Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Igazából mindkettőtöknek igaza van. Nézőpont, könyvelési stratégia, szemantika kérdése, ki mit mond.

Én pl. piaci áron számolom el magamnak az autó töltésére szánt áramot, így nincs ingyen nekem. De számolhatnám a termelői áron is azaz nulla pénzért, de így egyszerűbb. Az előny a villanyszámlánál jelentkezik.
Mondjuk spec a hegyi gleccserekböl érkező nagymennyiségű vizre alapozo áramtermelési rendszerekre alapozott olcsó és környezetbarat energetikának lesznek gondjai.
Még sose láttam ennyire keves vizet a maltatal gátja mögött.Es ez kezd gondot okozni mindenhol.
Egyébként azért vagy hülye, mert mind a napelem, mind a villanyautó akkor jelent előnyt vagyis relatív jólétet a többi emberhez képest amikor korán belevágsz. Persze van egy optimális pont amikor érdemes belevágni, de minél később vágsz bele, és minél többen kezdik használni, annál kevesebb előnyöd származik belőle.
Persze össz társadalmi szinten akkor is jobban fogsz ettől élni, ha rajtad kívül mindenki más napelemet használ, de ebből a korai használok veszik ki a legtöbb előnyt. Mint Pipi aki nem volt rest rárepülni a támogatásokra. Vagy az aki 100% ki tudta még használni a szaldós rendszert, ami már csak kifutóban van.

Illetve akkor fogod észrevenni hogy mennyire jó lett volna a napelem, és irigykedni, meg ráuszitani a neo kommunista irigy prolikat az én akkus szigetüzemű napelemes rendszeremre hogy államosítsák, amikor beüt egy energia válság összeomlik a gazdaság, vagy ilyesmi történik, és nekem vígan ketyeg tovább a hűtőm, világít a lakásban az összes lámpa, ha kisüt a nap akkor pedig a kocsi töltésére is jut villany, hogy elmenjek neked gázolajért sorba állni, hogy eladjam neked a nagymama arany nyakláncáért 10*-es áron 😅
Amúgy igen. Az egész világon így Norvégiában is. A nem túl kedvező fekvés ellenére. De azt ugye tudod hogy Norvégiában eleve 90% feletti volt a megújulók aránya elég régóta, nincs túl sok lehetőség a növekedésre. Nem véletlenül ott álltak át először villanyautókra.
https://villanyautosok.hu/2026...

Finn Teslás ismerős mondta hogy főleg függőlegesen a házak homlokzatára tesznek napelemeket, és meglepően jó a termelés...már amikor van nap.

És nyilván olyan adottságokkal ahol eleve olcsó az energia és kevés a nap kevésbé megtérülő dolog ez, de még ott is megtérülő.
Szerintem sokkal inkább mutatja hogy mekkora üzlet ez, az kína napenergia fejlődése. 3 év alatt több napelemet raktak le mint az egész világon addig összesen. Nem azért mert környezetbarátok, hanem azért mert jó üzlet nekik. Pedig van szenük, atomerőművük, vízerőművök bőséggel.

