Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ohh boy......ra kell csapni mint gyöngytyúk........ 😆
amúgy tényleg csak akarni kellene, erőműveket lehet építeni
de
a jelenlegi áram ár ehhez olyan alacsony hogy ebből sosem lesz plusz erőmű....
olyan 200 forint körüli áram ár lenne az ideális, ekkor lenne bevétel is, plusz a nép megtanulna spórolni
aztán ami pénzt mindenféle pályázatokra kidobálnak lehetne erőműveket létesíteni
ukránokat bevesszük az únióba utána kb értelmetlen lesz nálunk gazdálkodni, lehet sok vizi erőművet csinálni fél magyarországot víz alá helyezni és egy kurva jó horgász és vizisí centrum lenne a kárpát medence
Ez az összes szembeállítva a kb 10eFt többletköltséggel? Nekem elég volt 🤷‍♂️
Így is kell....
Egyik szaktárs, az összes lehulló vezetéket hazaviszi, pedig többnyire 2x2x0,8-as mind. De gyűjti és szigeteléssel együtt leadja. Ugy is jó ára van
Gyenge érv......A szolgáltató arra a 10-esre 50 A is rá fog engedni, és elsősorban a feszültségesés tartása miatt lett kitalálva. Előtte a hatos is teljesen jó volt. De ilyen alapon tehettél volna be 25-öst is, mert ha egyszer lesz 80A mert veszel egy házi röntgengépet, cserélheted ki a 10-est 25-re végig....mer ugye a szolgáltató azon fog gerjeszteni.
Túlzás végáramkörökhöz, ha a terhelés nem indokolja. Költséges is....
Amugy ha nem lesz gáz, annyi áram se lesz hogy 16-os vezeték kelljen mert annyi nem fog jönni. Egyrészt nins honnan másrészt nincs min.
Ciprusi ismerőssel beszéltem, ott most káosz van elektromosság terén. Nem szokott ilyen hideg lennio sosem, most minuszba is lecsusznak kissé. Ott mindenki akárcsak ausztráliában pl klímával fűt, mert inkább hűteni kell, abba a plusz 2-3 téli hidegbe meg bőven jó fűteni. Más fűtési alternativa nincs is. Most meg kevés a klima fűteni, aztán orrbaszájba dugják a háztartások a villanyradiátorokat hogy jó meleg legyen. Na de ekkora terhelésre nincs se felkészülve, se kialakítva a sziget hálózata. Aztán folyamatosan rogy meg és most a hideg mellet az áramnélküliséggel is ismerkedniük kell.
Na kb itt is az lenne.....aztán ne gyere azzal hogy csak akarni kéne, mint a villanyautotöltésnél, és karvastagságnyi kábelek mennének mindenhol sose elfogyó és a naprendszerben termelődő örökös ingyen árammal
Oké, akkor, mivel 10 az előírt mért fővezeték a szolgáltató részéről, ezért nem akartam kockáztatni hogy esetleg később at kelljen húzni, ki tudja mi lesz. Asszem elmondtam minden érvet ami felmerült 🤣
én mindent is elhoztam anno
csapokat lefúvószelepeket csatlakozókat
amit kidobálnának mindent
volt olyan hely ahol a 10 bar rendszer rézcsövön ment és lecserélték saválló csövekre én még a csöveket is elhoztam, amúgy dobták volna ki a kukába
a 16+ vezetékelet a levágott 5 centiseket is begyűjtöttem a levágott sarukat is
szóval ami réz az mind jött haza, itthon meg szétszedtem mindent ami vas vagy egyéb anyag volt azt kidobtam, külön a sárgaréz külön a vörösréz aztán aikor összejött jó sok le lett adva, valami 70 kötüli pénz volt "ingyen ha jól emlékszem
most is van vagy 10 kiló hulladék rezem, csak szét kellene szedni őket, többsége rossz mérőóra, csatlakozók, meg mágnes és egyéb szelepek
a csatlakoókat utálom nagyon, full réz de alu tömítés van köztük, aztán összerohat hogy néha inkább törik mint tekeredik
Ok, balfasz voltam elhozni, így jó? 🤣
Nem a 10-es keresztmetszet fog megmenteni....A 6 böven elég lett volna, de a 4-es se égett volna a fejedre sose.Vezeték önmagában igen ritkán jut addig, hogy leégjen, a kötésektől vagy zárlatipontoktól indul a tűz.
Hupolfix.
Ez nem szégyenlősség, balfaszság 🤣 ilyet otthagyni....... aki bont azé.....
a 10es nem túlzás, én azt látom hogy 20 év alatt egy átlag háztartásba 2 mérettel nagyobb fog majd kelleni
amúgy a 6-os meg a 10es között nincs durva különbség, csak a 1.5-2,5 méretekhez képest drága
én egy csomó helyre 6ost húztam ahol eddig 1,5 volt
ha tényleg gáztalanítani akarnak minket ezek az úniós vezéridióták akkor a 16os bejövő is kevés lesz a végén annyi áramot eszik majd a ház
Amúgy bontottunk MR-t, 80kg színtiszta vörösréz jött ki a gradiens tekercsek kábeleiből, de szégyenlős voltam elhozni, valaki jól járt vele 🤷‍♂️
Mert nem szóltál hamarabb 😁 Amúgy meg 32A-es kismegszakító mögé nem mertem a 4-6mm-t, főleg hogy a fa födémben megy végig. Láttam ezt a régi faanyagot égni a kandallóban, a fejem fölött nem szeretném.
Akkor mér nem raktál mkh240-est? Mondjuk azt a fejed alól is kilopják ha áram alatt van ha nincs.
tudod hogy meg az ilyen forrasztás?
van egy befenekelt cső teli forrasztóónnal aztán melegítés után csak bele kell dugni a sodrott véget
nagyjából az egész ház megvolt 10 percen belül
bár a szigszalagozás tovább tart, meg a sodrás is
2000 felé szerintem nem volt még vago, az a tekerős baszás volt már arra emlékszem
Megrendeltem a kütyüt az aliról amit ajánlottál, érdekes módon a revolut fillérre annyit volt le mint amennyit kiírt, úgyhogy úgy nez ki beválik. Az erste elmehet a 'csába a paypal-lal karöltve 😁 Ha valaki szeretne revolutot most 17500 penz jar a meghívásert, felezhetünk 😁
85-ben végeztem a villanyos sulit, csak a sodrott kötést ismertük... rátekerőst még a tanár se látott 😅
Lehet drága a Wago, de szerintem jobban megsértődnél ha azt a plusz munkát számláznám ki ami a forrasztással jár, ahelyett hogy felcsattintok egy Wagot 🤣
Szerintem te aki utál dolgozni, pláne feleslegesen, ezt értened kéne. 😉
Én a sajátomat forrasztottam. Befűztem, sodortam, lepróbáltam-kimértem, forrasztottam. Ablakot már cseréltem műanyagra, csapot is, de a villanyszereléssel pont egy fél perc plusz meló sem volt még a 33 év alatt.
Másnak azért nem csinálnám így.
Nem nagyon értem miért megy a téma még mindig erről. Forrasztani szopás.
De itt van az amit a szabvány kimond erről:

https://www.novill.hu/magazin-...
A wago még hagyján, de a 10-es mkh, egyenesen horror. Tudom tudom nem kellene, de én nyugodtabban alszok így :-)
Igen. Ezért is drága a villanyszerelés
Lágy. Ennek ellwnére törékenyebb a réz