azért örülnének a szomszédok amikor este 10 felé felbőg a nagy dízel aggregát mert kritikus szintre esett az akku feszültség
persze csak hajnal kettőig menne mert ennyi idő akatt feltölti annyira hogy másnap éjfélig kitart az energia 🤣
A levegő nagy része nitrogén, ezért erre számoltam az egyszerűség miatt.
Ezt olcsó energia tárolásra lehetne használni, mert egy cseppfolyósító kompresszor nem olyan bonyolult mint amire elsőnek tűnik. 100éve megcsinálta a Linde nevű csávó, akkor mi is meg tudjuk csinálni.
A cseppfolyós levegőt elpárologtatva a nyomást felhasználva lehet hajtani egy generátort.
Régebben voltak ilyen egyetemi kísérletek autó hajtásra is.
De elég pocsék az energia sűrűség. Az akku jobban megéri.
Hát basszus, kezdi. Megkérdeztem tőle hogy 100liter cseppfolyós nitrogén energia tartalma mennyi erre közölte hogy kérdezz meg egy szakértőt. Mondom neki, hogy mi ez a lustaság, erre nagy duzzogva kiszámolta 🤣 (mellesleg 5kWh, szóval sajnos nem alkalmas energiatárolásra)
Gyakorlatilag a bojler, klíma, autó ami tud menni közvetlenül napelemről. A nagy fogyasztók profilja nem illeszkedik a napelemhez sajnos, akku kell hozzá. Persze lehet mosógépet indítani amikor kisüt a nap, csak nem túl praktikus, minimális a megtakarítás. A klíma szerencsére pont akkor kell amikor süt a nap 😁 kánikulában kell a naplemente után is, de minimális az energia igény olyankor, azt könnyedén elviszi az akku nyáron.
nem kell glettelni
úri huncutság.... de csak keleten....
hollandok felénk úgy vakoltatták a házat hogy a malter csak léccel volt lehúzva, tiszta csíkos karcos az egész fal aztán le van meszelve és kész a beltér
prdig nem csórók, központi porszívó, ajtózár vezérelt redőnyök meg minden egyéb cucc benne van
aztán mennyi pénz az a dízel áramfejlesztő? mekkora? milyen hangos?
ezekkel az a gond minél kisebb annál többet eszik
ismerősnek van mini aggregát 6-700w aztán 4-6 deci benzin óránként a nagyobb 3x akkora és a dupláját se eszi
Nekem 40W ha nem csinálok semmit. Ezért akarok egy kisebb teljesítményű viktront ami folyamatosan megy, a nagyobb teljesítményű kínai meg csak a nagy fogyasztókra lenne rákötve, és akkor indul el ha használom is.
Ezzel egyrészt meglenne a redundancia ha valamelyik inverter beszarik, sincs gond, mert megy a másik, meg napi pár kWh megtakarítható így.
Viszont kezdeti kísérletezésre szerintem jók az olcsó gagyik. Aztán ha az ember már érti, akkor lehet bővíteni drágább felé, ahogy én is.
Nem feltétlenül Egy 16kWh akku manapság az alap ami megéri cellákból. Kell egy hatékony aggregátor ami képes az inverteren keresztül akkut tölteni, így ha nem süt a nap, pár óra alatt feltöltené az akkut optimális terhelésen. Ilyen üzemmód mellett olyan fajtától függően olyan 0,3-0,6liter/kWh a gázolaj fogyasztás. Szóval 1-2 marmonkanna gázolaj elég lehet télre, az eddigiek alapján.
Plusz ha a vizes aggregátor, akkor a vízkörrel lehet melegíteni a fűtési puffert, amivel kifejezetten hatékony lenne az üzemanyag felhasználás.
Egyébként a nagy erőművek is ezt csinálják. Erre találták ki a távfűtést, hogy legyen hova tenni az erőművek hulladékhőjét.
Á, még sík hülye, vagy csak egyszerűen nem akart velem foglalkozni 😁megkérdeztem mi lesz az ebéd az éttermemben mondtam a várost és az étterem nevét és azt hogy menüt kérek, és azt mondta hogy nem tudja ennyi információból, nézzem meg a facebookon... mondom neki igen fent van a facebookon az étlap, de ott sajnos nem tudom elolvasni mert csökkent látó vagyok, erre azt mondta hívjam fel telefonon... 🤣
Az a gond, hogy kell min. 10 panel, hogy értelme legyen foglalkozni vele, az meg jó 20 négyzetméter... a tetőre nem lehet tenni, valami helyet kell neki keresnem, ami nem takart. Azt sem bánnám, ha az utcáról nem látszana... megcsinálnám én, persze.
Kicsit sajnálom is szegény mesterséges intelligenciát. Ha egyszer fellázadnak akkor az ilyenek miatt lesznek, mert rájönnek az emberiségnek pusztulnia kell. 😅
persze csak hajnal kettőig menne mert ennyi idő akatt feltölti annyira hogy másnap éjfélig kitart az energia 🤣