Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Hát olyan gumi nekem nem kell amit két hónap alatt lerugok az aszfalton, akkor inkább maradok aszfaltra valónál, a murvás utakon meg úgysem csapatom igazán.
Szétesixer!
Jobb is mint a yamazuki.
Ja...Triumizé...
Az is csak megy és megy.
Igaz hogy hol van index meg féklámpa hol nincs és valami zörög a hátsó hajtásban,de megy mint a szél.
Madaras teszkóba járva zúzok vele keményen.
Vedd elő a bilikéket - azzal jól elleszel!
Jóóóó.
Itt zuhog...
Milyen motor?
Húzzunk.....................motorkázni.
Faszom de uncsi ez új motor,nincs rajta mit szerelni.
Most akkor húzzuk meg,vagy ne húzzuk meg?
Kicsi csavarok hoz lehet kapni olyan eszközt ami tudja azt az értéket
Pl 3as imbuszkulcs 4 nm aztán nem kell mindenfele “extra” plusz szerszámokat kézben tartani
Lazítani lazít tekered be akkor meg racsnizik
Fosch ami itt megy...
Úgy, hogy ők bár használtak nyomkulcsot, de mivel úgy gondolták, hogy a csavarok nem bírják a gyári értéket (érzésre, ránézésre tök mindegy) így kevesebbre húzták pedig bírta volna csak a megérzésük megcsalta őket és így nem kevés költségbe vertek engem hisz vissza nem adtak pénzt igaz csak 1X számolták fel, de az autó 4 napra kiesett a melóból az 1 helyett és a sofőr fizetése meg minden más költség fölösleges kiadás volt hisz elsőre is megcsinálhatták volna jól ha bíznak az előírtban és nem bírálják felül,. ha viszont tényleg megszakadtak volna akkor jogosan számolhatták volna fel annak is a javítását így maradt a rossz szájíz.
Összegezzük.
Használtál nyomikulcsot,profi lettél mert sok lett a tapasztalat,ennek ellenére már törtél bele csavart...................frenetikus.
Azé céget ne alapíts erre.
Akkor gyakorlatilag egyetértünk, mindenki kókler oszt jónapot, igazából semmiről sem szólt ez a vita mert mindannyian nagyjából egyformán használjuk vagy nem (én sem mindig mindenhol) viszont ezt egy fórumon nem hangoztatom mintegy arra biztatva az először vagy nemrég beolvasókat, hogy minek az, a szakiknak sem kell. A saját tapasztalataim miatt én jellemzően gyakran használom más meg nem.
Én is használtam már.
De pl. a műanyag szelepfedélnél tuti nem szórakoznék ilyesmivel. Akkus csavarozóval 10-13-as fokozat pont jó.
Tehát mi ebből a tanulság?
Ha nem húzzák le a HF csavarokat megfelelően akkor szar lesz. De hogy jön ez ide?
Ő elég rutinrókának tünt mégis használta a nyomikulcsot.

http://youtu.be/QVAPrAb6DJI
Gyertyakulcs fogója ezért rövid.
Ez kb. olyan mintha lehúznád nyomatékkulccsal de a biztos ami biztos még ráhúzol fél fordulatot a lekattanás után.
Barbárokkal nem lehet mit kezdeni.
Én fordítva látom. Te vagy az aki le kóklerezed, azt aki nem használja mindenhez.

Nyugodtan használhatja bárki minden kis szir szar csavarra a nyomaték kulcsot. Különösen akkor ha bizonytalan, vagy kritikus helyen van a csavar és biztosra akar menni.
Lehet precízkedve mindenhol használni is, ha ez megnyugtat valakit, de ettől még nem szükséges.
Igen. Szakítottam meg már pár csavart. Ezért tudtam megtanulni hogy mennyire lehet meghúzni.
És igen, felénk azt aki megszakított egy menetet, azt fakezűnek mondták. Nyomaték kulcs? Hagyjál már, ha volt is kizárólag ünnepnapokon vették elő a HF csavarokhoz.
Igen, szereléshez kell tapasztalat, gyakorlat, és ész.
És igen, aki kezdőként rutintalanul szerelni kezd az számoljon nyugodtan azzal hogy elbasz dolgokat. Majd megtanulja helyreállítani, ahogy én is tettem. Ez a tanulási folyamat része.

