Attól függ mit nevezünk elmaradottságnak? Én pl nem az anyagiakat mert abban a kelet, dél-nyugat nyilván gyengébben áll én ezért a bunkóságot, abban is vannak egyéni teljesítmények lakhelytől függetlenül, de az ingerszegény környezet sokat nyom rajta, bp-n és nyugat mo-n ahol hamarabb találkozik másféle emberekkel a nép ott óhatatlanul kialakul egy nyitottabb hozzáállás és akár felismerése annak, hogy a viselkedése nem annyira közvetlen mint másoké és előbb utóbb idomul hozzá. Elég egy kis hivatali ügyintézést megejteni az ország különböző pontjain és le lehet vonni a következtetést, de hangsúlyozom ez nem az adott ember úgymond hibája hanem ilyen környezetben szocializálódott.
Ööööö, és tapasztalattal? Bár életem jóval nagyobb részét töltöttem vidéken, tanyán, falun mint bp-n, de melóból adódóan az ország összes táján kellett kommunikálni hasonló beosztású emberekkel. A fejlődés elég nagy az elmúlt 30 évben, de azért a szoci beidegződés sokkal nehezebben távozik ott ahol nem találkoznak a népek nyugatiakkal. Elég csak egy sima boltot megnézni, hogy szolgálnak ki kisvárdán és miképp sopronban? Nálunk is ahová 8 éve költöztem első napokban a bokáig taknyos eladó puszta kézzel adta a pékárút amin össze is vitatkoztunk így megalapozva a pesti köcsög hírnevemet, de érdekes az utóbbi években mivel már a falu fele pestről jött már mind a 3 boltban kesztyűben adják és már köszönnek is az idegennek ha belép, előtte még az ismerősöknek sem mindig. Halad a szocializáció csak lassan, amíg be nem zárják a vidéki gyezsurnaja képzőket és ki nem halnak az ott végzett emberek addig még nem puszta folklór a mucsaizás hanem a megélt mindennapok valósága. 😁
Te magad is tudod,ha már elismerted hogy visszafogottabb.Persze,mindenhol van elmaradottabb rész,az arány nem mindegy,és egyébként én csak az észak dunántúlról beszélek,a déli rész az kb mint az alföld.
Ja hát ott biztos van létjogosultsága a harangszónak,sokan talán nem ismerik az órát,itt azért többnyire igen.Ezt a harangszó betíltást egyébként pont a pesti gyökerek agyszüleménye,de szerencsére lassan elhúznak haza.De várj csak,kicsit gondolkozom,ha választanom kéne hogy szóljon a harang vagy sem,akkor ne szóljon,semmi értelme,okafogyott,nálunk legalábbis.
keltél volna ilyen harang mellett majd meg tudnád hol lakik a jóisten. Sarudon a kert végében volt a a templom minden hajnalban5-kor harangoztak legalább 80-at. Vasárnap se volt kivétel én az összes csuhást összezárnám oda, hogy hallgassák 🥺
Tudom, ott nálatok vidéken a szentesi, csongrádi pusztulatban a kövér kisgyerek a menő, miként a cigány haverjaid közt is 🤔 az egyszerű népek ezt a gazdagság jelének tekintik 😬 Fasza cígó haverjaid 140,150,170 kilók? Miért csodálkoznak azon, hogy fiatalon elrúgják a bakancsot? Fux van a nyakukban? az az ürges aranyozott tudod, ami vastagnak látszik 😅 Amelyik még véletlenül életbe maradt mond neki, hogy ne járjon mekibe 😂
nagybátyám mindig vékony volt, ezen kívül egy rokonom se volt vékony, még az sem aki a háborúban harcolt és hazajött
a férfi többség 180+ centis volt és bőven 130kg felett, öregapám vastag posztó vasutas kabátját évekig hordtam a vasútnál mert szinte olyan magas volt mint én
honvédségnél 190 centivel 70 kilóval mérlegeltem, utána még volt pár év 100 alatt aztán csak úgy ugrottak a kilók
amikor ilyen 1200 kalória felé ettem és 1000km felett biciklizgettem nyáron akkor sikerült visszamenni 110-ig
de ez a 1200 kalória szinte nulla cukorral egy olyan kínzás amit nem lehet évtizedekig bírni, mert nem a fogyás a nehéz, mert azt bármikor meg tudom csinálni, de utána megtartani a szar mert ha csak sima menza dadgokat eszek akkor is ugranak a kilók, mozogni meg vagy 10 éve nem nagyon tudok mert minden részem roncs, néha aludni is csak egy kis extra flector porral tudok, a másik 3 fájdalomcsillapító mellé
milyen gazdag cígó haverjaim? a gyerek meg száz ötven centi 45 kg nem túlsúlyos. Az, hogy milyen módba élsz azt látom én is. Inkább a konekktorba hugyoznék ha engem a nyugdíjas korú feleségemnek kellene eltartani. Egy percet nem élnék a bőrödbe egy tányér pörköltet nem érsz 😅
Most indulok bringával a római partra hekket enni. Oda vissza 60km. Szerintem ha jönnél velem, és nem a cukros kenyeret zabálnád, te is lefogynál. De ilyen súlynál már komoly függőségről lehet beszélni. Innen egyedül már nem lehet nyerni.
