nekem sose volt régen a dízel paszta indításával gond amíg nem volt fűtött garázsom. Pedig akkor a mostani hidegek teljesen természetesek voltak. A gond csak akkor volt amikor kicsapódott a parafin és eltömte a szűrőt. Aztán valami adalékot kitaláltak rá és utána nem volt gond. Mások simán öntöttek a gázolajhoz benzint. Azóta meg már nem indulok mínuszba mert fűtött a garázs. Meg valószínű a dízelolaj is változott már vagy csak egyszerűen télen beleteszik a dermedésgátlót a kutakon(kezeit széttáró)
Én nekem sosem volt állófűtéses autóm. Egyszer a haverral amikor kamionozni voltam egy pár napra abba viszont nagyon jó volt az álló fűtés. pikk-pakk bemelegítette a fülkét. Az üllés alatti tárolónál el volt egy helyen repedve a cső reggelre a haver 44 es kínai papucsa 36-osra zsugorodott 😅 Mondjuk hazaérve a nejének meg pont jó lett a lábára 😂
ebből már nekem is leesett 4 prizma. Nekem nem bekékült hanem a prizmák helyén világos pontok keletkeztek. Jutubonm megnéztem hogy kellene szétszedni a tv-t meg visszaragaszgatni a ledről lehulló prizmákat de úgy döntöttem inkább el tudomn viselni azt a 4 kicsi fényes pontot 😅
Te meg egy szatyorban élsz ezért nem láttál még az ablakból sem vadásztársaságot hajtani pedig mező mellett egy falu szélén lax és egyébként is te meg átálltál a sötét oldalra szóval a te véleményed még annyit sem számít mint mamlaszé. 😅
Fegyvere miért nem lehetett? A vadgazdálkodás kötelező volt sőt településenként meg volt határozva hány vadásztársaságnak kell létesülnie. Mint alant leírtam az egyesületi társas vadászat nem volt úri sport. A te zsebedben nem kell kotorászni neked abban nincs semmi mióta tönkrement a vállalkozásod 20 éve a feleséged csecsén lógsz(kezeit széttáró) A rongyosboltok 2013-ban már elérték az éves 100+ millás bevételt aminek nyílván csak töredéke ami haszon volt a kiadások levonása után. Ehhez nem fogok mit hozzáfűzni. Addig csináltam amíg ment. Aztán nem ment nem csináltam. Tésanyi míg szállított kérdezd meg tőle 5-10 éve mekkora szegmens volt a rongyosbiznisz? Hány ezer tonna szám hordta a gúnyát a hádának. Vagy ha nem ő akkor látta, mert régen ezt már egyszer leírta. Aztán jött a kovid jött a temu. Statisztikák szerint a temu évente 1000 tonna szám váltotta ki a gúnyakereskedelmet valószínűleg a rongyosbiznisz itt ért véget az országban. Talán a nagyon nagyok még életben vannak de szerintem már ők sem verik a seggüket a földhőz örömükben amikor egy üzlethelységért 5-8 milliókat elkérnek tőlük egy bevásárlóközpontban havonta.
Az én öregapám katonatiszt volt,56-ban összeszólalkozott két komcsi rendőrrel egy kávézóban,megpicsázta őket majd otthagyta mindkettőt és kiment,az egyik utána ment és hátba lőtte,meghalt.Emléktáblája is volt ott ahol megölték Szentesen,csak aztán az épületet felújították, az emléktábla meg soha nem került vissza.
Ejtsünk szót anyai nagyapámról is aki 1890-ben született. Neki volt jó néhány hektár földje szerény parasztgazda volt. A megtermelt áruknak az értékesítéséből tengődtek. Megjárta mind a 2 világháborút majd a háború után lehúzott 5 évet a szovjetúnióban mint málenkíj robot. Természetesen közben a földjét téeszesítették. Az idén 80 éves édesanyám amikor idézi fel a padlássöprést mindig könnyes szemmel tudja csak mesélni, hogy sírt a nagyanyám amikor az utolsó szemig összelapátolták a kukoricát a padlásról. Az én családomat aki bármilyen szinten össze kívánja mosni a kommunista elvtársakkal az hatalmasat téved mi minden okkal zsigerből utáljuk őket.