És továbbra is azt mondom, hogy egy valamire magát tartó szerelő le tudja húzni kézzel is megfelelő nyomatékkal az általános csavarokat, nem szakítja bele. Meg van ennek is a módszere, és jelei amit tanulni kell, és amit nyomaték kulccsal soha nem fogsz megtanulni, hogy odafigyelj a csavar nyomaték felkeményedésére, változására, szorulására, menet nyúlására végső esetben, hogy különböző nyomaték igényekhez hogyan fogod a kulcsot, hogy jobban észrevedd mindezt. Ez nincs benne a tankönyvekben.
Lehet nyomatékkulcsot használni, de ha a 15centis erőkar helyett 1méterest fogsz akkor soha nem fogod érezni mi az a nyomaték ami miatt kattan a kulcs.

És igen, vannak olyan dolgok amire én is kötelezően előveszem, mert kell oda a pontos nyomaték, vagy olyan kritikus rész (fék) ahol jobb ellenőrizni.
Pl. egyszer néztem az olajleeresztőn is, de miután a csuklómmal is ugyan annyira húztam, azóta felesleges elővenni ehhez.
Kerék anyákat is csak azért húzom meg nyomatékkulccsal mert ezen van a legnagyobb erőkar, nem kell izmozni, és akkor már be is állítom a megfelelőre, de ha kézzel húzom le akkor sem szakad ki, mert bőven tűrésen belül megvan.
Volt egy olyan történetem is ami pl. pont azt bizonyítja, hogy ha hisznek az értékekben akkor jól megcsinálják, volt anno Gazella típusú méltán elfeledett kis tgk-m amely hengerfejes lett, elvittem a szokott szervizembe ahol meg is csinálták pár óra alatt és mehettem dolgozni, emberem hív másnap, hogy megint kinyomja a vizet, irány vissza a szerviz és megint megcsinálják másnap újra hív ember, hogy megint koóinyomja a vizet akkor már én is ott voltam és mondják a szerelők, hogy a szar a menet és nem merik lehúzni az előírtra (ezekben volga motor volt) persze sűrű pingvinezés meg nem tehetnek róla, keresgélés után Szentendrén találtam egy orosz gépekhez értő szakit (csak azokkal foglalkozott és volt egy csomó neki) és ott néztem mit csinál miközben elmondtam, hogy mit mondtak az előzők (pedig a zukjaimat és ifámat is ők csinálták tehát nem kezdő fiatalok) mire a faszi legyint, hogy nem kell megijedni pedig felkészültem egy halom menetjavításra, blokk kivételre stb. mert hát az orosz az ilyen, nyúlik mint a tészta, de nem szakad, erre lehúzta előírtra én meg boldogan használtam míg el nem adtam.
Nyilván használ mindenki mindenféle szerszámot hisz arra vannak és pont azt írod amit én is mondok, ha már nyomatékra is megszakad egy menet akkor az azt jelenti, hogy előtte jó párszor már nyomatékkezű májszterek többször is meghúzták érzésre és pont nálad szakadt meg (hányszor jártam és is így), de akkor legalább biztos lehetsz benne,. hogy nem te voltál a hibás és nyugodtan kiszámlázhatod a menetjavítást is. Legutóbbi saját eset, a két éves frissen vett gépet vittük első szervizre mert garis, mint írtam a láncot túlfeszítették, no sebaj itthon megengedem viszont a tengely anyát is sikerült olyan szinten meghúzni azon a kis gépen, hogy nem kicsi toldás kellett a lazításhoz, tehát még pár ilyen láncállítás vagy kerékcsere és megmakkan a kerékcsapágy, távtartó, tengely és az anya, találkoztam olyannal, hogy havernak a gumis légkulccsal húzta meg a motoron. Lehet, hogy már nyomatékkulcs fétisem van, de ez kialakult az idők során mikor gyertyamenet miatt blokk kivétel meg hasonlók következnek be, én is szakítottam és törtem el csavart és épp ezért mert utálom ezeket javítani főleg ingyen igyekszem ezt megelőzni.
Pusztán azért írok minden alkalommal erről mert nem egyszer hozzánemértőzöd aki nyomatékkulcsot használ, könnyen lehet, hogy tényleg nem értenek hozzá, de aki itt olvasgatja a hsz-eidet az azt veszi le belőled, hogy sok mindenhez értesz ami igaz is tehát akkor ez esetben is nyugodtan alapul lehet venni amit írsz és otthon nekiállni bárminek mert hát akinek nem sikerül célszerszám nélkül az olyan is.