Ugye olvastad, ha valaki hozzányúl a betáp felől... meg ha műanyag a lámpatest, de a foglalatban ott a fázis... meg ha szar a foglalat, szorul a menet és kicsavaráskor eltekeredik és kirántja a foglalatból a vezetéket.
Én írtam volna, hogy KELL?
Én leírtam az indokaimat, hogy miért gondolom jobb megoldásnak, felőlem te a falból kiálló két vezetéket is összecsavarhatod amikor fény kell a helyiségbe. Nem KELL, hogy értsd, ezt soha nem írtam.
Ja, amikor egy hát építőanyaga és munkadíja 65 misi, akkor azért a telek és a járulékos költségek, garázs, kerítés, illetékek költsége együttesen inkább a 70-80 milliós sávba kerülnek, tehát még változik is az arány - lefelé.
(Igen, tudom, van aki egy forintos helyben marasztaló áron kap építési telket.)
Amugy meg minek, azt fejtsd már ki ne számolgass. Ha nincs ott a fázis mert azt szakitják meg, akkor a kötelezően odahuzott zöldsárga egyrészt fix potenciálon van a nulla meg ha szakadt mi fog történni?
Megint belemerülsz faszságaid bizonygatásába. Hidd el ehhez most jobban értek mint te, ugyhogy rád is hagyom. Nem kell és szabvány szerint sem kell, még fürdőszobába se mióta az msz1600 nem létezik.
Régen.
Ha csinálom, akkor az nem régen.
Na de számoljunk, ma egy új ház építése mondjuk kulcsrakészen 650 ezer/m2, azaz egy kádárkocka 65 misi.
Legyen 10, de a vicc kedvéért 15 helyiség. Ez 15x plusz 3 méter, azaz 45 méter, számoljunk 80,- forinttal méterenként, azaz 3.600,- forint.
A világítás kapcsoló legyen egy alsó közepes niloé. Az egysarkú fehér ára (legrandaruhaz.hu) 722,- forint, a kétsarkú (kicsit alágondoltam) 1.745,- forint, tehát egy ezressel több, azaz plusz 15 ezer, plusz a MCU, azaz 18.600,- forint.
Azaz ennyied része, de nem leírom, hanem mutatom:
A faterék házában a pincevilágításra kötötte a sok ratyi a saját tárolójában a mélyhűtőt. A fater akkor valami házmegbízott vagy mi volt, megbízott engem, mint vállalkozót, hogy vakolat alatti, régi MM-fal vezetéket válasszam le a ház közös rendszeréről, építsek ki egy falon kívüli (tehát látható) hálózatot x méterenként egy-egy lámpatesttel és a tároló/pincesor két végére egy-egy váltókapcsolót.
A faszkalapok mondjuk nem örültek a leolvadt hűtőknek, de hát ki lett írva a lépcsőháza bejárati ajtóra, de hát vagy hülyék voltak, vagy nem tudtak olvasni, vagy nem hitték el, hogy megtesszük. Amúgy a ház működési rendjében benne van, hogy ilyent nem lehet, csak hát nem foglalkoztak vele.
Másik történet, hogy ebben a tárolóban volt a Simsonom, egyszer jött a házmester, hogy többek között benzint nem lehet tárolni itt, tehát vigyem a járgányt, ahová akarom. Én vettem a fáradtságot, és az amúgy kifüggesztett szabályzatot elolvasva láttam, hogy ott a kitétel, hogy kivéve a járművek tankjaiban lévőt. Amikor jött megint, hogy már szólt, hogy vigyem, megmutattam neki a szöveget, de mondta, nem érdekli, mert ő a házmester és neki jogában áll ilyen rendelkezést hozni. Én meg mondtam, na EZ hol van leírva, mondta ő, ezt nem kell leírni, ezt mindenki tudja, én kinevettem, és mondtam, hogy jó, hogy beszéltünk, a motor marad, de ha bármi baja lesz, még ha más is okozta, őt fogom felelősségre vonni, és vegye figyelembe, hogy 20 évesen erősebb vagyok, mint ő 65 évesen.
