Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

2021-ben avatkozott be az állam, hogy az átláthatatlan tulajdonosi viszonyokat (Cipruson bejegyzett zűrzavaros cégháló) frissen a célhoz igazított rendeletekkel feloldja és felszámolással eladhatóvá tegye a gyárat. (erre így csillagos 5-ös is járna, bár előbb tette volna ahogy már évek óta kérték)
Ez be is következett, sőt vevőt is találtak rá a Liberty Steel személyében. (angol bejegyzésű de indiai acélipari cég, bár már akkor csődeljárás és a gyárai felszámolása volt folyamatban, tudható volt hogy a lengyeleknél és a cseheknél is tönkretette a gyárakat, csak a széndioxid kvótát nyalták fel és hagyták hátra a romokat)
A "független" felszámolóbiztos (akit az nemzetgazdasági minisztérium jelölt ki) pedig pont ezt a céget látta a legalkalmasabbnak a dunaferr megmentésére és fejlesztésére. (mellette négy brutál nagy acélipari cég adott be pályázatot az üzemeltetésre, de sajnos ők nem jártak sikerrel, akkor még ment a két kohó és a kokszgyártó részleg is, ez utóbbi önmagában is nagyon komoly bevételt tudott az exporttal összehozni, mivel az euban a környezetvédelmi szabályok miatt új gyáregység már csak brutális feltételek mellett üzemeltethető)
A Liberty megígért mindent (zöld acélt, teljes foglalkoztatást, eu-ban legjobb piacvezető technológiát, ingyen sört, világbékét, stb, a kormány meg konkrétan rájuk írta a jogszabályokat, akkora hátszelet adott)
Aztán eladta a széndioxid kvótákat milliárdokért, közben "átmenetileg" leállította a termelést (először csak a kohókat) aztán állásidőre küldte az embereket, utána pár hónap múlva már nem fizette ki a béreket, de a kormány szerint minden a tervek szerint halad (akkor még nem látszott igen, a sajátjai szerint) nincs itt semmi látnivaló, mindenki legyen türelemmel. Aztán az eu parlamenti választások másnapján bejelentés nélkül leállították a kokszgyártó üzemet (azzal annak vége, csak teljes újjáépítés után lehetne elindítani, azaz gyakorlatilag megszűnt,ezt mindenki tudta, de a kormánynak ezzel sem volt problémája)
Folyamatosan hintették hogy "el fog indulni a vasmű két hónap múlva és termelni fog" de a gyárban dolgozók látták a realitást, tudták hogy ez rizsa. (a két hónap folyamatosan tolódott) A fizetések rendszeresen késtek, a dolgozók (jogosan) dühöngtek (ekkor még több mint 5000 volt a gyár létszáma) és folyamatosan kérték a kormányt hogy csináljon már valamit. Aztán ősszel hirtelen az asztalra csapott a kormány, hogy "hát mi van itt?? Felszólítjuk a tulajdonost, hogy azonnal fizessen bért és adót!!" Majd két hónapra rá felszámolták a Libertyt is, és az állam átvette a gyárat ismételt felszámolásra és értékesítésre. (onnan fizette a dolgozók állásidejét fél évig az állam, majd elbocsátották az összes dolgozót, hogy az új tulajdonos tiszta lappal vehessen fel azt, akit akar)
Az ismételt felszámolás nem sikerült, pedig egy cseh és egy kínai konzorcium is jelentkezett, de "az erőművet, vasúthálózatot és a kikötőt nem adjuk oda, az épületeket megvehetik de az alatta levő területet nem, valamint két hónapon belüli gyárindítást (kohók, hengerművek, stb) és két éven belül új elektromos ívkemencék építését-beindítását írták elő, továbbá az egész terület környezetvédelmi kármentesítését is egy éven belül".
Valahogy innen már nem adtak be értékelhető ajánlatot a jelentkezők "a minimális árat nem érték el" így az állam széttárta a karjait és bejelentette hogy innentől a csődbe ment cég adósságai semmisek és az állam rendelkezik tulajdonosként a terület újrahasznosításáról.
