Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Amúgy ez a felújítás is megérne egy misét. Gépműhelyek halálba szopattak, és jól lehúztak. Szelepszár vezetőt kicserélte, de szarabb lett mint volt, másodjára már sikerült eltalálni a szelepszár átmérőjét, és elhagyott egy halom alkatrészt a hengerfejből. Azt is nekem kellett beszereznem.

Ehhez képest az MZ álom megbízhatóságú volt nálam.
Mihez? Nem én csináltam. Ezt találtam benne amikor elkezdtem a blokkot felújítani.
Ja és miután megcsináltam a vagy 15évig még használtam. Most így közel 40éves korához és talán 100ezer km után nyugdíjba küldtem, de akkor is kellett egy jármű amivel rohangálok az alkatrészei után, meg egyáltalán közlekedni tudok amíg megcsinálom.
" A vezérműlánc meg volt nyúlva. A feszítő már nem tudott többet belefeszíteni ezért belerakott egy vasdarabot ami túlnyomta a feszítőt hogy ne legyen laza"No ez a "primitív megoldás"! Csak sajnos egy ideje amióta átléptem a 65-öt, már nincs hozzá kedvem.
Ez meg egy 81-es motor. És már szar állapotban került hozzám, szóval akár Honda, akár nem szar volt, tehát én nyertem ;)
És tudom mit csinálok. Megvan minden könyvem, szerszámom és képesítésem hozzá
Az Én mostani hondám '91-ben készült , de a megvétele után az első dolgom volt, hogy átnéztem rendbe raktam! Pl: az összes szelepszár - szimeringet cseréltem! Mind a 16-ot! És teljesen meg vagyok vele elégedve! Nem nagyon szokásom előzgetni, főleg az utak "roppant jó" minősége miatt, de ha igen akkor nem okoz gondot! A motorok szereléséhez kezdeni, alap a gépészeti szakközép+ technikus minősítés ! Csak azért, hogy tudjam, hogy éppen mit csinálok!
Persze mert olyan drága az alkatrész hogy nem éri meg javítani...ez tapasztalat.
Inkább vettem egy használt blokkot a végén, de már az is a végét járja annyit mentem vele.
Jó a Honda, de azért a fizika és az elhasználódás erre is vonatkozik.
Jawaval volt gondom sok. Simán szar konstrukció.
ETZ-nek is megvannak a maga bajai, de az viszonylag jó, ha kijavítod és nem ütöd vágod az is kimegy a világból.
TS viszont atombiztos gép. Egyszerű, jól megtervezett szerkezet, a lehetőségekhez mérten, halálba fojtva, ezért képtelenség széthajtani.
Soha nem volt vele különösebb gondom.
Kellett dinamót cserélni mert szarrá kopott.
Mechanikus, amúgy tökéletesen működő feszültség szabályozót elektronikusra cseréltem.
A 6V-os normál reflektor izzót halogénre cseréltem és H4-es lámpatestre, hogy bele is menjen, így már láttam is.
Hátsó lámpatestet átalakítottam LED-re így elütni sem akartam már.
Ezen felül 30-50ezrenként motorgenerálozás 20ezerből egy hétvége alatt
Iszonyat sokat mentem vele. TS-nél szoktam le arról hogy vigyek magammal szerszámot, mert a Jawaval ellentétben ennek soha nem volt baja az úton.
Fiatal voltam és beszoptam egy gányolt Hondával.
Pl. A vezérműlánc meg volt nyúlva. A feszítő már nem tudott többet belefeszíteni ezért belerakott egy vasdarabot ami túlnyomta a feszítőt hogy ne legyen laza
Ez persze akkor derült ki, amikor autópályán 140-nél összeolvadt a hajtókar a főtengellyel és blokkoló hátsó kerékkel álltam ki a leállósávba.
Kiderült szilikongumi pasztával rakta össze a paraszt, és annyira sokat nyomott bele, hogy bejutott az olajjáratba ami el is dugult az egyik hajtókarnál.