nálunk az egész várost egy képviselet intézi 4 fő.kb. 5-700 lakás. A tavaszi lakógyűlések során 5 tömbnek egyszerre szokták tartani ilyenkor ez megy vagy két hétig én 3 napig is járok ugatni, hogy emeljük a közös költségeket mert a lakásfelújítási alap 3 éve már 30 forint / négyzetméter ami kecskeméten már rég 80. Így nincs pénz semmire és amikor 4 milliáért tetőszigetelést kell cserélni egy tömbben akkor meg megy a sóhajtozás mert nincs a lépcsőháznak pénze. Aztán senkinek nem tetszik amikor 280 ezret be kell csöngetni háztartásonként egybe. Ehhez képest 75 lakásból egy közgyűlésen ami 200-300 embert jelentene megjelenünk 25-en. (kezeit széttáró) Én még kecskeméten soha nem fizettem egy lépcsőház után se + pénzt. Pedig ott is cserélnek tetőt. Volt csak kémények elbontására 1,6 milliós kiadás. 3 millió + pénz gyűlt már össze a lépcsőháznak szóval senkinek nem kellett a zsebbe nyúlni csak meg kellett szavazni. Igen 80 ft-os felújítási alapól ezt lehet. 30 ft-os ból meg izzókra sem jut, nem, hogy felújításra- fejlesztésre(kezeit széttáró)
Ahol meg indokolt, ott meg az is van. Egy lámpánál nem indokolt. Mondjuk egy helyhez kötött egy fázisu berendezésnél mint pl klima kültéri, kompresszor, bármilyen gép ott a nullát is szakitani kell. Háromfázisunál már nem.
Hát mondjuk te mindent tulbonyitassz az igaz. Szerencsére ezeket a szabványokat épeszű emberek alkotják. Nyilván sokkal olcsóbb lenne mindenhová kettő helyett négy vezetéket huznj, ráadásul mivel magyarországon nullázott - régen nullával egyesitett földhálózat - van, teljesen értelmetlen a legtöbb esetben a nullát is bontogatni.
Én indokoltnak gondolom, mert ha a betáp felől valami történik, mondjuk egy nem hozzáértő valamiért hozzányúl, az a készülék akkor is leválasztva lesz.
na akkor most már tudom ezeknél az ingatlanoknál miért van kicsi fogyasztás villanyból 😅
Fi relét akárhányszor akartunk ezekre a helyekre szerelni az sose maradt fent 🤣
haveréknál is így volt a 7 kerben, hogy a kinti villanyról ment a konyha
de mivel mindenkinek így volt ugyanannyit fizettek mert a kinti villany a közös költségből ment, túl nagy fogyasztót meg nem bírt el mert leverte a biztosítékot aminek a szekrényéhez nem volt a lakóknak kulcsa
amikor eladta a lakást én kötöttem ki azt az ágat amin lopták a villanyt, pókhálóval meg utcai szöszmösszel bogarakkal mittudoménmi kosszal tömtük be a lyukat hogy úgy nézzen ki mintha sosem használták volna 😂
Szúrópróba szerű viusgálatot irnak elö. Mindet nem kell kiszedni (hacsak nem nqgyon durva a helyzet és indokolt) de néhányat illik nézni. Hurokellenállást kell mérni, az rögtön árulja mert lekapcsolt állapotban csipog a műszer ha fázis van nulla meg nincs. ÁVK teszt szintén része a dolognak
Azért a villanyszerelés és izzó csere nem ugyan az.
Ha senkit nem érdekel a közös képviselet, az azért jó mert mindent meg tudsz szavazni egyedüliként aki megjelenik a lakógyűlésen. 😁
Azért mert hozzád hasonló nagyeszűek szerelték, nem villanyszerelő.
A lépcsőházi rendszerben a kapcsolón valóban ott van a fázis, de ott a lámpát egy időrelé kapcsolja, ahol ugyan úgy a fázist szakítja meg, a kapcsoló csak a vezérlő jelet adta. Azonban mivel ott volt rajta a teljes fázis, leleményes lakók megfúrták hátulról a kapcsoló mögött, és arról ment a lakás a lépcsőház számlájára. Na erre találták ki hogy a nullát kapcsolják, így a kapcsolónál már nincs fázis amit el lehetne lopni.
Én pl. nem is értettem soha, hogy egysarkú kapcsoló minek is létezik? Igen, kb. 5-10%-al drágább, igen, a kapcsoló feletti kötődobozból (ha világításról beszélünk) kell plusz 2x1,5 méter MCU, de hát... ezen spórol valaki?
VBF-nél ilyen szinten megnéztek mindent? Ki is bontjátok a szerelvényeket? Azz hittem csak egy szigetelésmérés meg végigtapogatjátok az érinthetö fémfelületeket.