Innen jön az ipari park jellegű hasznosítás, valószínűleg családon belül. (a probléma az, hogy pontosan ide lejtett a pálya, és nem is volt szándék a valódi acélipari hasznosításra, de ezzel hülyítették a népet éveken keresztül, most pedig sajnálkozva mentegetőzik a kormány, hogy ők mindent megtettek és mindenki más a felelős hogy ide jutott a dolog)
És hogy honnan tudom hogy mikor mennyit termelt a vasgyár? Jól ment-e neki vagy nem?
Onnan, hogy a dunaferr acéltermelését, energiafelhasználását 20 éven át a körülöttem levő monitorok közül négyen, valós időben láttam, és napi szinten a kohók, a konverter, a folyamatos acélmű, a hengerművek és egyéb gyáregységgel, termelésirányítókkal egyeztettem. (mert amit csináltak az függött az én munkámtól is)
A tulajdonosváltási perpatvart pedig az első sorok egyikéből nézhettem végig, több ezer emberrel együtt. (ugyan 26 éve nem vagyok vasműs -csak voltam anno- de a vasgyár csődjének hatására az én munkám is megszűnik decembertől, ahogy a nejemé -vasműs volt-megszűnt két hónapja az elbocsátási hullámmal, bár helyileg mindketten ugyanott folytatjuk ahol voltunk, de új szerepkörben)
aztán a gáz is az orbán miatt lett drága az egész világon(állát vakargató)
Az a kibaszott gaz 105 forint 1790 köbméter eves fogyasztasig.
holnap ha nem felejtem el írok ismerősnek hogy mire és mikor kapott pénzt, de kb akkor volt amikor a vasútnál állomást váltottam ami 2001-ben volt
sajnos a gondolkodása megmaradt a vv1 szinten 😅
pl precíziós öntésre, autó henger vagy bármi, akár csaptelepek is
nem feltétlen kell mindent nagytételben csinálni mert ahhoz időről időre hatékonyabb gépek kellenek mert a szoci állóvíznek régen vége van
2000 felé nem nagyon voltak úniós pénzek
dehogynem. Az állam pénzelte pont akire haragszol és pont ugyanúgy mint a nagy húsüzemeket csak ezeket valamivel tovább tolták pénzzel(kezeit széttáró)
egy vasművet? Mire? kutyatáp gyártásra?
én soha nem áhítoztam a tiszára, most sem, igazándiból az az ember mindig is egy vicc volt
addig volt érdekes számomra amikor kibaszták a belső körből és pár interjúban meglengette hogy világmegváltó dolgokat tud
na ebből semmi sem lett, úgy gondolom nem is lesz
ellenben amit az o1g művel nagyon kezd hasonlítani nero császár ámokfutására, szóval nem kellnee megvárni amíg lángba nem borít mindent
erre lenne jó ez a petike ember, hátha amikor hatalmon van fel meri rúgni a szaros vödröt és csak lesz valami változás, ha nem teszi úgy is hiteltelenné válik és utána eltűnik a süllyesztőben

amúgy az hogy a gyerek szarabbul keres pont az o1g hibája mert a kata számára megszűnt, hiszen cégnek kell számláznia, hiába nem áll alkalmazásban
azóta kazalszám gyűjtögeti a számlákat hogy ne szívja meg rútul csak egy kicsit

ja a napelem,
sosem mondtam hogy hülye akinek van, csak azt hogy nekem soha nem térülne meg
ez egész addig igaz is volt amíg kedvenc o1g királyunk nem csinált egy 750 forintos gázt, így már kombinálva a napelemmel már megéri
előtte az a 8 ezer forintos villanyszámlám kiváltására nagy kár lett volna milliós rendszert csinálni mert 15+ éves megtérüléseket számoltam, már 2012-ben gondolkodtam ezen mert jött a vasúttól egy rakás ingyen pénz, a te idióta matematikáddal számolva szinte "ingyen lett volna a napelem"
32 évig egy olyan munkahelyen dolgoztál ami nem élt meg a piacból hanem az állandó feltőkésítés miatt maradt a felszínen.Nincs itt semmi látnivaló(kezeit széttáró)
Nálunk már az is nagy szó ha az asszisztens nélkül önállóan betalál a rendelőbe 😅
ja alugyártás is így volt csak ottan a timföldet a ruszkiknak küldtük 😅
de. Amint az orosz kivonult azóta kínlódik.