"kellett egy megbízható jármű amivel járok a Honda alkatrészei után, meg amikor épp nem működik" Egy jó motoros kellett volna aki nem hajtja szrrá!! Elég megnézni, milyen motorokhoz keresnek alkatrészt, és mindjárt látszik melyik az a "nagyonszar" !! A Hondán kívül mindegyik!!
azért ha a honda nem lett volna rendesen csinálva az is sokat elmegy
gondolom az sem szarabb mint a yamaha
pl nekem az xt600z 20 éves volt az órában 50 ezerrrel, mondjuk ezt kb el is hittem mert gyönyörű hangja volt
egy mongol túrára ami oda-vissza 25+ezer bármelyik nap el mertem volna indulni vele
egy mostani agyon modernizált 0 kilométeres kütyüvel nem lettem volna ilyen bátor a világ keleti oldalán

a szoci blokkos motorok meg olyanok hogy örökké van baj vele többnyire kicsi de van
hozzátenném hogy pl egy bp-szeged mopedrally távon azért a szimósok mennek végig rajta legtöbben jó eredménnyel
bár azért némelyiknél még blokkszéthúzó is van, szóval egy útközbeni teljes csapágy cserét is megcsinálnak
Az mindig gáz volt.
Ronda volt, meg gyenge. Jól lesajnálták mindig. Ezért vettem, mert senkinek nem kellett, viszont ha nem barbárkodták szét, akkor egy igénytelen megbízható jószág volt, az alulméretezett teljesítménye miatt amit fillérekből lehetett üzemeltetni.
Nekem meg pont jó volt, mert kellett egy megbízható jármű amivel járok a Honda alkatrészei után, meg amikor épp nem működik
Ez így jó is, de az MZ tipikusan olyan volt amit mindenki magának szerelt, így volt bőven gányolt darab.
Amióta meg nem létezik az MZ gyár, meg rendes alkatrész sincs, hogy csak úgy vehessél másikat.
Megint egymás szopása megy itt...
Én a150essel mentem sokat
Persze mielőtt jogsim lett
Estem is olyat hogy még most is meglátszik a térdemen a nyoma
Pedig hosszúnadrág volt rajtam
Én szerettem az MZ-t, volt egy rakat 250-es ETZ-m, meg egy ETS 250 Sport-om ( na azt nem kellett volna eladni ) de a Ts 125-ös nagyon a motorozás alja.
Szerintem már 90ben is gáz volt az a ts125
Az szomorú, hogy 2003-ban az A1-et még szintén Ts 125-tel csináltam, de még egy nyeszlett km óra sem volt rajta, csak be volt tanulva, hogy vasúti átjátó és körforgó 2-es félgázon, város 3. félgázon, stb. A 21. században...
Amúgy ez a velencei tó környéke full putri a Balatonhoz képest
Nem voltam erre vagy 25 éve de nem véletlen
Én ts125 gépen vizsgáztam 90-ben
A vizsga előtt negyed órával láttam először
Akkoriban nem volt buziskodás a rutinpályán meg ilyenek. Kocsival végig mentünk a motoros útvonalon egyszer aztán jónapot.
Abban az időben csak az ment motor jogsira aki tényleg akart és tudott is motorozni
Mondjuk én kocsival se mentem többet mint 10 óra
Ez így van.
Igénybevételtől függ mindenkinek.
Aki nap mint nap autózik télen, annak érdemes beruházni.
Szerintem minimum kétszer
De lehet, hogy a 8 általános úgy lett meg zotyának, hogy hat első, négy 2-ik, azt 16 évesen eltanácsolták
Ha napi szinten munkába jársz akkor jó dolog a téli gumi
Nekem sosem volt teli gumi hiszen vonattal jártam dolgozni asszony meg biciklivel aztán ha szar idő volt nem mentünk kocsival sehová sem semmi sem olyan fontos hogy ne bírjon ki pár napot
Miután kocsival jártam melozni az első szopó nap után vettem téligumit es a teli gumi tényleg sokkal jobb mint a nyári
És nem csak azon a pár nap Havas úton, hidegben félig lefagyott párás úton is sokkal jobb
És kell venni lemezfelniket a télinek, 2 év alatt visszajön az ára ha nincs kerék nyomás mérő benne
A tesztek alapján ez egy kitűnő nyári gumi és egy gyenge-közepes téligumi hibridje. Mivel a téli futásom minimális (a Yaris téli garnitúrájába 7 év alatt került kb. 10 ezer km - szinte zsírújnak nézett ki, de megkeményedett és rendkívül csúszóssá, kiszámíthatatlanná vált) így nekem megfelelő lehet 5-6 évig a Ceeden.
25.000,- darab volt a legolcsóbb webshopból + 5k a szállítás + 5 k a szerelés Kalocsán.
Most is annyi: https://www.gumi-popgom.hu/aut...
Száraz és vizes úton (nyáron felhőszakadásban) istenien tapad. Csendes.