Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ott a helyem! 😁 Olyasmi lehet mint 30 éve a moszkva téri románok, minentem kőművest, villanyászt, autószerelőt, kazánkovácsot keresni és kiderült, hogy mindegyik ért mindenhez. 😆
Azért van annyi űrszemét.....
Mondjuk Tesla már van az űrben BYD nincs. 😘
Nem kell elérni a fénysebességet, mert idődiletáció lép fel, aztán megöregszik az asszony mire hazaérsz, miközben te fiatal maradsz, az senkinek sem jó 😁 de már a naprendszeren belül jóval a relativisztikus sebességek alatt is hasznos lenne az 1G gyorsulás, mert 3.5nap alatt lehetne odaérni a Marshoz.
Akkor a tekla már biztos fejleszti az új villanymotrot, csak még nem tudták elérni a 23000 fordulatot, mint a kinaiak 😄
Ezért vannak a Zűrben, pontosabban ezért nincsenek 🤣
Igazából két elv van. Az egyik hogy induláskor seggbe rúgnak egy jó nagyot és repülsz ameddig tudsz. Kémiai meghajtással ez a célszerű és hatékony. Elektromos vagy nukleáris meghajtásnál viszont kifejezetten pici a tolóerő (lehet atombombát robbantani az ülés alatt de az sem célra vezető), de elvben korlátlan ideig üzemeltethető, nincs nagy igénybevétel, nincs nagy gyorsulás, de az folyamatosan. Ezzel pedig nagyobb távolságokra gyorsabban lehet utazni. Ez alatt pl. a Mars távolság meg a felettieket értem. De a Holdra is ment már szonda ion hajtással, csak oda lassabban ért oda, viszont jóval olcsóbban, napenergiával.
Szóval elvben ez rohadt jó....DE...
A gond jelenleg a napelemes űrhajókkal, hogy csak kis méretben működőképes. Néhány tizedgrammokban mérhető tolóerő nem elég nagyobb eszközökhöz. Ha felnagyítjuk akkor pedig a napelem tömege lenne a meghatározó, nem maradna sok a hasznos tehernek. Ezért kellene egy atomerőmű a fedélzetre, mert úgy már lehetne nagyobb teljesítményű elektromos hajtóműveket használni, vagy fúzió esetén lehetne direktben is hajtani a reakcióval.

Kicsit konkrétabban. Kémiai rakétával egy fokozattal 10km/s több fokozattal 18km/s érhető el (Saturn5). Relativisztikus sebességre gyorsított ionokkal elektrosztatikus elven működő meghajtással pedig 100km/s érhető el a jelenlegi rendszerben, de már 100km/s feletti sebesség is elérhető elvben, de jelenleg 10-30km/s között vannak.
A sebesség ugye azért fontos, mert az határozza meg a pályát.
Pl. Marshoz a Földkörüli pályáról ~5km/s kell légköri fékezéssel.
A Ceres törpebolygóig (Zoli érteni fogja) 8,5km/s
Szaturnuszig 11,5km/s
Ennél távolabb kémiai rakétával csak úgy jutottak, hogy a bolygók mozgási energiáját kihasználva parittya manőverekkel tovább gyorsították pl. a Voyager szondákat, így tudták elhagyni a naprendszert. Ez viszont annyira már nem praktikus emberes küldetéseknél, kell valami gyorsabb.
Szóval Tsanyinak van egy rossz hírem. A kirajzás elektromos űrhajókkal fog megtörténni, nem diesellel 🤣 (merthogy a kerozin elég gyakori hajtóanyag a kémiai rakétáknál)
dehogynem 😅
Ha valami meghajtás tudna állandó egy G-t, elvileg el lehetne érni a fénysebességet, de azt meg nem lehet elérni, úgyhogy most akkor mi van? senki se tudja 😁
Ahh,csak egy horda űrkalóz,munkakerulő matróz,es villanyhomár.Mindet felkoncoltatom. 🤣
Jól tetted. Ahogy látom itt közben megalakult a Ciolkovszkij Intézet, mert ehhez IS értenek. :D
Azt varhatod,előbb lövöm le az összes söpredék lázadot a lézerstukkeremmel. 😆
Tegnap voltam,egy melos ingajaratot.🤣
Ma pakker uzemmod,4 fuvar,egy ebbol 9.😵‍💫
Mondjuk egy allando 1G köruli gyorsulas eléresehez,ezzel elég gyorsan odaersz a naprendszeren belul mindenhova,es nem egy mosottszarkent,lepult izom es csontszerkezettel,amit a sulytalansag indukal.
Háttttezazzzzz.....
Mi van, homárok, nem motoroztok? Én igen, ma volt kb. 250 km szerpentin. Olasz Alpok
Eskü nem én voltam 🤣 Amúgy meg itt nincs is senkinek papírja semmilyen, csak a főnöknek 🤷‍♂️
Nem is értem.....az űrhajók miért nem 3tesla motorral mennek?Pont valamelyik nap volt megint valami gebasz,valami üzemanyag cső megsérült és szivárgott,még röhögtem is,hogy kik dolgoznak ott,trabant szerelők,több milliárd dollárt elköltenek és szivárog az üzemanyag.
Na ezek a remek okj szarháziak után lapátolhatok. Megrendelő hiv, mert klima kéne. Koderül másik helyett. Nézem, beltéri széthányva atomjaira, maradék a falon. Javitani hivták őket mert eccercsak nem ment. Még tavaly. Azóta igy van. Egy közel 400 ezre nem gagyi 8 éves keveset ment pana. Hiba keresés nem ment, meg se próbálták, aszonták beltéri panel szar azt elvitték azóta sincs meg. Szerintük már nem gyártják régi gép nincs hozzá alkatrész. Én jövő hétre tudnék........hibát meg se próbálták kiolvasni mer fogalmuk nincs hogy kell, de ezek szerint a netről se hallottak még.
Egyébként beltéri panel kurva ritkán megy tönkre......szinte sose.....
ai vezet(kezeit széttáró)
mihez kell igazából üzemanyag az elinduláson meg a gyorsuláson kívül?
A szomszédomba pont ma fúrtak egyet (kezeit széttáró)
Én adtam hozzá vizet 😆 2 kila volt 8-kor kezdtek délbe elmentek 2 idős fószer. Mondjuk nálam 2 évvel ezelőtt is pont ennyiért fúrtak.
42-43 méteren van nálunk a kút. Én ittam már belőle sosem lett tőle bajom büdösnek meg nem büdös legfeljebb vasas. 80-90 méter körül lenne elméletileg az iható de hát ki költ arra annyit? Mondjuk a facsemetések az erdőbe 8 milláért fúratnak 1 kutat 😅
Mert már a szemem is rossz és a füsttől elvakulva nekimennénk egy bolygónak. 😬
Ahhoz nem kéne víz is?
hát oszt az miért nem? 😂
A zűrben nem kell ám folyamatosan padlón nyomni a gázt, mint a fócvágen pdtdi-nek hogy menjen, 1x felgyorsítod aztán annyival megy az idők végezetéig...persze a végén a lefékezéshez kell még energia de ennyi 😉