a másik felén be volt kötve
szóval olyan félsiker forma
lehet ezért él még mindig
erről még én is hegesztettem nála párszor, mondjuk én túlélő típus vagyok 😂
amúgy szereltem olyan hosszabbítót ismerősnek aminél nemes egyszerűséggel a föld ki volt hagyva
mindjárt meg is keresem a telefonba a képet, aztán avval mókolt a kertben vagy 15 évet csak kocsival ráment a dugóra és szarul nézett ki
a vízcső kiváló földelésnek anyáméknál is az szolgál 55 éve
akit meg agyonvág a villany meg is érdemli, amúgy sokkal szebb halál mintha a farkasok szaggatták volna széjjel
😂
Szerencsére csak otthon tudsz faszságokat csinálni.
De tudnék példat az ilyen kurva okos embereket hogy vert agyon az áram és haltak meg re is. Többek közt egy tőlem egy utcával odébb.
Azt konkrétan a szivattyú baszta agyon a vizaknában. Ott is nagyon sok fökdelés volt meg védővezető......leginkább csak a vizcső...
persze hogy jobban tudom,
fájdalomcsillapító+frontin+vörösbor és látom az áramot a vezetékben
dupla frontinnal beszélgetni is tudok vele
amúgy az első 4 mondatodban pont azt írod le hogy a házaknál miért nincs szükség a földelésre....
mondom én hogy ravasz vagyok nem lehet csak úgy átvágni 😂
Egyrészt minxenhol van. Elosztás, termelés, trafók..ezek az üzemi földekések. A csatlakozási pontokon már a 80as évektől kötelező a potenciálrögzítő földelés. Azért jön be a nullával, mert a földhöz van rögzítve a nulapotenciál, régen NEFH volt a neve (nullával egyesített földelőhózat)ma nullázott a hálózat de technikailag nincs változás. Továbbá a légvezetékes hálózat 300 mäterenként az oszlopokon keresztül szintén földelt mélyföldelőkkel.
A háznál lévő főldelés amit régen számottevőnek vártak el, pár éve számszerűsítettek 10 ohmban védelmi célú egyrészt. Nulla szakadás esetén, amire már volt többször példa csak az én szakmai pályafutásomban ez biztosítja hogy a védővezetőn keresztül a vasaló ne basszon agyon. Másräszt a potenciált minél sűrűbben rögziteni kell a földpotenciálhoz mert a hossz, terhelés és egyéb fizikai jellemzők függvényében elmászik. Azaz nem nulla lesz.
De nyilván te ezt is jobban tudod. Jobban nem fejtem ki.
Ha leszakad a trafó és a házad között a nulla, akkor nem ugrik fel 400V-ra a feszültség a konnektorban és nem bassza agyon az összes bedugott berendezésed.
Így van 😁
Ha a betáptól nem is, de az irányelv az, hogy a nagy fogyasztóknak külön áramköre legyenek lehetőleg. Ez amúgy nem hülyeség, de nekem sincs külön a töltő. Fizikailag nem reális ezt egy 90-es években épült háznál megcsinálni. Nem lehet szétvésni minden éves szabványmódosításnál a házat. Túlterhelődni nem fog, mert arra van a kismegszakító. Meg van egy árammérő, és visszaszabályozza az autó töltést ha az asszony rákapcsolja a sütőt.
persze hogy van a trafónál, onnan befelé mindenhol 4 eres vezeték jön 3 fázis és a nulla
a föld mindenhol van ahol termelik az áramot meg a trafóknál, hiszen a föld is vezető, de ez egyben a nulla is
de bent az elosztó szekrénynél nincs földelés sehol sem
nem sok helyen jártam de legalább 50 ilyen betáp szekrényt láttam, volt amit mi telepítettünk
de
mint képzett villanyos szakember, mond meg milyen hátránnyal járna itthon ha a fölszondákat kidobnám a fenébe és csak az óránál szétválasztott nulla/föld vezetékek lennének a lakásban
Nem hiszem, hogy nem vetted még észre, hogy kedvenc zsírdisznó olvtárs mindig, mindenhol járt már, volt neki olyan, evett olyan, csinált olyant, hajtott bele menetet, látott már, a haverjánál/szomszédjánál/ismerősénél volt olyan, amiről éppen szó van. legyen az bármi.
Mindenhol volt földelés, attól hogy nem láttad. Nem hiszem hohy akkora pro voltál hogy mindehová szakértelem nélkül bejárkáltál, továbbá azért nincs az mindig szem előtt, mert lehet pont betonba megy le.
Elhiszem hogy ehhez is értesz, csak azt nem tudom.miért ülsz otthon ahelyett hogy dolgoznál.
Eleve tisztába kéne lenned a villamos rendszerekkel, szabványokkal, műszaki előírásokkal, megoldásokkal, fizikai dolgokkal amik ehhez kapcsolódnak. De az teljesen kizárt, a net meg a traktoros társadalom erre kevés.
épp elég cégnél jártam ahol többszáz amperes betápok voltak és sehol nem volt földszonda, mindenhol a nulla volt a föld is, igazándiból nem is lehet más......
mint ahogy a házaknál is ahol bár van földelőszonda össze van kötve a nullával, pedig a nulla amúgy se létezne föld nélkül
amúgy kurva egyszerű a dolog, ha fényes a vezeték nem fogd meg 😂
Ehhez is megint kurvára értesz😅
Az a baj,az ilyen önjelölt nagyon okosoktól hatványozódik a baj,ha valami beüt.
Én mondjuk minden ilyen nagyokost simán levágnék a hálózatról, aztán ha megérti azt amit más évekig és azóta is tanul és nem gondolja hogy mióta bevezették hozzá az internetet megokosodik és már agysebész is lesz.
az elektromosságnál a vezeték szigetelése volt az egyedüli "nagy ötlet"
ami utána jött az mind csak a hülyék életbenmaradását szolgálta, amint látjuk sikeresen mert egyre több van belőlük
a földelés a legnagyobb vakítás amikor 5+ szondákat vernek le hogy jó sok pénzt ki tudjanak venni a zsebekből utána meg összekötik a nullával hogy használja az egész utca a méregdrága 10 ohm alatti földelést 😂
Ja, a tulfeszlevezető meg alapbol kéne ma már minden háztarzásba, mert sok esetben megvédi a nagyértékű berendezéseket. Egy autónál se mindegy ha épp akkor van zivatar amikor töltik.
Neked mindegy😅 netes tákolásokból elvagy, viszont aki felelősségteljesebben gondolodik az igyekszik elkerülni az ember agyonverődését is meg a z elektromos tüzet is. De ugyebár a konnektorba dugós lassutöltő más kategória......
A lassúttő igen. A gyorstöltő az csak egy kábel. Alapjábanvéve van mindegyik autóban szivárgóáram tesztelés, de ettől függetlenül a külső falitöltő csatlakozásokhoz kell. Van a telepitett fizetős oszloolpokban is csak nem látod.
nekünk van egy 2.5ös vezeték előtte egy b16 kismegszakító aztán úgy tölt
igaz nem fali töltő csak a bedugós ami 16 ampert tud
ki akartam cserélni 4esre de rájöttem hogy túl lusta vagyok már ehhez
túlfeszütség levezető a napelem zsinóron van csak, de itt is értelmetlenül mert hiába 600v-os de 800 felé kezd csak működni addigra meg már agyonvágta az invertert
igaz már 600voltnál is kihalna..... 400v dc meg nincs
szóval olyan félsiker forma
lehet ezért él még mindig
erről még én is hegesztettem nála párszor, mondjuk én túlélő típus vagyok 😂