Jaja, szokták is emlegetni, mert a japán buli nélkül ott dőlnek be, ahol vannak.
A kifutó 750-es és 1200-es oldalszelepelt motor terveit licenszelték a japónak, abból volt lé kifejleszteni azt a blokkot 1936-ra, amiből kb. a mai napig élnek. :)
waresz mondjuk pont 4 évig volt mint első autóm nem tudom abba mennyit rakhattam, aztán jött a paszta abba már megvolt a 100 de az állandóan halódott 😅 Aztán jöttek a hajeszok évente 25-40 ezer kilométer futással. Valamikor még összeszámolgattam a menetleveleket onnan tudom(kezeit széttáró)
Nem. A HD a nagy gazdasagi vilagvalsag idejen nagy szarban volt (mint azota mindig) es a japanok mar a 20-as evek elejen akartak licensz szerzodest kotni, hogy egyes HD modelleket sajat neven gyarthassanak a japan piacra. A HD ellenallt, amig anyagilag nem szorult ra. Aztan a valsag beutott es igy kerult a japanokhoz a teljes technikai dokumentacio, jo penzert, ebbol lett a Rikuo.
A II. vilaghaboru utan mint legyozott nemzet, keves nyersanyaggal nem nagyon tudott mashogy mobilitast nyujtani, mint olcso motorokkal. A szinten legyozott nemetektol nyugatra menekitett mernoki dokumentaciok kozott szerepelt pl. a DKW RT125 blueprint-je, ami kismillio motort szult, pl. Minsk/Moszkva 125-oset, a BSA Bantamot, az Italjet Conquistadort, az MZ elso 125-oseit es csomo mast. Ugyanezt a dokumentaciot vettek elo a japok is, csak ok meg a naciktol kaptak anno, mint segitseget. Ebbol lett pl. a Yamaha elso motorja, az YA-1 is.
A negyutemuek tekinteteben is a nemeteknek koszonhetnek sokmindent, pl. a Horex egyik 50-es evekbol szarmazo kethengeres, 500-as blokkja ihlette a Yamaha XS1-et es a Meguro-t, amit kesobb megvett a Kawasaki es ok speciel igy indultak el.
A Honda szinte teljesen sajat kutfobol indult. A Suzuki meg az MZ versenypilotat, Erst Degnert fizette le, hogy a versenymotorral szokjon meg a palyarol es passzolja le nekik.
Na, szal volt itt minden, a HD csak egy morzsaja ennek :)
nem érted.(kezeit széttáró) Ma már nem szabad jó autót gyártani, mert nem veszed az újat vagy nem költesz el egy valag pénzt alkatrészre.(kezeit széttáró) Ki a faszt érdekel, hogy a felhasználónak mi jó vagy mi nem jó? A gazdaság akkor működik ha van adásvétel és ehhez kell minden gazdasági szereplő a gyártó az árusító a szervíz és a bank is na meg a fogyasztó(kezeit széttáró)
hát én ha magamból indulok ki akkor 30 évvel ezelőtt se mentem kevesebbet mint most sőt(kezeit széttáró) És töredéke javítással 😆
bár tegyük hozzá egy wartburgom meg 1 passzátom volt ami kín volt a 4 hajesz hiba nélkül futott volt amelyiket csilliárd kilométerrel vettem meg. A leselejtezett mentő tojotát 550-nél vettem meg 700 nál adtam el(kezeit széttáró)
lehetett volna jó csinálni ma is lehetne, csak nem így
nem eladni kellett volna a kocsit hanem bérelni
szóval nem a banknak fizetni a kölcsönt hanem egyből a gyártóhoz ment volna a sok zseton
ekkor megérte volna jót csinálni hiszen akkor kevesebb költséggel járt volna a fenntartása
a felhasználó is jól járt volna mert lett volna fasza kocsija
mert másként közelítették meg a célt(kezeit széttáró) A minőséggel és a tartóssággal reklámoztak és árultak. Aztán rájöttek,hogy maguk alatt vágják a fát. Egy szemétgyártó fogyasztói társadalomba nem lehet az örök életnek gyártani mert megáll a gazdaság. (kezeit széttáró)
Azért nem voltak örök darabok, a motor, váltó és elektromosság jobb mint másoké, de a kasztnik porladtak, 10-12 évesen szinte mind rozsdakupac volt. Ez a 2000-es évek elején kezdett változni, de azért a mazda nem ugrotta ezt meg.
