Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

de már nem javítunk semmit, hanem cserélünk (kezeit széttáró)
Na de nem is idevalo ez, motorozzatok.. 😅
Blackiex érti, mert ő is próbálja mélyrehatóan feldolgozni a szakmájábavágó problémákat. Azt gondolom az eddigi irásai alapján és a személyes támogatása alapján is amikor nekem segitett hogy jó szakember és belőlük kéne sok.
De Laller tudását is irigylem, amit a saját szakterületén megszerzett. Abba a pálya széléről beleláttam egy keveset, nagyon tetszett.
Látod, jót kezdesz kapisgálni. Ingyen dolgoznod a javitáson.......nem dolgozol ingyen. Ezek abban az árrésben vannak beépitve amennyi a besz.ár és az eladási ár között van. Klimája válogatja, hol több hol kevesebb. De minden klima nem szarik be. Ugyhohy ki lehetne jönni belőle. Ha a webes áruházak nem nyomnáke az árakat pl. Ők sose fognak javitani. Az a 10 vagy jo esetben 20 ezer bőven fedezi a telefon meg laptop használatot ami az ügymenethez kell, mert a klimátárni se fogja. És ezért nem tesz fel többek kőzt épeszű ember megrendelő által vásárolt klímát. A törvényi szabályozás szerint az vállal garanciát aki beüzemel. Tehát tök ingyen a nyakadbaveszed ennek az esetlegws későbbi javitását. Mert mondjuk nagyon preciz voltál de gyárihibás. Van ilyen ha nem is gyakran, én már több mint ötbe belefutottam. Aztán a másik rizikója hogy már el se indul. A kereskedő jo esetben kicseréli bonyodalom mentesen, de kétszer fogsz kiszállni és kétszer fogsz felszerelni meg egyszer leszerelni ugyanazért a pénzért. És lehet hogy a 4iken vagy 7 méter magasan létráról. Viszont kifizetve csak akkor leszel ha megy az a nyomorult klima.
A sok okoska felhasználó pampog hogy huszon harmincezerrel olcsóbban is meg tudja venni minek adná nekem. Csakhogy ez a pénz pont a garis javitásokra meg némi jutalékra van. Meg aztán ez a mostani kikerűlő szakember gárda akiknek nem kell atomi szintem tudni semmit, csak legyen egy 17es meg egy 22 es villáskulcsa teljesen biztos hogy nem fog odamenni javitani ha mégis kell, márpedig a megrendelő elvárja hogy a garis gép ingyen legyen megjavitva.
Én, meg egy jopáran a régebben szerelőkből biztos hogy nem fogunk odamenni a fent leirtak miatt. Igy majd egy másik felrakó vagy lecseréli vagy ha kicsit nevesebb a gép akkor a forgalmazó küld egy szervizest, mert az minden márkának és forgalmazónak van. Kb 2-3 fő.........ők azért vannak hogy telefonos segitséget nyujtsanak és a garos problémákat kivizsgálják, nem szerelni.
Nem kell számolni. Nem gépet épitünk. Ugyanugy javitunk mint pl egy autószerelő. Ahhoz meg hogy hibát keress nagyjából tudni kell mik a feltätelek, és hogy hűtésben és fűtésben is bizonyos ponton milyen hőméesékletnek és nyomásnak kéne lenni.
Legutóbb egy fos greehez hivtak mert nem fűtött. Furcsa mód ment öt percet a kompresszor, addig jo meleget csinált aztán megállt. Äs ezt igy csinálta egész nap. Persze hogy nem lett meleg. Felrakó ember mit mond ilyenkor? Pingvinezik vagy rábeszéli a tulajt cseräre mert ez beszart. Igaz 4 éves, de ennyit tudott. Max addig eljut hogy a dobott hibakodot megnézi amiből az van hogy túlfűtésvédelemre áll ki. Biztos szar a kompreszor. Csak vagy 60 ezer. De lehet hogy a vezérlő panel. 100ezer. Bármelyiket adod el egyikse oldja meg. Max a szerencse ha lefejti a hűtöközeget, de hát lefwjtőt se vesz senki mert a felrakáshoz az nem kell.
