ha nem lennék rozoga akkor egy nyugis szerkezet lakatos melóval is lehetne szakítani havi 3 kilót 3-4 napos munkahetekkel
olyan árakat hallok hogy el se hinném ha nem az mondja aki kifizette
Azt, hogy mennyit kérhet egy meloert, a piac bearazza. Hogy mennyi marad meg neki, ahhoz meg igazából senkinek semmi köze. Kevés a szakember nálunk, a jó meg meg kevesebb.... most meg a kóklerek is kaszálnak, mert a jó szakemberre 1-1,5 évet is várni kell, úgy be van tablazva...
Ez a tuti, hidd el. Nem kell pofátlannak lenni, simán is nagyon jól lehet vele keresni, és ha tisztességesen megcsinálod, úgy is visszamész kis idővel. A villanyszerelőre nem jellemző, hogy ugyanoda visszamegy, de a gázos, festő az visszajáró munkásember.
Az építőipari ajánlás az alap szakmunkákra 3300+fa árat javasol. Azért gondolom nem olyan nagyon szomorú a létrán.
Bár magamból kiindulva már tényleg a könnyebb munkát keresi az ember, de szerintem nem kellett volna a fizikai munkát abbahagyni, más lenne a gondolat.
Én sem félek, hogy felkopik az álla egyiknek sem.
A bajt abban látom, hogy a sok ember a régi világban él, megszokta a régi számokat és nehezen fogadja el az új számokat. A faterom 80 éves elmúlt, tudom, hogy a tojás árát sem nagyon akarja tudomásul venni, és mindig a 3,60-as kenyérről beszél.
Az a baj, hogy sok épkézláb szakember elment nyugatra, a maradék meg itthon is annyit kér, amennyit akar Haverom festő céget visz, és panaszkodik, hogy nem gondolta 20 éve, hogy ő 50 felett létrán állva fog festeni de egyszerűen nem kap embert... olyanok, akik épp vettek már kezükbe ecsetet, símán bemodják a fél milla havi fizu igényt, azzal a dumával, hogy ha nem, inkább kimennek németbe, mert ott többet is megkapnak
Egy szaros váltócserét egy öreg fos autón 4 szerelővel beszéltem, mire egy elvállalta, mert úgy tele vannak. kb. 3 órás munka... koszos sufni műhely is 50 rugót mondott rá (ott is hagytam a faxba az embert )
Marad ott böven, de az tény hogy a segédjeik is három vagy négyszeresét keresték a kömüves segédhez képest.
Nem irigylem tölük, de ettöl még az egyik legjobban keresö szakma
Én az utolsó lakást, olyan bruttó 500 felett csináltam, ez egy 70 nm2-es tégla emeletes ház volt, és csak a bejárati ajtó feletti elosztóig és csak alapozva, illetve a szerelvényeket még felszerelésre kerültek, kivéve a lámpatestek, mert így kérte. Ez olyan négy éve volt.
Ja, anyag+munkadíj volt ez, ketten voltunk. De valszleg olcsót mondtunk, mert egy fillért sem alkudott, a szerelvényezés fél nap, a többi olyan 5-6 nap, de nem megfeszítve, mert sokan voltunk és hol ide mentünk hol oda a sok többi melós miatt.
Amúgy az, hogy mennyit kér és mennyi marad, nem ugyanaz, de gondolom ezt mindenki tudja.
A jó ács attól jó ács, hogy jó az alkalmazottja is. És az sem megy el minimálbérért dolgozni neki.
Mindenki nyugati bért akart, hát tessék, itt is van. A nyuggerek most megszopták, mert az aktív ember még esetleg hozzákeres a jövedelméhez, de az inaktív már nem.
Nem lett ez teljesen végiggondolva.
Közel husz évet forgolodtam épitöiparban, de most is találkozok vele gyakran. Melo is lenne benne, de már jobb szeretem a kényelmesebb és.jobban fizetö munkát.
Nem épitkeznék most az biztos. Anno javarészt lebarteloztuk amit lehetett, de az ácsot akkor is fizettem. Arányában ugyanigy a 4-5szörösét kereste mint most az én dijamhoz képest (épületvillamossághoz viszonyitva)
Akkor jól döntöttem, hogy szendvicspanel tető került a garázsra 72 m2-nyi tetőt feldobáltuk a vasvázra fél délután alatt a haverral, úgy, hogy közben még iszogattunk is
Az anyag ára 350 volt kb. Igaz, a vasvázat hozzá csináltam pár napig... de pont ráértem.
Kérlek alássan, mindennek annyi az ára, amennyiért el tudja adni. Ez a (vad) kapitalizmus egyik igazsága.
Amúgy csak mondom, nem keresnek annyit. Ha nagyon-nagyon akarod, hétfőn megmondom, hogy ma egy drága tetőfedő-ács mennyiért szed le Bramac tetőhéjazatot, kicseréli az összes lécet-fóliát, visszarakja mindezt újban, csak a Bramac a régi, és közben beépít olyan 15-20 Velux tetőablakot. És baszom nagy tetőről beszélünk.
Nem csak az dolgozik annyiért, de régen is többszörösét keresték a többi szakiparhoz képest. És plusz bosszanzo volt már akkoris hogy alig kell beruháznia. Egy szekerce, szegtáska meg egy villanyláncfürész, mer abba a gazda adja az áramot nem pedig tankolni drága pézé.
Én, ha új kivitelezéssel kell számoljak, olyan 400+fa az, amennyibe biztosan belekerül felénk egy ingatlan. Plusz persze a telek, plusz a közművek sarca.