én ennyi gazdasági fejlesztés nem láttam mint az elmúlt 10 évben. A kecskeméti elkerülőről már nem látni a várost a gyárüzemek miatt 5 éve ott még legelők voltak. (kezeit széttáró) persze nyílván minden külföldi de ha annyira szar hely lenne magyarország tuti nem itt vernének tanyát(gondolkodós) Azt akarom mondani dől befelé a fejlesztési pénz az országban. Aztán fikázzátok az akkumlátor gyárakat mi ebből addigra nagyhatalom leszünk mire a többi ország eszmél, hogy basszus errefelé változott a világ. Aztán szépen csendben épülnek a gázvezetékek európa elosztó központja leszünk de vasúti szállítmányozásban is. Az lehet, hogy balatonra nem ér le a személyvonat időben, de hogy európa rajtunk keresztül fogja szállítani a kínai szarjait jó pénzért az tuti(kezeit széttáró) Ezek olyan hosszútávú fejlesztések, hogy a maréknyi agyatokkal úgy sem fogjátok fel ebből nincs azonnal pénz 5-10 év múlva viszont a keleti blokk országai elmaradottak lesznek hozzánk képest(kezeit széttáró)
fura. Dunaújvárosban 5-6 évvel ezelőtt pont azért nem vettem lakást pedig nem volt túl drága mert már akkor pödzögették, hogy borul az egész üzem. Aztán mesterségesen életben tartották és hát eddig tartott.(óranézegetős) Ha olyan qrva jól működött volna a dunafer akkor piaci alapon még most is hasítana. Pentelére amikor ráépítették sztálinvárost, hogy a vas és acél országa leszünk, na akkor ment jól utoljára a vasmű. De azóta az oroszok hazamentek a felvevő piac meg megszűnt(kezeit széttáró)
ini elméletileg olyan beszédhibás, hogy nem nagyon képes kommunikálni ezt saját maga mondta. De biztos leírja egy papírra a mondanivalóját. Fura mert régebben akinek napeleme volt az hülye volt aztán lett neki. Aztán orbániával semmi baja nem volt a tiszát kiröhögte most meg rájuk áhítozik 😅 gondolom a gyereknek rosszabúl megy azt a patás orbánra fogja lehet a neje is szarabbúl keres az is az orbán hibája, aztán lehet egy héttel többet kellett dolgoznia ebben az évben tehát öszesen 2 hetet és ez fájdalmasan érintette eztért orbán takarodj van nála 😂
igazából egy ország sem önellátó(kezeit széttáró) Amerika, anglia kb. 40-50-szer van jobban nálunk eladósodva arányaiban és még is működik a rendszer(kezeit széttáró) Egyébként államadóssága minden országnak van kb. olyan középmezőnyben vagyunk(kezeit széttár)
inike. Ezek a hatalom közelébe sem fognak kerülni sosem. A TE nagy szerencsédre is(kezeit széttáró)
erre(kezeit széttáró)
Erre nem tudok mit mondani. De amikorrol irsz,az majd a maganceg formajaban volt?
Csak a ket tulajdonosi kor ellentete.
Valami remlik.
A szankciók itt nem játszottak, mivel a nyersanyag és szinte minden, ukrajnából és eu vállalatoktól jött.
A gond az, hogy észszerűtlen döntések sorozatával lett bedöntve a vállalat. (és ezekből nagyon látszott, hogy ennyire "balszerencsés" véletlenül nem lehet senki)
A cél nyilvánvalóan az volt, hogy az "állam" megszerezze magának a területet. (folyamatosan voltak acélipari jelentkezők akik működtették volna, de volt aki épp egy pillanattal a határidő után adta be a pályázatát, a másik meg nemzetbiztonsági kockázat miatt zárták ki, aztán volt aki formai hibát vétett az ajánlatban, míg most legutóbb olyan elmebeteg kitételeket szabott a "felszámoló" hogy így nem akarta megvenni senki)