Hát igen, ezen a vidéken sok paraszt van, aki a földből meg az állataiból él... ott felétek a Balaton felvidéken viszont sok újgazdag büdös paraszt van 😄olyanok, akik betiltatják a harangot, mert nem szeretnek arra ébredni vasárnap 🤣
Várj, lécci, kicsit gondolkozom, melyik is a rosszabb fajta...
somogy délebbi része azért nagyon gyenge, jártunk arra pecázni de kaposvár után kb visszaugrottunk a 60-as 70es évekbe
voltam olyan boltban ami kb úgy nézett ki mint nálunk a bolt amikor kisgyerek voltam
nálad sztem nem zabálás a fő ok... inkább öröklött alkati tulajdonság (ezt neked kell tudni), vagy betegség.
Van egy gyerekkori haverom, 20 éves koráig 60 kg volt, most 140. Az öccse 150, a fia 30 évesen kb. 130. Apja most halt meg, az 170 körül volt 🙁
inkább a mértéktelen cukor bevitel
képes vagyok 70 deka kenyeret megenni egy üveg lekvárral vacsorára aztán egy óra múlva már nézegetem a hűtőt mit lehetne még enni
amúgy én nem eszek se gyors étterembe se kész kaját, még felvágottakat is havi 1-2 alkalommal mégis lassan 170kiló leszek
szerintem a levegőben is terjedhet a zsír 😂
elhízás
sok éve amikor elkezdtünk romániába motorozni feltűnt hogy a lányok sokkal vékonyabbak mint nálunk
vagyis nem feltétlen vékonyabbak csak kevesebb a zsír rajtuk mert itthon is van sok lány aki tök vékony de oldalt a csípő naci felett kibuggyan a zsír, meg a pocak is olyan mint aki most zabált be töltöttkáposztával
na románoknál ez a kibuggyanós oldaltzsír nem volt(a mindenhol létező elenyésző kivételeket hagyjuk), olyan mértékben nem volt hogy egyből feltűnt
akkoriban ott nemigen volt se gyors étterem se nagyon sok előrecsomagolt holmi a boltokban, főleg vidéken nem
azóta eltelt 15-20 év és már ott is kb az a helyzet mint nálunk, van a lányokon zsír oldalt, van meki szóval van minden
most már nincs meg az a nagy különbség
Hisz pont innen lehet "vidékezni" aki itt él, tudja, milyen... ha nagyarcú pesti (vagy hasonló balatoni 😄) mondja ezt, az csak nagyképűsködés, tapasztalat nélkül.
https://www.youtube.com/shorts...
a férfi többség 180+ centis volt és bőven 130kg felett, öregapám vastag posztó vasutas kabátját évekig hordtam a vasútnál mert szinte olyan magas volt mint én
honvédségnél 190 centivel 70 kilóval mérlegeltem, utána még volt pár év 100 alatt aztán csak úgy ugrottak a kilók
amikor ilyen 1200 kalória felé ettem és 1000km felett biciklizgettem nyáron akkor sikerült visszamenni 110-ig
de ez a 1200 kalória szinte nulla cukorral egy olyan kínzás amit nem lehet évtizedekig bírni, mert nem a fogyás a nehéz, mert azt bármikor meg tudom csinálni, de utána megtartani a szar mert ha csak sima menza dadgokat eszek akkor is ugranak a kilók, mozogni meg vagy 10 éve nem nagyon tudok mert minden részem roncs, néha aludni is csak egy kis extra flector porral tudok, a másik 3 fájdalomcsillapító mellé
Na megyek is strandolni a gyerekkel ledolgozni a felesleget 🤣
Várj, lécci, kicsit gondolkozom, melyik is a rosszabb fajta...
voltam olyan boltban ami kb úgy nézett ki mint nálunk a bolt amikor kisgyerek voltam
Van egy gyerekkori haverom, 20 éves koráig 60 kg volt, most 140. Az öccse 150, a fia 30 évesen kb. 130. Apja most halt meg, az 170 körül volt 🙁
képes vagyok 70 deka kenyeret megenni egy üveg lekvárral vacsorára aztán egy óra múlva már nézegetem a hűtőt mit lehetne még enni
A keleti régió mindenképp visszafogottabb, de azért a dunántulon is akad szép számmal amire innen azt mondom elmaradott.
szerintem a levegőben is terjedhet a zsír 😂
sok éve amikor elkezdtünk romániába motorozni feltűnt hogy a lányok sokkal vékonyabbak mint nálunk
vagyis nem feltétlen vékonyabbak csak kevesebb a zsír rajtuk mert itthon is van sok lány aki tök vékony de oldalt a csípő naci felett kibuggyan a zsír, meg a pocak is olyan mint aki most zabált be töltöttkáposztával
na románoknál ez a kibuggyanós oldaltzsír nem volt(a mindenhol létező elenyésző kivételeket hagyjuk), olyan mértékben nem volt hogy egyből feltűnt
akkoriban ott nemigen volt se gyors étterem se nagyon sok előrecsomagolt holmi a boltokban, főleg vidéken nem
azóta eltelt 15-20 év és már ott is kb az a helyzet mint nálunk, van a lányokon zsír oldalt, van meki szóval van minden
most már nincs meg az a nagy különbség