Amit naponta csinálok, az meg inkább felújítás, karbantartás, de legtöbbször csak a kiszámolásig jutok el. Sajnos nem haladok a korral., vagyis az árakkal. Én a lehető legjobban leegyszerűsítem a számolást, pl. egy iroda tisztasági festése anyagban 20 ezer, ebbe kis mázolás is belefér. Jupollal kenetem a falat, az elég kielégítő eredményt ad. Ha melegburkolat, akkor ahol csak tudom, a klikkes vinylt választom, attól most jobb nincs, az elviszi a kicsi egyenetlenséget is, de aljzatkiegyenlítővel már 10 körül jár /nm2.
Szóval jobb előre kicsit igényesebbet választani. Anyagban, munkában.
Az valamivel biztos olcsóbb, de hogy hétszámjegyű az biztos.
A cimbora lánya épitkezésének.okán látunk árakat, hát durva.
Egy alap szerelőbetonig 2.5 milla dij, falazások szintén annyi dij. De mondtak többet is. Volt aki a gépészet nélküli komplett dijra falazással tetővel vakolással festés burkolás dijjal 22milliót mondott. Se pince se bonyolultság, vagy 140-150 nm. A gépészet villany dija plusz.
Nálunk eddig 3 emberrel egyeztem meg szigetelésnél az árban, időpontban, egyik sem jött és elérhetetlenek voltak illetve az egyik utcabeli így nem bírt elkerülni, de addig halasztott míg már leszarom és ennek oka van, olcsó árat mondtak és igazából ennyiért nem akarták megcsinálni én meg nem akarok többet adni mert valahogy egy 5-6 napos melóért 2 embernek ipar és papír nélkül 1 millát nagyon sajnálok adni, ezek mondták a felét igaz eltűntek.
olyan árakat hallok hogy el se hinném ha nem az mondja aki kifizette
Bár magamból kiindulva már tényleg a könnyebb munkát keresi az ember, de szerintem nem kellett volna a fizikai munkát abbahagyni, más lenne a gondolat.
A bajt abban látom, hogy a sok ember a régi világban él, megszokta a régi számokat és nehezen fogadja el az új számokat. A faterom 80 éves elmúlt, tudom, hogy a tojás árát sem nagyon akarja tudomásul venni, és mindig a 3,60-as kenyérről beszél.
Egy szaros váltócserét egy öreg fos autón 4 szerelővel beszéltem, mire egy elvállalta, mert úgy tele vannak. kb. 3 órás munka... koszos sufni műhely is 50 rugót mondott rá (ott is hagytam a faxba az embert
Nem irigylem tölük, de ettöl még az egyik legjobban keresö szakma
Ja, anyag+munkadíj volt ez, ketten voltunk. De valszleg olcsót mondtunk, mert egy fillért sem alkudott, a szerelvényezés fél nap, a többi olyan 5-6 nap, de nem megfeszítve, mert sokan voltunk és hol ide mentünk hol oda a sok többi melós miatt.
A jó ács attól jó ács, hogy jó az alkalmazottja is. És az sem megy el minimálbérért dolgozni neki.
Mindenki nyugati bért akart, hát tessék, itt is van. A nyuggerek most megszopták, mert az aktív ember még esetleg hozzákeres a jövedelméhez, de az inaktív már nem.
Nem lett ez teljesen végiggondolva.
Nem épitkeznék most az biztos. Anno javarészt lebarteloztuk amit lehetett, de az ácsot akkor is fizettem. Arányában ugyanigy a 4-5szörösét kereste mint most az én dijamhoz képest (épületvillamossághoz viszonyitva)
Ha én most építkeznék és a helyi építési rendelet megengedné, én szendvicspanelből építkeznék.
Az anyag ára 350 volt kb. Igaz, a vasvázat hozzá csináltam pár napig... de pont ráértem.
Amúgy csak mondom, nem keresnek annyit. Ha nagyon-nagyon akarod, hétfőn megmondom, hogy ma egy drága tetőfedő-ács mennyiért szed le Bramac tetőhéjazatot, kicseréli az összes lécet-fóliát, visszarakja mindezt újban, csak a Bramac a régi, és közben beépít olyan 15-20 Velux tetőablakot. És baszom nagy tetőről beszélünk.
Amit naponta csinálok, az meg inkább felújítás, karbantartás, de legtöbbször csak a kiszámolásig jutok el. Sajnos nem haladok a korral., vagyis az árakkal. Én a lehető legjobban leegyszerűsítem a számolást, pl. egy iroda tisztasági festése anyagban 20 ezer, ebbe kis mázolás is belefér. Jupollal kenetem a falat, az elég kielégítő eredményt ad. Ha melegburkolat, akkor ahol csak tudom, a klikkes vinylt választom, attól most jobb nincs, az elviszi a kicsi egyenetlenséget is, de aljzatkiegyenlítővel már 10 körül jár /nm2.
Szóval jobb előre kicsit igényesebbet választani. Anyagban, munkában.
Én a munkahelyemen az ingatlanokon végzendő munkák esetén találkozom ilyen, vagy hasonló történetekkel.
A cimbora lánya épitkezésének.okán látunk árakat, hát durva.
Egy alap szerelőbetonig 2.5 milla dij, falazások szintén annyi dij. De mondtak többet is. Volt aki a gépészet nélküli komplett dijra falazással tetővel vakolással festés burkolás dijjal 22milliót mondott. Se pince se bonyolultság, vagy 140-150 nm. A gépészet villany dija plusz.