Az ablak nem helyi rendeletfüggő.......Szintén rendelet szabályozza : 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
37. § (1) Épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt – a szellőzőkürtő, a tetőkibúvó és a (4) bekezdésben említettek kivételével – létesíteni nem szabad.
(2) A szomszédos telekkel közös határvonalon álló határfalban (tűzfalban) kiképzett légaknára kizárólag nem huzamos tartózkodás célját szolgáló és nem tűzveszélyes anyag tárolására igénybe vett helyiségek szellőzői vagy a helyiség alapterület legfeljebb 1/10-ed részének megfelelő nyílófelületű szellőzőablakai nyithatók, a szellőzésre vonatkozó általános előírások megtartásával és legalább 1,80 m-es mellvédmagassággal.
(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.
(4) Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.
Céges autónál nyomkövetés van és pontosan tudják mikor merre van, megy, áll, motor jár vagy nem és akár lehallgatás is a kütyün keresztül így ez a kamuzás már nem játszik.
A magasan kvalifikált emberek nem csinálnak alantas melót... pont ez a lényeg, hogy nekik magasan kvalifikált melót kell csinálni, és azért magasan kvalifikált fizetést kapnak 😁
A lemezgarázsra a 100m3-es szabály vonatkozik szerintem, abba meg bőven belefér egy nagyobb is. Akkor teszem en is annyira, az logikus hogy jó ha körbejárható, megépíteni is egyszerűbb úgy 🙂
Telekhatárra is lehet építeni, ha pl az egész utca úgy épült. Ma már töbnyire nem engedik. A 60 centi jó kell legyen, de ha nagyon muszáj megkeresem az Éptv szabályozását.
Sose kellett engedély...kivéve műemlék, társasház utcafront, illetve ami konkrétan a közterületre lóg, mert a faltól már közterület...... és ezekre most is kell
Na, szóval eza gondom:) félinformáciokbol kreált állítások.
Érdekes, itt mindenki pereskedik a szomszédjával? én itt lakom 30 éve, még egyikkel se volt baj, csak az egyik járt be teherautóval ide a lakó pihenővezetbe, de csak egy-két hónapig tartott, mert valaki feljelentette 😁
nem látjuk a szobát lehet nem volt más hely feltenni. Egyébként mi vele a baj? Láthatólag nincs útba semminek a hatásfok annyiból szarabb lehet, hogy nem fentről hűt. ugye a hideg levegő nehezebb az lefelé megy de feltételezhetően egy picsányi padlesteres szobát behűt lentről is. Ha most tippelnek kéne ez egy kiadó szoba valamelyik idegenforgalmi régióba(kezeit széttáró) Teljesen jó(kezeit széttáró)
én elmondom mi lett volna jó,mivel van néhány lakásom klímás, meg megint kerül fel egy. Szóval nálam simán valamelyik ablak alatt vannak a kűltérik a beltérit meg viszed ahová akarod(kezeit széttáró)
Helyi rendelet függő, de nálunk teheted akár a telekhatárra is. 1métert azért szoktak kérni, már csak azért is hogy meg tudd közelíteni kívülről saját telkeden.
Az is helyi rendelet függő, hogy hány méter saját udvar után nem pofázhat az ablakok miatt, nálunk ez 4 méter.
Azon belül csak szellőző ablak lehet.
A Velux ferde ablakok viszont annak számítanak legtöbbször, szóval ezt érdemes tudni ha kötekszik.
Ja és lemezgarázs 10nm oldalfal nélkül 30nm engedélymentes.
Jó de apáméknál kurva nagy ház és telek, bőven van helye, csak épp a szomszéd nem akarta nézni/hallgatni a saját kültéri egységét.
Az én klímám pont a szomszéd felé néz és csapágyas így zörög rendesen, de leszarom 🤣
Sarok telek lévén azon kívül csak utcafrontra tudom tenni, de amikor ezt felrakták akkor oda engedély kellett volna, még akkor is ha ott éppen nem zavar senkit, meg a bokroktól nem is látszana. De mivel már az összes szomszédnak ott van nekem is oda kerül majd a következő, nem lesz aki reklamáljon.
Na akkor, engedély nélkül építhető épület mennyire lehet a kerítéstől a szomszéd engedélye nélkül? A szomszéd lemezbódéja 60 centire van, tehetem én is annyira? A kerítésnek hozzáférhetőnek kell maradnia azt tudom. De a gyökér a tetőablakok miatt is feljelentett, mert átlátok hozzá. Az nem zavarta hogy közben volt az én udvarom ezért elhajtották természetesen 😁
Valójában perelhetsz ezért 🤣
A vizuális, fény, hang szennyezés is birtokháborításnak számít.
De leginkább olyankor adnak igazat, ha pl van egy villódzó fényfűzér vagy egy zavaró lámpa, túl hangos gép.
Az hogy a szomszéd ronda, vagy utálod a pofáját, ritkán áll meg a bíróságon.
