Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Az ignisben valami hitachi míg a swiftünkben már cseh generátor van és csak két évvel fiatalabb, valószínüleg 2005 körül volt a váltás, hogy átálltak európai beszállítókra.
Nem csak hanem minden K-európai miatt akik havi 20-30000km-t vezetnek, szomszédom is egy sprinterrel jár németbe hetente kétszer és 20000 fölött megy, hívott oda is mert csak 2X kell kocsiban aludni és 400 fölötti a lé, de egy seggel mennek a cÍmig ha 1200-ra van akkor is hisz nincs tacho simán mehet.
Egyébként ha a mostani géped cégnéven van és a vonóhorog nem csak 750kg-os hanem többet is vontathat akkor itt a rendelkezés, hogy kell használni és igen ha csak egyszer is vontattál vele mondjuk egy trailert akkor be kell építeni a tacho-t:

"Természetesen a mentességet hitelt érdemlően igazolnunk kell az ellenőrzés során. Az utólagos igazolást nem fogadják el! Az első mentességgel itt most nem kell foglalkoznunk, mert azokba a gépkocsikba nem is kell tachográfot szerelni, tehát ott nincs értelme az OUT-ról beszélni, hiszen azok mindig abban közlekednek.

A második eset az érdekes a mi szempontunkból.

Esetenként előfordul, hogy az egyébként fuvarozást végző, tachográf köteles gépkocsival „mentes” tevékenységet végzünk. Ekkor használhatjuk az „OUT” módot a szállítás során is, akár napokon keresztül. A többi esetben pl a telephelyen, vagy szerv ízben csak rövid ideig használhatjuk szabályosan.

Gyakori eset, amikor a 3,5 tonna megengedett össztömegű, vagy 7,5 tonna megengedett össztömegű autómentő vonószerkezettel van fölszerelve, és azzal fuvarozást is végeznek.

A 3,5 tonnás autóra attól, hogy vonóhorog van rajta, még nem kellene tachográf, csak akkor, ha azzal ténylegesen vontat is utánfutót, és fuvarozást végez. Akkor, ha nem húz utánfutót, vagy sajátszámlás szállítást végez, nem kell használni a tachográfot, azt „OUT”-ba kell kapcsolni. Ezért gyakori látvány az, hogy az autómentős „kisautók” amikor üresen mennek, gyakran a hátukra veszik a trailert. Így nem vonatkozik rájuk az 561-es rendelet, tehát mehetnek éjjel-nappal. Ez a munka egyéb munkának számít az 561-es rendelet szerint.

Amikor outban van a tachográf, a vezetői kártyával kapcsolatban kettő dolog lehet: vagy benne van a tachográfban, vagy nincs behelyezve. Mindkettő szabályos! Amikor „mentes” tevékenységet végzünk, akkor is lehet a kártyát használni, hiszen az elszámolás így a legpontosabb. Az így végzett vezetésünk nem szaporítja az összesített (heti max. 56, kétheti max. 90 óra) vezetési időnket, csak egyéb munkának számít."
Az is a buzi románok miatt lehet. Az jó nagy szivás lenne.
Arra azért érdemes figyelni, hogy a tacho kötelezettséget más idén le akarták vinni az eu-ban 2.4-re és ezt előbb-utóbb meglépik mert évek óta írják mindenfelé.
Amcsi autók szarok.
Egyik kolléga vadonat újonnan hozta be hajóval a 80-as évekből, aztán azt is folyamatosan szereli meg rendeli az alkatrészeket, pedig nincs benne 20ezer km se és garázsban tartja, meg nyalogatja folyamatosan.
Másik meg eredeti Jeep-el jár, az meg a witworth-ös csavarokat húzgálja állandóan, mert mindig kilazulnak akármit csinál vele.
Szóval akárhány ismerősömnek volt, mind csak szívott, és a végén vettek rendes autót.