Viszont ha csak egy szervizcsaptelepet ráakaszt máris láthatná hogy a nyomás megállás nélkül megy 40 bár felé, az ahhoz tartozó gőz hőnérsékletet is tudni kéne ami 60 fok felett van, johogy tulfűtésre áll ki. De ha kicsit gondolkodik az ember mert mégiscsak odafigyelt őnszorgalomból akkor sokmindent kizár, és eljut addig hogy az adagoló szerv lehet a ludas, ami a nyomi gree nél még.mindig olcsó kapillárcső. Az meg könnyen dugul. De mitől. A felrako trehányságától mert vagy kosz, rézsorja kerűlt a rendsuerbe vagy nedvesség mert mondjuk vákumszivattyu se kell.
Nyílván értsen mindenki ahhoz amit csinál, tudjon kompresszort cserélni is ha kell. Majd referálok hogy mit tanítanak ha elkezdődik a képzés. De ezt tuti azért csinálják hogy legyen aki felszórja a klímákat. Az mondjuk netto kibaszás hogy gari alatt neked kellene ingyen dolgoznod helyette, erre csak nem kötelezhetnek.
Mondasz valamit, de azért a Lacinál is érzek igazságot. Az, hogy tudod, mit kell csinálni egy adott szintig elég. Ha tudod, hogyan működik és miért úgy, akkor egész más a rálátás.
A saját "medencémben pancsolva" azt látom, hogy sok motor javítását/karbantartását úgy végzik el, hogy nem néznek a tünet mögé analitikusan. Szarul jár, lőnek egy szinkront, cserélnek gyertyákat, kicsit jobb, ötvenezer lesz, kösz. Aztán jön az ember, hogy tavaly volt állítva és még mindig nem jó, én meg kapirgálhatom a 15 éve gyűlő kokszot a fojtószelepházból vagy cserélem a szájánál repedezett vákuumcsöveket, mert azt már strapás lett volna megvizsgálni. Holnap estig írhatnám, miket találunk.

A klímás műsor - hogy a témánál maradjunk - azért tényleg sokaknál hasonlóan működik. Három klímás három eltérő konfigurációt javasolt ugyanarra a feladatra. Az egyik a legkisebb gépet javasolta, mert úgyse kell egy garázsban huszonfoknak lennie télen meg 18 foknak a nyári kánikulában, de hogy a két és feles gép csutkagázon kellene menjen, az nem számít, ugye. A másik mindenáron 5 kW-os gépet akart ránksózni a 95 légköbméterre. A harmadik volt, aki addig nem mondott semmit, amíg ki nem jött, meg nem nézte, hova lehet, milyen a fal, szigetelt-e a garázskapu és utána adott ajánlatot két vagy három opcióval.
Nyilván nem azt akarom mondani, hogy ehhez műszaki főiskola kell és Carnot-ból szigorlat, de tényleg sok az ujjain számoló, saccoló - úgyhogy átérzem, amit Kawa mond.
Mert szerinted amit felraktál ha beszarik kit fognak hivni javitani?
Az összes nagyker ugy szerződik veled hogy a javitást is vállalod. Adnak alkatrészt de ha kompresszort kell cserélni akkor annak is neki kell fogni.
Vagy a másik verzio higy ahol dolgoztál tiltod a számot. Nem egy megkeresäs van az ikyen szakik miatt akik felrakták mer az megy a hülyensk is, aztán vagy elbasztak vakamit vagy csak más okból de nem ugy megy a gép ahogy kéne aztán a telefont se veszik fel. Van aki olyan hülywséggel jött, hogy dehát panasonic partner vagyok csináljam meg a klimáját gariba mert még garis bár már két emeber is belebabrált gázt töltött, cserélt, aki felrakta is tünt meghát számlanélkül cégnéldolgozó valaki volt.

Na, ilyen felrakó emberek veszik el a munkát, de aki ezzel foglalkozik javitani is kell. Minimum a saját szarját mindnekinek.