Régebben elvileg kellett volna építési engedély a klímára. Mivel mindenki szart rá, ezt megszüntették. Nem kötelező, de a lehetőség adott. Ha megkéri rá a létesítési engedélyt, azt a szomszéddal alá kell íratni, illetve van felbelezési joga amit hivatalból kiküld a hatóság. Ezt meg lehet előzni ha előre megbeszéled aláíratod vele.
Na ha így engedéllyel épül valami, akkor soha többet nem baszakodhat veled senki, mert szabályosan engedéllyel épült.
A zaj miatt bepanaszolhat, perelhet, de arra is megvannak az előírások hogy mekkora zajt köteles elviselni, és ez mérhető. A mai modern hőszivattyúk/klímák bőven ez alatt vannak, szóval panaszkodhat, de elveszíti a pert. Ha viszont el kezd zörögni akkor felnyomhat előbb a jegyzőnél aki felszólít hogy szüntesd meg a problémát. Ha megszünteted akkor nincs gond. Ha teszel rá akkor mehet tovább.
Építési rendeletekből kurva jó vagyok, mert a köcsög építési hivatallal volt pár csörtém, szerintem jobban tudom a szabályaikat mint ők maguk 🤣
pl havernál kicsi a porta 1 oldal az utca 2 oldal a szomszéd és 1 oldal az udvar felé
de ott meg járda van és kocsibejáró és ez a földre rakott franc nem fért volna el sehol
plusz ház mögött van még vagy fél méter ami az övé mert nincs a porta szélén a ház
Pontosan. Ezért is nem értem mi ez a nagy pánik azon ha egy területi képviselőnek nem jó a villanyautó mert tölteni kell.
Ha 30perc töltési idő nem fér bele a munkanapba akkor az már régen el van baszva. Hacsak nem időzített bomba hatástalanításával foglalkozik valaki, akkor a munkaidő része ez is, mint a dugó, és az ebédidő.
Mondjuk ezt nem értem. A háznak 4 oldala van, miért pont a szomszéddal közös falra akarja tenni mindenki?
Apáméknál is ezt akarta a szomszéd. Ráadásul a klíma már konkrétan átlógott volna apámékhoz. Értem én hogy a szomszédnak ott a legkevésbé zavaró, de miért apámék viseljék el akkor ha ő sem akarja.
Nálunk nincs ezzel gond. Legtöbb szomszéd az utca frontra rakja. Ott senkit nem zavar. Nem szép, de ott zöröghet nyugodtan, és igazából ha valaki használja az udvart az előkertben a legkevésbé zavaró egy kültéri.
A magasan kvalifikált emberek szeretik a változatosságot. Én is megyek most klímázni, mert egyrészt jól fizetnek, másrészt egy darabig ez is érdekes. Ha meguntam meg már nem fizet, akkor csinálok mást.
A radarjaink unalmasak már. Túl megbízhatóak és csak a papírgyártásról szól az egész, szakmai munka meg nuku. Legnagyobb bajunk a radarral, hogy eltévednek a hálózaton a csomagok és nem egyenletesen és nem mindig időben érkezik meg a radar adat. De ugye ez meg a hálózatosok dolga lenne, de mind ők, mind a gyártó pingvinezik.
Amikor 14kbaud modemet és bérelt vonalat használtunk nem volt soha ilyen gond 😆
akarnának ezek 50 bőrt is ha hagyod
engem még egy cég se szakított meg 😂
a vasas cégnél volt hogy ketten mérték mennyit és hogy dolgozok stopperral a kézben, de rájöttek hogy ha nem basztatnak jobban halad a munka
szerintem harmadával kevesebbet csináltam amikor 8 órából 7 órát folyamatosan dolgoztam mint amikor 8 órából 3-4 órát filmeket néztem
pedig még le is buktam a részlegvezető előtt, fel is akart nyomni
miután mutattam neki mennyit csináltam éjjel és mennyit a délutános utàna nem basztatott
na de ilyen okos ügyes mint én nem sok van ám a világon
😂
Valami 1-1,5 méter van most meghatározva a telekhatártól, nem? Nyilván van határa annak is hogy mi zavarhat, engem is zavar már az ha meglátom a gyökér szomszédot, mégsem tilthatom ki a saját udvararól 🤣
Nem lenne baj, ha nem a 23. bőrr akarnák lehúzni az emberről. A GE-nél konkrétan külön osztály van arra, hogy a szeevizesek 120%-ra ki legyenek használva, pedig ha azt a létszámot hpzzáadták volna a csapathoz pont semmi probléma nem lenne. 🙈
37. § (1) Épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt – a szellőzőkürtő, a tetőkibúvó és a (4) bekezdésben említettek kivételével – létesíteni nem szabad.
(2) A szomszédos telekkel közös határvonalon álló határfalban (tűzfalban) kiképzett légaknára kizárólag nem huzamos tartózkodás célját szolgáló és nem tűzveszélyes anyag tárolására igénybe vett helyiségek szellőzői vagy a helyiség alapterület legfeljebb 1/10-ed részének megfelelő nyílófelületű szellőzőablakai nyithatók, a szellőzésre vonatkozó általános előírások megtartásával és legalább 1,80 m-es mellvédmagassággal.
(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.
(4) Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.