Egyensúly lesz, mert a bottal nyomod lefelé a labdát. Az eredeti kísérletben a ladba a bal edénnyel együtt merev, zárt rendszert képez, ha a pingpong labda is külső tartást kap fentről, akkor egyensúly lesz.
Speciel ez is benne volt a kísérletet bemutató videóban.
Hiszem ha látom alapon. 😆
És mi történik ha egy egyforma pinpong labdát és vas golyót rárögzítünk bot végére és belenyomjuk félig egyforma pohár vízbe kétkarú mérlegen? 😄
Mondjuk a felhajtóerő méréséhez 100ad vagy 1000 ed grammos mérleg kellene. Nekem valahol van század pontos. Jövőhéten azt meg tudom nézni. Most egyenlőre öntök ki vizet azt belelógatok valamit úgy, hogy ne érjen az edény aljához. Arra vagyok kíváncsi emeli e az összsúlyt(gondolkodós)
én abból indulok ha a pinpong labdában nem levegő van hanem hélium gázzal töltenék ami indulni akarna az ég felé az húzná felfelé az edényt is ergó csökkentené az edényzet súlyát. Ha lenne valami szuper könnyű gáz még ami elég lenne egy liter viíz és az edényzet megemeléséhez egy pinponglabdányi térfogatba sűrítve akkor el is szállna az edény a mérlegről 😅 A pinyó labdában levegő van az könnyebb mint a víz súlya úgye egy liter az egy kiló. tehát a pinyólabdában lévő felhajtó erőnek minden kép kell csökkenteni a folyadék súlyát. Már hogy szerintem(gondolkodós)
Pingponglabda,pplabda nélkül.
Vasgolyó nélkül,vasgolyóval
Nincs mérnöki pontosság,de a bizonyításhoz elég.Egyébként már az is elég hozzá mikor a vízbe beledugtam a kezem.
ezt az arkhimédészt ki is próbálom mindjárt a konyhai mérleggel. Értem én, hogy minden folyadékba mártott test a súlyából annyit veszt bla bla. Azt nem értem, hogy miért mert a víz mennyisége és az edényzet űrmérete meg nem változott. eképp az eggyütes tömegnek se kellene változni vasgólyóval vagy nélküle se amit kivűlről egy kandelláber tart(kezeit széttáró)
mondjuk ki.valahol van is ilyen billenős mérlegem csak meg kéne keresni. De mintha kawa írta volna a pinyólabda felhajtó erejét. Azzal végül is meg nem számol senki? Azt átgondoltam(szemeit körbeforgató) abba lehet még valami ráció(gondolkodós) Oda van rögzítve a pinyólabda az edényzet aljához. Ha azt tételezzük fel, hogy a pinyólabda súlya kisebb mint a benne található gáz felhajtó ereje akkor ebben az esetben a labda csökkenti a folyadék súlyát mert tulajdonképen húzza felfelé az edényzetet mivel rögzítve van. Ha nem lenne rögzítve akkor felúszna a folyadék tetejére akkor legfeljebb a labda tömegével lehetne számolni(gondolkodós) Na erre varjatok gombot.
De mit szorít ki a golyó? Adott a fokyadé mennyisége adott át edényzet térfogata. A vasgolyó legfeljebb annyit csinál, hogy megemeli a víz szintjét a tömeg nem fog változni. Mert adott a víz mennyisége és az edényzet.
Víz nélkül a golyó súlya. Vízbe mártva golyó súlya mínusz a térfogatával egyező víz súlya Archimedes törvénye alapján.
Erre írtam lentebb, hogy ha a vasgolyó 250g, akkor a kötélen szárazon 250 gramm lóg. Ha a golyó térfogatával egyező térfogatú víz 50g, akkor merítve 200g-ot fog már csak a kötél. Az az 50 grammnak megfelel erő ébred a vízben, de a golyót megemelni nem tudja így az elmozdulást az edény fogja "elszenvedni".
Kicsit olyan agycsavaró ez, mint a szokványos hátrasiklásos pisztolyokhoz képest az előre siklással működő öntöltők, amik mondjuk mára kihaltak. A zártömb fix, a cső mozog, elsütéskor a hüvely nem tudja hátrafelé tolni a zárt a szánnal együtt, az erőnek valamerre mennie kell, így a csövet tolja előre, akármilyen abszurd is.
aztán felénk mégis basztatták érte a népet