Nem is értem, miért nem lehet elvárás a hozzáértés
majd a mesterséges koponya kiszámol mindent
a legnagyobb képzettség ahhoz kell majd hogy felismerd hogy az adott feladathoz csavarhúzó vagy villás kulcs kell....
Szerintem túl magasak az elvárásaid. Egy klíma felrakásához megkockáztatom hogy nem kell mélyrehatóan ismerni a működését. Szarban lenne az ország ha csak az szerelhetne villanyt mondjuk, aki phd szinten tudja az elektronok áramlasát atomi szinten a vezető anyagokban. Vagy mi okozza az elektromos ellenállást atomi szinten. Van a kezünkben egy technológia ami jön a gyárakból, pár ember ismeri és fejleszti, sztán ha kipusztulnak akkor irány a sötét középkor 😁
Szóval igazi káosz lett az utóbbi 10 évben a szakipari képzés terén, nem csoda hogy mindenhol fililpinok vannak már.
És az mire jó? Csak.mert se kalorikus se villamossági ismeretek nincsenek. Márpedig ez a kettő elengedhetetlen. Ha az egyik megvan a másikra van annyi ismeretanyag hogy elboldogul az ember. De a kalorikus tudást még közel se vágom annyira mint aki egy hűtőgépes szakon végzett anno, pedig több mint 15 éve csinálom. Viszont az idők során jopár képzés meg tapasztalás után azért van ami már megyeget. A logPh diagram mindennek az alapja, de az ott lévő pontokat nem egyszerü elhelyezni egy hűtőkörben.
Szerinted egy okj a mostani szinvonalon ebből mennyit ad át? Pláne hogy senkit nem érdekel csak higy mennyiért lehet feltenni egy klimát. Aztán ezeket odaengedik a sokmilliós hőszívattyúkhoz is mert abba mégtöbb pénz van aztán olyan az is mint a klima, mibaj lehet.
Hát, jobb mint a 6 általános és 2 különös...
Érettségi minimum kell a jelentkezéshez
Alapbol sok ész nem kell, csak megfelelő szerszám és a technologia betartása. Hogy ha beszarik a gari ne ugorjon.
A sok ész a javításhoz kell.
Nem ugy volt, az okj képzés szintre gondoltak.
Egyebként sajna odáig jutottunk hogy a nyolc általános elég. A mi időnkbe csak villamos vagy gépész (fűtésszerelő) iratkozhatott be, és jelenléti oktatás ment. Aki 8 órától többet hiányzott nem ment vizsgára
talán ez most változik(gondolkodós) Hátha inkább a rózsaszínbe öltözött tangás "férfiakat" verik megint mint a 70-80-as években 😅
a bratyó is mindig ideges volt, mert nem tudta felvenni a slágerokat a kazettásmagnóra 😅
Egyébként lehet pont ezért volt a belepofázás, hogy mindenki a rádióba hallgassa a zenét ne diszkót tartson a brg-vel 😅
hányan kihalhattak a sorozatból ennyi idő alatt(gondolkodós) Én egyszer egyet hallgattam meg ha jól emléxem(gondolkodós)
Nálam inkább a csütörtöki rádiókabaré volt a sláger gyerekként 😅
Tuti ö lehet a gyedmaroz arrafele,csak rövid a szakalla.
Vegulis vitt terepmotorkát meg cuccokat a bokornak alacazott ipseknek.
És még irritálóan modoros is.
valami boldog újévről hadovál
Ohhhhh elbasztam,atyaeg..........
Bar ha ez a hegyomlas muszka ossza a felszerelest ebben az M65 giant kabatban donyeck kulson,talan tulelem. 🤣

http://youtu.be/1CNthLG8DLE?si=ea_FhbC8QG9jb4Ut
Az a zselé színe, más olyat nem vehet fel, még az ukriktól is tarhatsz 😁
Most lőttem egy jöttnar M65 mintájú olivazöld telikabatot,ugy gondolod bajom lehet belőle? 🤔
Nekem 2000-es évekből származó Sanyo van ami már nem is létezik (Panasonic vette meg), szóval legalább 20 éves.