Találhatsz ki magadnak ideológiákat, kereshetsz lehúzós vállalkozókat, de aki akarta már itthon is meg tudta oldani hogy gyorsan megtérülő beruházás legyen. Az igaz hogy a magyar állam a köcsög fidesz meg a zorbán elég jól megtolta a napelemek szekerét, mert jó a stratégiai érzékük, és így nem buktak bele az egymást követő válságokba, sőt a Horvátok hálózatát a mi napelemeink, és világszinten is színvonalas frekvancia stabilizálásunk mentették meg tavaly nyáron a Spanyol szintű összeomlástól, ahol szartak ebbe.
Most már a Horvátok is telepítik a napelemeket mintha ingyen lenne.
https://villanyautosok.hu/2026...
ennyi erővel az ingyen fogalmát ki kellene törölni a szótárból hiszen nincs ingyen semmi, valakinek került pénzbe-időbe-fáradtságba bármiről is van szó.....
Azt hiszem a fogalmakat nem én kevergetem hisz a lényeget jól írtad le csak a következtetés sántít.
Norvégiában is? Csak, hogy egy gazdagabb országot említsek. Ez a tendencia csak ott szalad ahol az energia árak így működnek, ahol az áram filléres vagy bármelyik esetleg se nap se szél ott már nem működnek, de ne hagyjuk magunkat elvonatkoztatni az eredeti állítástól és annak válaszátül, ingyen lehetett napelemet telepíteni vagy fizetni kellett érte és ez független annak bármekkora és gyors hozamától. Ha most aranyat veszek és azt jövő héten 3x-os áron eladom akkor ingyen volt arranyam vagy csak jól forgattam meg a pénzemet? Ti valamiért támadásnak veszitek egy sima kiigazítást, továbbra sem kérdőjelezem meg, hogy megérte sőt csak az állítást magát, ez egy jó befektetés volt nektek.
Kevered a szezont a faszommal 😃 ez esetben a vásárlást és a befektetést 😃 a vásárlás nyilván nincs ingyen, a befektetés viszont igen, sőt egy idő után pénzt hoz.
Veszel egy tévét és nézed rajta a mónika sót, az nem lesz ingyen, de egy napelem igen, meg például egy kőműves vállalkozónak egy betonkeverő is.
Ok, de akkor a vállalkozás nem veszi meg a termelő eszközt ami hasznot hoz, mert nincs ingyen?
Meg nem csak a hazai környezetben hoz hasznot. Minden létező környezetben így van.
Nekem a legtöbb hasznot az, hozta, hogy kipengetted felét az adódból😅
Ezek szerint se napelemezni se biciklizni nem akarnak 😄 A ti bizniszetek olyan lenne mint nyugdíjas bulin törökmézet árulni 😆
Nem, nem volt ingyen mint ahogy egy vállalkozásnak sincs ingyen egy eszköz ami a vásárlás(!) után hasznot hoz. A napelem egy olyan eszköz számotokra ami a vételt követően a hazai(!) gazdasági környezeben hasznot hoz.
Sanyi bazdmeg, ha veszel egy napelemet százezer forintért, és aztán a következő évben nem fizetsz ki százezer villanyszámlát (amit egyébként kifizettél volna) akkor ingyen volt a napelem, nem? Mert a százezret így is meg úgy is kifizetted volna, viszont így lett egy napelem 😁
Apropo líbia... most voltam izlandon megint, körbejártuk a szigetet és egy kurva napelemet nem láttam sehol 🤔 el is határoztuk, hogy napelemes céget alapítunk, tiszta szűz piac, tuti meggazdagodás 🤑 másod állásban meg csinálunk még egy kerékpár shopot, mert biciklit se láttam, szóval ott is lehetne tarolni a piacot 💰️
Na, ez a lényeg, akkor nem volt ingyen, az igaz, hogy nagyon megérte nektek ez nem vitás, de ingyen nem volt, mit nem érteni ezen? 🤔 😁
Lehet akkor összepakolunk aszt elköltözünk líbiába(Kezeit széttáró) De csak 5 év múlva mert nekem amíg szaladó van a 20 forintos benzin is drága 😆
Igen Sándor másfél millió önerő volt. De azóta elhasználtam 1,8 millió forintnyi áramot amiért meg nem fizettem. És a nej elautókázott 60 ezer kilométert, hogy egy liter benzint nem vett. Sándor? Melyik része nem érthető?
Amúgy ne azt nézd, hogy neked már megtérült mert az az itthoni környezetben igaz, de líbiában 20-30ft a benya literje míg a napelem ugyanannyi mint ott, ott évszázadok alatt térül meg itt a kérdés az lett egy állítás után, hogy ingyen volt-e vagy sem? Ez nem szemantikai kérdés hanem valós. Persze ettől még megérte.
Az M4 az autóút. Nincs leállósáv(kezeit széttáró)
A felét, de volt önerő vagy nem?
Kollégám tetőjén 5 év után először mosták, megkérdezem mennyi volt, de nem ingyen történt.
Pont ma hivott valami nö hogy jövö héten a környékünkön napelemet mosnak és a kiszállás igy nem lenne, érdekel e. De még pár embert hivtak, nem tom honnan az info hogy hány panel van felrakva. Szoval 85ért lemosnák....annyiért mondjuk én is😀 sok üzlet nem köttetett, ahogy mondták ismerösök
Vették volna egy dízel passatot, azzal előre lehet menni a leállósávban... 😁
Egyenletesen sütött a nap mikor mostam, ránéztem, előtte 4000 körül hozott mosás után meg 4200-4300 közt... meg jó barna lé volt, ami folyt le róla. Asszony kocsiját is kétszer kellett lemosni, mire lejött róla, pont kint volt az udvaron mikor esett.
Másfél óra lett a vége(szomorú)