon követésével a kitűzött időpontot megelőző fél órán belül ébreszt az aktuális REM fázisban
Kipróbálnám
Sziasztok.
Na szóval lila hagymát ültettem és ez jött ki. Szerintem ez szinte biztos, hogy nem az...Van ötletem. Szerintetek mi lehet?
de jó neked! bár a kedvesem is behozza ha megkérem.
na mentem dógozni, szevasztok
pontosan. a mozgásodból érzékeli, hogy épp milyen fázisban alszol
nálam is ilyen van, és ha nem felejtkezek meg az évfordulókról még a kávét is behozza
Tehát én beállitom hogy 7.30 és 8.00 között szeretnék fölkelni és ö ezen fél órán belül kiválassza az ideális idöpontot?
Valamit hallottam már erröl
akkor is fakk ebbe az egészbe...nemhogy azokkal foglalkozna az ország akik belőlem élnek, lopnak, csalnak, hazudnak, gyilkolnak, rettegésbe tartják az országot...neeem, szívassuk azt aki rendesen melózik. WÁÁÁ utálom ezt az országot, de főleg azokat akik irányítják megyek is melóba.

laci: továbbra is várom az észrevételeid és tanácsaid a téma kapcsán (telefonos téma)
aha, ezért hívják főnöknek.
Poti, ez mindig így lesz, de nem szórok több bölcsességet, mert úgy látom, arrafelé front van
Hát 1ik munka sem igazságos én se azt kapom amire szerződtem de örülök hogy van melóm. A főnök egész nap a tökét lógatja a balcsin és felveszi a fizetést az igazságos?
és az hogy igazságos bérezés az szerepel a szerződésedben?
mert ha nem akkor kuss van, erre szegődtél és kész
(csak halkan mondom nem vagy egyedül )
nem azzal van alapvetően a bajom, 2 havi 350-re vagyok szerződve. azzal van a bajom, hogy az aki nálam 50-el többet keres dolgozik 30 órával kevesebbet, és aki ugyanannyi óra számba van mint én, 2x annyit kap mint én....mondd, hogy ez így igazságos?!
mi van? az heti 38ó az napi 5,5ó ne sírjál már hogy sokat dolgozol.
Nem porhintés, még mindig bizonytalan a dolog.
megjött a jövő havi beosztásom, 152 óra...kibaszottul fantasztikus
igaz
figyelek kedves lászló, ismetelten várom a mindenre kiterjedő hatalmas információ áramlást irányodból
dehogy is, most bontja a stúdiót
Pöti, ne igyál ennyit megárt.
ezek szerint megint csak porhintés volt a megszűnik az állás dolog?