Mivel az én írásomat másolod be gondolom nem a télapónak szántad, nézd én nagyon sajnálom, hogy már csak itt ebben a közösségben van helyed de megkérlek mást találj meg magadnak ahogy eddig is tetted!
Ezzel így vagyok én is.Nekünk konvektorok meg kályhák voltak mikor vettük a házat.Már csak 1 kandalló van, az is megy ki idén.Csak vártam hogy elfogyjon a fahulladék a portáról.Nyáron a kéményt is lebontom.Marad a konvektor meg a klíma, meg a 2 infra.Fát többet nem akarok a házban látni.Koszos, büdös, poros.
"Nem szokott a fórumokon valami nagyon magas műszaki szint lenni" A te szinted minden témában magasan szárnyal! További jó egészséget és kitartást hozzá!
Azt is érdemes volna kiszámolni, mibe kerül a napelem, mire felugrik a tetőre... kezdve a nyersanyagai kibányászásától
Én nem vagyok az új technika ellen, de mikor egy új családi háznál azt mondják, hogy a korszerű fűtési rendszer 15 millió - na akkor inkább egy gázkazán... de csak mert a fához már kényelmes vagyok.
"Próbáltál már darált fát mondjuk kazánra tenni? " Nem szokott a fórumokon valami nagyon magas műszaki szint lenni, de azt tudom, jó lenne , ha mindenki aki ide leír valamit , pl, faapríték-témában akkor ezt olyan tegye, aki tüzelt már életében, sparheltben pl. legalább 1X !!
Kicsit utánaszámoltam.
KB 6 erdei megy el ha full csak azzal fűtünk.
Most jelenleg az erdei köbmétere akácból 25000/M3+2500 a szállítás.
Gázból a decemberi számla 56e volt és nem volt hideg.
Szóval még mindig egy picit olcsóbb a fa fűtése.
Amúgy Érdekes ez a környezetvédelem is.
A fa fűtésével CO szabadul fel ami körforgás mert azt a famennyiséget amit eltüzelsz törvényileg ujra kell telepíteni,tehát a telepített erdő ujra megköti,a gáznál nem mert fosszilis tüzelő.
Semmi füstje nincs,mérges is vagyok mert a szomszénak nem tudok büdösíteni,pedig kurva jó lenne bosszantani.
És összejön egy negyedzsák hamu egy hónap alatt,simán elmegy a kukával.
Így a bébifókák se vernyognak annyit.
Az úgy a fasza ha van fedett helyed és állandóan betárolsz 10-15köbméter kuglizott akácot abból is ami kicsit pudvás kiszeded hogy ne egye meg a bogár, és a betonkeményre száradt 2-3éves fával fűtesz. Így fasza nagyon az elgázosítós, de macerás nagyon, sok helyet foglal, munka van vele. Sokkal egyszerűbb a gáz na meg főleg egy hőszivattyú.
Az eu bekaphatná a fütyimet.... nem lehet akácot ültetni, helyette hagyjuk hogy a homokot fújja a szél. Megértem hogy az ősi tölgyesekben nem lehet, de máshol miért nem szabad ? Nagyjából 15-20 év alatt vágásérettre fejlődik, gyorsan, olcsón. Megköti a talajt, ad nektárt, búvóhelyet, nem hagyja hogy kiégjen a talaj és még tüzi vagy bútorfa is lehet belőle. Nemrég bontottunk egy kerítést, legalább 30éves, talán egyszer volt festve, bebetonozva az oszlopok, alug tudtuk kiszedni, 30oszlopból talán 2volt rohadt a többi ek a külső félcm alatt már egészséges volt. A lécek már csak tűzre természetesen. Mondhatják nekem hogy a tölgy ilyen meg olyan fasza, az akác a tuti.
Ugyanitt keresek 2,5-3m hosszú 15-20cm magas és hozzá megfelelő vastagságú deszkát kerítésnek
Nem tom, a havernak is van, de valahogy a gázt erölteti az utobbi években, most cserélt gázkazánt is. Amikor berkt a faelgátositot agyonig dicsérte. De azt is mondta nem mindegy a fa, száraznak kell lennie és keményfának, a többi szart se ér. Asztalos, ugyhigy lenne fa maradék de az nem jo. Amit meg venne drágább mint a gáz
Nyárfa rengeteg van - az se a tűzifák királya de legalább olcsó. Akácot nem nagyon láttam, de műszaki ember vagyok, a többi félét fel sem ismerem
Keményfát nem érdemes eltüzelni, mert az drága, akácot esetleg, de arra is prüszkölnek, mert hogy invazív az EJU még az akácmézet is tiltja nekünk...
