Nem azért mondtam mert sz&r amit vettél (azt neked kell bevallanod magadnak) hanem mert a hosszú tengelytáv és a blokk elhelyezése olyan vázat ad ki, amit ha megvasalnának rendesen akkor baromi nehéz (már így is az) lenne, ha meg könnyű de erős anyagokat használnának akkor meg ádám még használtan sem tudná megfizetni.
Robesznál sajna nem tudják felhasználni a blokkot hogy merevítsék a vázat és a tömegközéppont is hátrébb van, ezért a lábaid alatt a leggyengébb a váz.
A robogók nagy többségének eleve sz&r futómű geometriája van (ellentétben a motorokkal ez itt építési sajátosság) amit valahogy meg kell próbálni kordában tartani. Pl. egy majomfogó k.leng.csillapítóval.
Nézd meg egyáltalán, hogy a váznyakon a gyújtáskapcsoló alatti környéken van e olyan akármi ami ha a gyújtáskapcsoló alatt van bele tud e akadni valami. Érthetőbben nem tudom elmondani...
Szóval úgy szokott működni, hogy a gyújtáskapcsoló aljából kijön egy pöcök ami beleakad a vázba.
Nekem is rövid volt az alvázszám,üzentem a Netriskes ügyintézőnek,azt üzente vissza,a hiányzó karaktereket pótoljam X-el.Gondolom nem ritka hogy a régebbi gépek alvázszáma eltér az új 17-karakterestől.Át is kötötték a biztosításom simán.
Most nèzem, mèg a papìrom is rajta van amit a netriskből nyomtattam a fedezetlensègi dîj. Bizti 5940 ft, beleseti adóval 7722 ft, feri zetlensèggel 8658 ft
Ott kezdődik a dolog hogy biztosítás nélkül nem használhatod a járművet. (ha 4 napig nincs neted és biztosítási ügynök sincs a közelben, akkor addig bizony ott áll a jármű)
Ha még is mennél vele és balesetet okozol, akkor valóban kifizeti(?)a kárösszeget a MABISZ a károsultnak, viszont ezt (legyen bármennyi is) be is vasalják rajtad és alapból M4-ben kezded a kötendő biztosításodat, bármelyikhez is mész. (ez olyan biztos minthogy az éjszakára nappal következik)
Ha a rendőr megállít és nincs érvényes biztosításod (baromira nem érdekli hogy még akármiért nem tudtál kötni) akkor szintén rá&szás van, nem mentség a MABISZ sem. Sógornőm most már TEK-es de előtte sima igazoltatós rendőr volt, mondta hogy nem sz&roznak, ugyanolyan mintha akár a már ezer éve átírt verdáddal biztosítás nélkül mennél, sokan bepróbálkoznak hogy "de hát még az előző tulajé él és......, meg az átmeneti időszak és a MABISZ addig...."
NOS NEM ÉRVÉNYES!
A fedezetlenségi időszakot pedig azért fizettetik ki mert (ha esetleg emlékszel) régebben nemzeti sport volt nem befizetni a biztosítási csekkeket (vagy a vásárlás után hónapokig/évekig nem is kötöttek biztosítást) ha meg már kiborult a bili és fenyegetőzött a biztosító hogy felmondja a szerződést, akkor átkötött a polgár egy másik biztosítóhoz és élt tovább mint marci hevesen. (nem tudtak utánanézni a polgárnak hogy mit művelt előtte)
Mára már megoldották hogy van központi nyilvántartása a biztosítóknak így lekövethető mindenki előélete hogy folyamatosan volt-e érvényes biztosítása. Ha bármennyi ideig nem volt, azt az időszakot a következő biztosítás kötésekor KI KELL FIZETNI mert csak akkor kötnek veled biztosítást. (csak a forgalomból kivont járműre nem kell kifizetni, MINDEN egyéb esetben KELL)
A GW-ra a vásárlás után 4-5 nap késéssel kötöttem biztosítást, erre az időszakra ezervalahányszáz Ft fedezetlenségi díjat fizettettek velem. (a teljes évi díj valami 7e körül volt)
Tehát a fedezetlenségi időszakot NEM azért kell fizetni mert a MABISZ helyt áll addig amíg nem kötöttél új biztosítást, hanem azért mert egy forgalomba helyezett jármű egyetlen percre SEM lehet biztosítás nélkül.
Ok az lehet, hogy nem a te biztosításod fedezi, de attól nem kell fedezetlenségi díjat fizetni. Én is mondok egy példát: ha egy hosszú 4 napos hétvége előtti nap este 10 kor veszel egy autót és nem kerülsz net közelébe vagy nincs élő alkuszi megbízásod akkor csak 4 nap után tudsz biztosítást kötni. Az autót addig is használhatod és hétfőn sem fognak veled pótdíjat fizetettni.
Az adásvételi dátuma utáni utáni időszakra visszaadják gyulám.
Leadtam a GW adásvételijét még tavaly de májusig ki van fizetve a díja, így az visszajár nekem.
Viszont azt hiszem hogy belegabalyodtak a rendszámcserébe, mert azóta sem jött levél a törlésről így megint be kell mennem. ( a szerződésen még a régi rendszám van meg nekik, az adásvételin meg már az új van)
Hát, csak a példa kedvéért: ha én pl. 15-én délben eladnám a GTR-t (azaz 15-én 12:00-kor megíródott az adásvételi szerződés) és hazafelé menet az új tulaj mámoros jókedvében beleszáll egy előtte megálló S Mercibe, akkor be is Qrna ha a biztosító még az én biztosításomra rendezné a kárt és engem löknének vissza B10-ből B8-ba. (amikor annak idején a Taunust elcseréltem az Alfára, ezt nagyjából így, csak eléggé hézagos papírozással át is éltem, azóta csak korrektül kitöltött adásvételi szerződést vagyok hajlandó kiadni a kezemből, vagy átvenni)
Szóval az én biztosításom 15-én 12:00-tól megszűnt, mivel eladtam a járművet. 12:00:01-tól már minden felelősség az új tulajdonosé és neki, vagy ha kötött biztosítást (köthet, mert a tulajdonjogot a vásárlással, azaz 12:00-kor már megszerezte) akkor a biztosítónak kell helyt állni az okozott kárért. (az átírás az egy külön dolog, ettől a tulajdonjog és a felelősség kérdése már eldőlt)
Az eladás napjától az új biztosítás kötésig Mabisz díjat kell fizetni.A régi tulajnak már nem fizetnek kártérítést mert már nem az övé a jármű,de az új még nem kötött saját nevére,a régi biztosítás nem fizet neki.Ezért van fedezetlenség,persze a biztosító nem adja vissza az előre kifizetett biztosítást a volt tulajnak.
Robesznál sajna nem tudják felhasználni a blokkot hogy merevítsék a vázat és a tömegközéppont is hátrébb van, ezért a lábaid alatt a leggyengébb a váz.