Hat, azert kicsit maskent latom. Az autok tortenetet korlatozottabban ismerem, de a haboru utan a japan autoiparnak az angolok nyujtottak segito kezet, jo penzert. Az Austin is jol jart meg pl. a Datsun is. Igen, lehet mondani, hogy az olcsobb es jobb minosegu japan autokkal alavagtak a nyugati "tanaraiknak", ahogy elkezdtek exportalni. A fejukre nottek, elektronikaban, motorkerekpar gyartasban, sokmindenben tetten erheto a sajat innovacio.
De szereny velemenyem szerint a japannak becsuletbeli ugy volt az, hogy amit kiad a kezebol, arra buszke lehessen. A kinainal ezt (esetleg keves kivetellel) meg nem latom, pl. 15 evvel ezelott fabatkat nem ertek az akkor meg klonozott motorjaik, de talan idovel. Majd ha a "Benelli" is leszokik az aluminium hajtokarcsapagyrol...
a japók hülyék voltak(legyintős) Elkezdtek örök darabokat gyártani és árulni sorba mentek tönkre a szervizes szalonok nem volt meló és nem is cserélgették az emberek úgy az autót mint más az alsógatyáját. A rendszerváltás utáni években ezek a kereskedők gyorsan váltottak fordra meg opelre meg rönóra mert autónként évente 1 olajcseréből nem tudták finanszírozni a kupit. Aztán a japók is észhez tértek csak lassan mára már ők sem lógnak ki a sorból pont azt a hitvány hulladékot gyártják mint mindenki más. Igazából már inkább gyártatják(kezeit széttáró)
A kifutó 750-es és 1200-es oldalszelepelt motor terveit licenszelték a japónak, abból volt lé kifejleszteni azt a blokkot 1936-ra, amiből kb. a mai napig élnek. :)
A II. vilaghaboru utan mint legyozott nemzet, keves nyersanyaggal nem nagyon tudott mashogy mobilitast nyujtani, mint olcso motorokkal. A szinten legyozott nemetektol nyugatra menekitett mernoki dokumentaciok kozott szerepelt pl. a DKW RT125 blueprint-je, ami kismillio motort szult, pl. Minsk/Moszkva 125-oset, a BSA Bantamot, az Italjet Conquistadort, az MZ elso 125-oseit es csomo mast. Ugyanezt a dokumentaciot vettek elo a japok is, csak ok meg a naciktol kaptak anno, mint segitseget. Ebbol lett pl. a Yamaha elso motorja, az YA-1 is.
A negyutemuek tekinteteben is a nemeteknek koszonhetnek sokmindent, pl. a Horex egyik 50-es evekbol szarmazo kethengeres, 500-as blokkja ihlette a Yamaha XS1-et es a Meguro-t, amit kesobb megvett a Kawasaki es ok speciel igy indultak el.
A Honda szinte teljesen sajat kutfobol indult. A Suzuki meg az MZ versenypilotat, Erst Degnert fizette le, hogy a versenymotorral szokjon meg a palyarol es passzolja le nekik.
Na, szal volt itt minden, a HD csak egy morzsaja ennek :)
bár tegyük hozzá egy wartburgom meg 1 passzátom volt ami kín volt a 4 hajesz hiba nélkül futott volt amelyiket csilliárd kilométerrel vettem meg. A leselejtezett mentő tojotát 550-nél vettem meg 700 nál adtam el(kezeit széttáró)
nem eladni kellett volna a kocsit hanem bérelni
szóval nem a banknak fizetni a kölcsönt hanem egyből a gyártóhoz ment volna a sok zseton
ekkor megérte volna jót csinálni hiszen akkor kevesebb költséggel járt volna a fenntartása
a felhasználó is jól járt volna mert lett volna fasza kocsija
De szereny velemenyem szerint a japannak becsuletbeli ugy volt az, hogy amit kiad a kezebol, arra buszke lehessen. A kinainal ezt (esetleg keves kivetellel) meg nem latom, pl. 15 evvel ezelott fabatkat nem ertek az akkor meg klonozott motorjaik, de talan idovel. Majd ha a "Benelli" is leszokik az aluminium hajtokarcsapagyrol...