Most nemazé de ártérben leginkább fűz van, nem ? Egy tölgyesnek biztosan van gazdája, azokat az erdőket nem hagyják veszni és olcsón sem adják el
Fűzzel meg ilyen gyenge szar fákkal nem tudom hogy lehet tüzelni egy elgázosítóban. Nagyjából egy masodperc alatt kimegy a kéményen, még hamut sem hagy nemhogy meleget.
Akácot kellene ültetni sokat... az a legjobb fa, mindenre. Tüzelni, bútornak, kerítésnek és még a méheim is tudnának miről gyűjteni
A renccerváltás óta probléma, hogy sok az ártéren a fa - nincs igazán gazdája, csak tulajdonosa. Az meg pont leszarja. Ez egyébként nagy árvizi kockázatot is jelent, mert az ártéren a víztől veszi el a helyet... szóval fa lenne, csak szándék nincs. Loholunk az EJU-ba, nekünk is napelem kell, meg egyéb techno-szarság, lényeg, hogy jóóóóó sokba kerüljön...
Saját magam láttam, a haver berak vagy 50 kg fát, és egy lapát hamu marad utána egy fél nap múlva. Mi az, ami ennél környezetbarátabb? Füstje sincs, mert a fagáz ég...
Ott is hasonlo az energiaáralkitás hatékonysága mint az ellenállás fütésnél, csak ez az indukcios fözölaphoz hasonloan elektromágneses uton csinál meleget. De ez is szinte ugyannnyit fog fogyasztani mint a fütöszálas.
Miért ne tenné? Amennyit megtakarít ezzel a megoldással öreg koráig még azt is megteheti hogy fizet a szomszédnak hogy rakja meg neki naponta kétszer. Vagy tüzel darált fával amit saját maga adagol, tároló függvénye, de egyszer fel van töltve aztán hozzá sem kell nyúlni.
Én nem vagyok az új technika ellen, de mikor egy új családi háznál azt mondják, hogy a korszerű fűtési rendszer 15 millió - na akkor inkább egy gázkazán... de csak mert a fához már kényelmes vagyok.
KB 6 erdei megy el ha full csak azzal fűtünk.
Most jelenleg az erdei köbmétere akácból 25000/M3+2500 a szállítás.
Gázból a decemberi számla 56e volt és nem volt hideg.
Szóval még mindig egy picit olcsóbb a fa fűtése.
Amúgy Érdekes ez a környezetvédelem is.
A fa fűtésével CO szabadul fel ami körforgás mert azt a famennyiséget amit eltüzelsz törvényileg ujra kell telepíteni,tehát a telepített erdő ujra megköti,a gáznál nem mert fosszilis tüzelő.
Semmi füstje nincs,mérges is vagyok mert a szomszénak nem tudok büdösíteni,pedig kurva jó lenne bosszantani.
És összejön egy negyedzsák hamu egy hónap alatt,simán elmegy a kukával.
Így a bébifókák se vernyognak annyit.
Ugyanitt keresek 2,5-3m hosszú 15-20cm magas és hozzá megfelelő vastagságú deszkát kerítésnek
Keményfát nem érdemes eltüzelni, mert az drága, akácot esetleg, de arra is prüszkölnek, mert hogy invazív
Fűzzel meg ilyen gyenge szar fákkal nem tudom hogy lehet tüzelni egy elgázosítóban. Nagyjából egy masodperc alatt kimegy a kéményen, még hamut sem hagy nemhogy meleget.
Akácot kellene ültetni sokat... az a legjobb fa, mindenre. Tüzelni, bútornak, kerítésnek és még a méheim is tudnának miről gyűjteni
Saját magam láttam, a haver berak vagy 50 kg fát, és egy lapát hamu marad utána egy fél nap múlva. Mi az, ami ennél környezetbarátabb? Füstje sincs, mert a fagáz ég...