ezt mind megértem, de nekem 2000ft az órabérem, ha jön a villanyász akkor 20ezres órabérben van
és most kurvára nem lényeges miért 20 ezer az a 20 ezer és neki ebből mennyi marad
az a lényeg hogy 3 napot dolgozok azért amiért egy fél napos munkát megcsinál
szóval ha szerencsétlenkedek akkor ami neki fél nap nekem egy nap akkor is spóroltam 2 nap munkát mert nem 3 napig kell dolgoznom csak egy napig
és ez a lényege a barkácsolásnak hogy olcsóbb
a bürokrácia meg fura dolog
pl németeknél(vagy akár az usában vagy kb minden épeszű országban) az erkély napelem teljesen természetes, itt nálunk olyan bűn hogy ki is kötik miatta a villanyt
gondolom ott másféle elektronok keringenek a vezetékben 😂
amúgy ha nem lennék lusta akkor már régen leváltam volna a villanyos hálózatról tavasztól őszig én adnék a szomszédnak ingyen áramot télen meg ő adna nekem ingyen áramot és mindenki kurva jól járna
szerencséjük hogy geci lusta vagyok és nem telepítettem még le 20-30 panelt a hátsó kertbe
Egyetértek, a bürokratikus szabályok többsége ezért van, de a villamos szabvány egy műszaki iránymutatás, igazából még csak nem is kötelező, csak egy minta (igazából ez a szabvány jelentése is) viszont ha valami gebasz van, és te nem gondoltál valamire, akkor téged vesznek elő. A szabvány azt segíti, hogy ne felejts ki semmi fontosat, ha az alapján csinálod.
Sok esetben lehetne egyszerűsíteni a kockázat növekedése nélkül, de a szabvány szempontjai a többszörös biztosítás, hogy 2-3 dolgot el kelljen baszni/meghibásodnia, ahhoz hogy baja legyen valakinek. A másik szempont hogy ha valami elromlik akkor jó irányba romoljon el. Harmadik szempont az áttekinthetőség, következetesség. Így ha bárki más hozzá nyúl tudhatja mire számíthat. Amikor nem így van az rengeteg felesleges munkát szokott okozni, azt meg te sem szereted, és én meg pláne.
nem találom a lisát amit adott az ügyintéző mehetett a kukába a többi lappal
de 2 dologra jól emlékszem
3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolat
térképmásolat és azon nejelölni a fogyasztási helyet
mert ugye ha óra csere van akkor megtalálják a mérőhelyet térkép nélkül de a biztosíték cseréhez kell a térkép
Pont a múltkor voktunk egy esetnél,házelőtt csőtörés,a víz folyt be a garázsba megtelt az akna,vízszivattásra mentünk.Ugy kiértünk,oké jöhet a vízmű szakaszolni.Egyszercsak mondom a kollégámnak hogy ég a villanyóra.Ment a lopott áram a garázsba az óra mögül.Az ember ptóbálkozott hogy akksit töltött és biztos arról megy az áram visszafelé.Az a baj hogy ezek az emberek soha nem gondolnak arra hogy azért a havi pár ezer forintér megölhetnek egy embert.
az elektronikus 5 ezer
de nekem nincs ügyfélkapu meg ilyenek szóval maradna a földhivatal
pl nálam hiba és tákolás nincs, hülye szabályozás az van.......
mint írtam anno hogy a 1-0-2 kapcsoló generátorhoz alkalmas de napelemhez nem, szóval vicc az egész
de kiiktattam a kapcsolót hogy a sok hülye megnyugodjon mert aki eddig meghallotta az mind veszélyesebbnek ítélte meg mint az ukrán-orosz háborút,
pedig mindnek megígértem hogy a hősök terén nyalom ki a seggét ha sikerül neki puszta kézzel olyan üzemzavart csinálni a kapcsolóval hogy összeérjen a 2 hálózat
még úgy is hogy ilyen esetben az inverter 0,1s alatt kapitulálna mert sokkal érzékenyebb az ilyesmire mint a generátor
de ha úgy gondolod bemutathatod ezen hogy lehet a 2 hálózatot véletlenül összezárni https://www.onlinevill.hu/aggr...
Megint a tudatlanság.......az ostobák szaladnak a főldhivatalba, nem kell hitelesnek lennie. Letöltöd ingyé a nem hiteleset és kész.
Kb miden ilyen információd hiteles, amit a kapaföldön a megosztanak a hallomásból tájékozottak.
Az meg hogy nem jó a tákolásod a villanyórádnál pont abba az irányba mutat hogy egységes és a szolgáltató fekől hibamentes legyen a mérőhelyi környezet. Aztán utánna mindenki azt tákol amit akar, de minimalizálták a mérőhelyi ezáltal a szolgáltató körébe eső hibákat.