Jelenleg ha talál ilyen régi rendszerű turbó nélküli szívó benzinest, attkinson ciklusos hibridek, konnektoros hibrideket, meg a régi dieselek amit meg szabad venni. Illetve elektromos, de azok erősen túlárazottak még a gyártási költséghez képest is.
Akár. De pav 1-nél a piszológus elég hamar kivág, mig pav 3 sima ügy a megszerzése.
a régiekben tuti japó motor volt mert konténerbe jött, vissza meg meg mentek az üres motortartó bakok
ami fura hogy az önindító meg a generátor külön konténerbe jött, ugyancsak japánból
meg egy csomó egyéb karosszéria elem is konténeres volt
És nem az egyetlen dolog, amire itthon kell valamiféle engedély de máshol nem ismerik és nem feltétel. Illetve van amit nem nagyon akarnak itthon elismerni, holott az union belül egyforma szabályozások vannak érvényben. Ilyen pl a klimás zöld kártya is ami már kék illetve nincs is. Meg van néhány olyan dolog amit itthon kitaláltak mert pénzt lehet szedni belőle de az unioban nem szükséges.
Az nekem is megvan, de azt csak egyszer kell. MOndjuk nem is értem mert a buszvezetőktől kezdve mentősökig ugyan azt csinálták mint én, szóval akár mentőt is vezethetnék ennyi erővel
Ebben már nem az a motor van amit még itt gyártottak hanem valami új ha jól tudom bár a motor azt hiszem japó volt azokban is.
A pav egy magyar sajátosság sehol a világban nem ismerik máshol elég, hogy orvosilag alkalmas vagy oszt jónapot, az eu-ba lépésünk előtt minden sofőr munkával foglalkozónak kellett itthon kivéve 3.5 alatt, de hogy beléptünk akkor ezt kénytelenek voltak megváltoztatni a diszkrimináció miatt így most csak 7.5t fölött kell és persze csak itthon érvényes ez.
Nyilván, ha már egyszer be van épitve akkor azt már nem lehet megkerülni. Asszem kiszerelésre is.van lehetőség, de annak akkor van értelme ha utánna sose kell. De amig nincs benne addig van lehetőség rá hogy ne kelljen beleszereltetni.
nem olyat kell venni amiben 7 számjegyű a megtett mérföld
amúgy az egy remek kontroll hogy 20 literen túl eszik a kocsi, nem lesz ám csak azért előszedve mert kicsit szemetel az eső és el kellene menni a voltba egy joghurtért
Az igaz, hogy a tacho csak akkor kötelező ha vontatsz viszont az AETR szerint ha egy járműbe be van építve a tacho akkor olyan nincs, hogy bármiért ne kéne használni tehát mindig kötelező no meg rendben, csak évente 10-20X használom mert csak akkor vontatok csakhogy főleg a már kártyás tacho-k folyamatosan rögzítenek és ha nem teszek bele kártyát akkor kártya nélküli vezetést rögzít aminek elég nagy a bünti tétele és persze a korongosnál is el kell számolni egy ellenőrzésnél a km-ekkel amihez nincs korong, olvastam olyat is, hogy ha nem vontatok akkor OUT-ban lehet közlekedni, de ez is elég gáz mert ellenőrzésnél főleg nyugaton szinte lehetetlen kimagyarázni mert ez elvileg csak telephelyen belüli mozgásra jogosít és max a 20km/h-t fogadják el persze lehet, hogy egy furgonnál nem ennyire akadékoskodók, de a fene tudja.
Az alkalmassági, azok.is.arra mennek akik ötször megbuknak a vizsgán. Amugy semmirese jo.
Nekem PAV IV-em van, anno gimiben azért kellett megcsinálni, mert - korengedménnyel - 17 év előtt csináltam meg a jogsit.
Nem szerelni akar, hanem közlekedni.
A pav nem éveknénti. Jelenleg a pav I időszakos, korlátozás nélkül asszem ötév. A többit megcsináltad és kész.
A 3.5 t felett meg c jogsi és ha magáncélra használod nincs más.
Szerintem ha kell a pénz, akkor nem fogja ingyen adni
És ha én mint "úrvezető" akarok ilyet vezetni akkor mit kell elvégeznem?
Pl. veszek egy Hummert, és azzal akarok az operába menni?
Az ilyen tacho meg évenkénti PAV nélkül megoldható?
https://trans.info/hu/furgonis...
Ebben is ezt irja, meg volt is.pont 3,5 t járművem vonóhoroggal. Műszakin valami.nyilatkozatot kellett aláirni arra még emlékszem.
OK, de ez nem azért eszik 5 litert mert űrtechnika van benne, hanem a kurva könnyű kaszni miatt. Ez teljesen hagyományos motor, csak a kettős változó szelepvezérlés van benne, semmi más. 2010 óta ezzel jönnek a Swiftek, és nemigen olvasni motorhibáról.
Vonóhorog attól lehet rajta. Nekem is volt ilyen járművem. Csak ha már huzol valamit akkor kérik is. Ez most is igy van.még.
Nemcsak akkor hanem mindig és ugyan elég a BE viszont most, hogy utánaolvasok a tacho kell ha csak alá nem írja, hogy nem megy 50km-nél messzebb. Egyik kollégám Tranzitjaiba is kell a tacho a vonóhorog miatt és nem csak akkor kell használni amikor épp vontat hanem mindig, akkor is jelez mikor csak arrébb gurul pár cm-t.