A nevelés nem egzeciroztatás.
Kutyának szüksége van egy olyan gazdára aki nem bizonytalankodik és hagyja rá a dolgokat, mert ha így van akkor kénytelen ő átvenni az irányítást amit a legtöbb kutya nem szeret.
Sokkal boldogabbak ha egyértelműen, világosan és következetesen kijelölöd a szabályokat, ahogy az a falkában is történik.
Egy jól nevelt kutyát nem kell fegyelmezni, vagy a fegyelmezés csak egy határozott "nem" parancs, és így együtt élni is könnyebb velük. Ráadásul imádják ha foglalkozunk velük. Nekik ez játék.
Megbocsájtok, nem neveltem és ha lesz azt sem fogom, csak együtt élni vele ahogy jólesik, nekem nem esik jól még egy állat egzecíroztatása sem, igen ritkán büntettem komolyabb károkozás esetén (talán 2-3X) és akkor is felesleges volt, én társnak tekintem a velem élőket és csak példabeszédet tartok okulásként, no azokat igen okosan és figyelmesen hallgatta...
Hááát ez a 80-as évek tanyavilága, ott csak 5-6 éves koráig tartották és utána eltették igaz senki vagy csak kevesen tartottak állatszeretetből kutyát hanem a haszna miatt, volt pár pinanyaló szobakutya, de az csak öregasszonyoknál.
Így van.
Ki kell próbálni többet és a legmegfelelőbből bevásárolni.
Enyém pl a csirkéset nem bírja, hasmenése lesz a magas fehérje tartalmától.
Majd ki fogod tapasztalni.
Nekem most így hirtelen az tűnt fel hogy halliszt van benne és burkonya. Én úgy tudom hogy a halliszt az jobb esetben a filézett hal maradványa, fej, úszók, gerinc és a rajtuk maradt hús. A burgonyát meg nem tudja megemészteni a kutya, a mienk néha kapott a maradékkal és ki is hányta.
Egyébként tényleg sok bíztató dolog van benne mint pl nem tartalmaz vágóhídi mellékterméket.
Na mindegy, nem egyszerű szülés, lehet a 20ezres tápot meg nem fogja szeretni. Kipróbálunk mindent.
egy ismerősnek volt kuvasz, nagyon szerette alfi volt a neve
az kb a nap 80%-ban egy helyen feküdt és vigyázott a házra
sosem volt idióta
nekem az amstaff a nyerő, kicsi, rossz hírű, ellenben nagyon kezelhető.
és a cigók nagyon félnek tőle
nekem a kerítés kapu-ajtó sosincs zárva, nem is volt, de mégsem jött még be egy házaló árus sem
Pont a kuvaszt nem, volt az is még a tanyán egy gyönyörű hatalmas és teljesen kiismerhetetlen állat aki simán nekimegy a gazdájának és éppen ezért nem kellett, általában ritka kivételtől eltekintve 6-7 éves korára meghülyül és a gazda sem áll meg előtte.....elég sok tapasztalat volt anno velük a környéken......igaz a komondor is tud hülye lenni, de általában akkor ha láncon vagy állandóan kennelben van.
Hááát az tényleg nem volt az az állandóan vigyorgó pofájával és barátságosságával....mondjuk aki először jött és a szétrágott kerítést látta annak félelmetes volt, a kapun évente kellett a léceket cserélni.
Ez igaz, hozzánk betörtek és akkor kerestünk egy eléggé riasztó hatású ebet a lejjebb felsorolt jellemzőkkel és nem a kutyabarátság vezérelt, persze az első nap megkedvelte az egész család azt a büdös dögöt aki még 10 évesen is úgy ugrált mindenkire mint 4 hónaposan így tulképp megértem ha mindent megteszel az egészségéért.
Na ja de nem tudjuk mi kerül a tápba
Talán a főtthús, rizs, sárgarépa, alma, zab, kurkuma mix lenne jó kiegészítésnek egy direkt növendek fajtatáp melle
Meg a szülők az elmajmolt gyerekekkel.