Nekem van Osram led, még a sok LED-es kivitel, az kb. 15 éve működik, és nem egyedi, mert három van egy foglalatban a fürdőben és mind olyan, mintha most hoztam volna a boltból. Igaz, annak idején drága is volt, de nem szabad azt csinálni, amit a kínaiak, hogy a nagyobb fényerő miatt, mint reklám, túlhúzzák az áramot. Amikor én vackoltam ilyennel, pl. a féltető alá, mindig raktam elé áramkorlátot mondjuk 80-90% mértékben, és azok a végtelenségig menni fognak.
Én leírtam az indokaimat, hogy miért gondolom jobb megoldásnak, felőlem te a falból kiálló két vezetéket is összecsavarhatod amikor fény kell a helyiségbe. Nem KELL, hogy értsd, ezt soha nem írtam.
Ja, amikor egy hát építőanyaga és munkadíja 65 misi, akkor azért a telek és a járulékos költségek, garázs, kerítés, illetékek költsége együttesen inkább a 70-80 milliós sávba kerülnek, tehát még változik is az arány - lefelé.
(Igen, tudom, van aki egy forintos helyben marasztaló áron kap építési telket.)
Ha csinálom, akkor az nem régen.
Na de számoljunk, ma egy új ház építése mondjuk kulcsrakészen 650 ezer/m2, azaz egy kádárkocka 65 misi.
Legyen 10, de a vicc kedvéért 15 helyiség. Ez 15x plusz 3 méter, azaz 45 méter, számoljunk 80,- forinttal méterenként, azaz 3.600,- forint.
A világítás kapcsoló legyen egy alsó közepes niloé. Az egysarkú fehér ára (legrandaruhaz.hu) 722,- forint, a kétsarkú (kicsit alágondoltam) 1.745,- forint, tehát egy ezressel több, azaz plusz 15 ezer, plusz a MCU, azaz 18.600,- forint.
Azaz ennyied része, de nem leírom, hanem mutatom:
A faszkalapok mondjuk nem örültek a leolvadt hűtőknek, de hát ki lett írva a lépcsőháza bejárati ajtóra, de hát vagy hülyék voltak, vagy nem tudtak olvasni, vagy nem hitték el, hogy megtesszük. Amúgy a ház működési rendjében benne van, hogy ilyent nem lehet, csak hát nem foglalkoztak vele.
Másik történet, hogy ebben a tárolóban volt a Simsonom, egyszer jött a házmester, hogy többek között benzint nem lehet tárolni itt, tehát vigyem a járgányt, ahová akarom. Én vettem a fáradtságot, és az amúgy kifüggesztett szabályzatot elolvasva láttam, hogy ott a kitétel, hogy kivéve a járművek tankjaiban lévőt. Amikor jött megint, hogy már szólt, hogy vigyem, megmutattam neki a szöveget, de mondta, nem érdekli, mert ő a házmester és neki jogában áll ilyen rendelkezést hozni. Én meg mondtam, na EZ hol van leírva, mondta ő, ezt nem kell leírni, ezt mindenki tudja, én kinevettem, és mondtam, hogy jó, hogy beszéltünk, a motor marad, de ha bármi baja lesz, még ha más is okozta, őt fogom felelősségre vonni, és vegye figyelembe, hogy 20 évesen erősebb vagyok, mint ő 65 évesen.
Fi relét akárhányszor akartunk ezekre a helyekre szerelni az sose maradt fent 🤣
de mivel mindenkinek így volt ugyanannyit fizettek mert a kinti villany a közös költségből ment, túl nagy fogyasztót meg nem bírt el mert leverte a biztosítékot aminek a szekrényéhez nem volt a lakóknak kulcsa
amikor eladta a lakást én kötöttem ki azt az ágat amin lopták a villanyt, pókhálóval meg utcai szöszmösszel bogarakkal mittudoménmi kosszal tömtük be a lyukat hogy úgy nézzen ki mintha sosem használták volna 😂
Ha senkit nem érdekel a közös képviselet, az azért jó mert mindent meg tudsz szavazni egyedüliként aki megjelenik a lakógyűlésen. 😁
A lépcsőházi rendszerben a kapcsolón valóban ott van a fázis, de ott a lámpát egy időrelé kapcsolja, ahol ugyan úgy a fázist szakítja meg, a kapcsoló csak a vezérlő jelet adta. Azonban mivel ott volt rajta a teljes fázis, leleményes lakók megfúrták hátulról a kapcsoló mögött, és arról ment a lakás a lépcsőház számlájára. Na erre találták ki hogy a nullát kapcsolják, így a kapcsolónál már nincs fázis amit el lehetne lopni.