Ami szemmel is jol látható és nem egyszer tűzesetben kibontakozó gányolások garmadát pont a te filozófiádat valló hétköznapi tudósok kivitelezik, mer hát minden átbaszás, sokkal jobban tudják mindezt ingyé.
ezekről a szolgáltatókról az jut eszembe hogy egy motoros ismerős osztrákban épített, és felhívta a víz szolgáltatót hogy neki kellene víz
azt mondták neki hogy ma sajnos nem tudnak menni mert elég sok a meló van mára de holnap délelőtt mennek
itt nálunk meg minden hetekben mérhető.......
bár az tény hogy a vízbekötés 5000euro volt, de ebben benne volt az a víz is ami az építkezéshez kell mert csak a lakhatási után tettek fel neki órát
Te milyen hülye vagy.A szolgáltató örül ha neked több áram kell,és ha neked több áram kell akkor ezeket a tételeket ki fogod fizetni azírt hogy több áramod lehessen.Szóval ha kell,fizetsz.Ha azért nem kell mert fizetni kell érte,akkor nincs is rá szükség.
régebben amíg voltak fázis kimaradások a viharok után addig ilyen 2 dugós módszerrel hoztunk villanyt a szomszédból
nekem volt egy kb méteres vezeték annak volt a 2 végén dugó és azt nyomtuk bele a hosszabbítóba és a konnektorba
egy teljes hosszabbítót kár ezért elcseszni
itt nálunk a szabályok túlnyomó többsége azért van hogy lehúzzák az embert pénzzel(vbf, energetikai tanúsítvány, eredetvizsga stb)
pl ha kérnék 3 fázist akkor a jelenlegi villanyóra szekrényem nem jó hozzá pedig ha 20 éve kértem volna akkor ott lenne az idők végezetéig
inkább vegyek egy foshalom műanyag szekrényt aminek a plexije 3 év alatt megsárgul olyan mértékben hogy nem látni át rajta, de legalább 5x annyiba kerül mint amit ér
plusz még költsek minden egyéb szarra teljesen feleslegesen amikor a jelenlegi szekrénybe is elférne minden
ami vicces hogy egy 25-->32A bővítéshez is kell egy tulajdoni lap másolat és egy térkép másolat ami 15ezerbe kerül a kettő meg futkossak érte a földhivatalba
a szolgáltatónak örülni kellene hogy kell több áram és boldogan minél előbb kellene ezt neki meglépni hogy tudjak minél előbb többet fogyasztani, de itt nálunk ez nem így van, töltögessek papírokat, keresgéljek villanyászt aki megnézi mi a helyzet költsek rá pénzt azért hogy a szolgáltatónak több bevétele lehessen
hát az anyjuk picsáját, ha nagyon kell még több áram akkor lesz inkább napelem és bekaphatja mindenki
Ja. Hát ott joga van hülyének lenni és kinyírni magát ha állampolgár valaki. Mi meg a kicseszett kupakot sem vehetjük le a kólás palackról, meg az autóvezetés azzal kezdődik, hogy a kötelező de használhatatlan és idegesítő vezetési segéd rendszerek sorát kapcsolgatjuk ki...hát csoda ha ilyen sok ember nem köti be az övét? Egyszerűen nem volt rá ideje 🤣
Nálunk totálisan szabálytalan....bár azért csinálják. 😅Pár ilyen Ini féle okos embert szerintem már eltett láb alól.
Annak nem néztem utána mennyire szabályos, de ha fixen bekötöd a ház oldali vezetéket, és egy váltó kapcsolóval rakod a házra. Így nem tud áram kerülni a dugó villáira. Tehát ha meg kellene oldanom így csinálnám.
Illetve nem magyart, de olyan csatlakozást már láttam ahol spéci dugó és aljzat volt ami semmi máshoz nem passzolt, és csak akkor került áram alá ha egymással dugtad össze. Viszont ez így önmagában még mindig lehetővé teszi hogy a hálózat és a generátort összekösd, ami így nálunk megint csak totálisan szabálytalan.
Na meg én nem ilyen vacak csatlakozót használnék.
Vannak nálunk rendes ipari csatlakozók. Ilyen célra az való.
és most kurvára nem lényeges miért 20 ezer az a 20 ezer és neki ebből mennyi marad
az a lényeg hogy 3 napot dolgozok azért amiért egy fél napos munkát megcsinál
szóval ha szerencsétlenkedek akkor ami neki fél nap nekem egy nap akkor is spóroltam 2 nap munkát mert nem 3 napig kell dolgoznom csak egy napig
és ez a lényege a barkácsolásnak hogy olcsóbb
a bürokrácia meg fura dolog
pl németeknél(vagy akár az usában vagy kb minden épeszű országban) az erkély napelem teljesen természetes, itt nálunk olyan bűn hogy ki is kötik miatta a villanyt
gondolom ott másféle elektronok keringenek a vezetékben 😂
amúgy ha nem lennék lusta akkor már régen leváltam volna a villanyos hálózatról tavasztól őszig én adnék a szomszédnak ingyen áramot télen meg ő adna nekem ingyen áramot és mindenki kurva jól járna
szerencséjük hogy geci lusta vagyok és nem telepítettem még le 20-30 panelt a hátsó kertbe