Másfél éve meghalt édesapám emlékét gyalázod. Tanáremberként 40 évig tanította az olyan buta szakmunkásokat mint te is vagy(kezeit széttáró) Nagyapám egy ügyes kereskedő volt aki gyerekkorában zsidóknál dolgozott és tanulta meg a kereskedelem fortélyait. Oldalkocsis motorkerékpárral járta az országot utazó kereskedőként innen indult. Mielőtt kérdeznéd, hogy honnan volt motorkerékpár hát onnan, hogy az ükapám is tehetős nagygazda volt. Szóval a történelem nem 89 től indul mint tenálad.(kezeit széttáró) Aztán felépítette magát üzletet nyitott kiskereskedőket szolgált ki amolyan nagykereskedelem elődjeként. Az 50-es években mindent elvettek tőle. Addigra már 40 évesen egy 10 szobás háza volt kecskeméten igaz hitelből. Ez az ingatlan még a mai napig megvan frekventált helyen. A komcsik a fokozatosság elvét betartva az egyik évben csak egy orosz családot költöztettek be a házába. Aztán a másik évben még kettőt. Majd bőrkabátos emberkék látogatták meg és jobb belátásra bírták. Elmondták, hogy ami egy bőröndbe belefér annyit pakolhatnak össze és takarodjanak onnan mert az ingatlan már a magyar államé. Nagykőrösre rokonokhoz tudtak jönni nagyapámék a nagyanyámmal és már a 3 kicsi gyerekkel de csak azért mert a nagykőrösi rokonokat hortobágyra vitték. Kapcsolatai révén újfent felépítette magát, hogy 3 év múlva tudott házat venni nagykőrösön. Ott ismét üzletet nyitott. Aztán jó kommunista szokás szerint mondva csinált indokokkal leültették. A meglévő 6 testvére ezalatt kifosztotta mindenéből. Szabadulásakor raklapot szögelt. Ismét a nulláról kellett elkezdeni mindent. Annyi különbséggel, hogy a ház most legalább megmaradt. Ismét elkezdte a vállalkozását. Ismét a kapcsolataira támaszkodva. Hiánygazdaság volt de ő tudott árut beszerezni így sikeresen felfutott. Állandó nyomás volt rajta, hogy lépjen be a pártba. Nem tudták megtörni addigra már kellő képen megutálta a kommunistákat. Azért mert nem hódolt be a gimnáziumot kitűnőre végző édesapám nem mehetett egyetemre. Egyszerűen feketelistára tették. Mivel nagyapám nem nagyon szórta a pénzt a gyerekeire édesapám dolgozni ment. Egyszer aztán fordult annyit a helyzet, hogy felvették szegedre majd édesanyámmal megismerkedve pécsen folytatták a tanulmányaikat. Ott is kitűnő volt ezért járt neki a kollégium. Ezt nagyapám nem tudta így havi apanázst adott neki ezt tette évről évre félre. 66-ban nagyapámat megint leültették. Azért kellett 1 hónap alatt lebonyolítani és megtartani az esküvőt mert az esküvő másnapján a nagyapám vonult immár harmadjára a börtönbe. Ez kivételesen valami közlekedési baleset volt ahol egyébként nem halt meg senki még csak komolyabb sérülés sem lett. Másfél év után jöhetett ismét haza tudta folytatni a kereskedelmet. Közben édesapám és édesanyám lediplomázott és megkezdték a tanári pályájukat 20-on pár évesen. Édesanyám a helyi gimmnáziumba tanított 40 évet édesapám meg a helyi szakmunkás iskolában. Lakást vettek hitelre nagykőrösön amit sok évig törlesztgettek. Édesapám hétvégente járt vagont pakolni a kozervgyárnak vitték a konzerveket haditechnikáért cserébe a nagytestvér szovjetúniónak. 4 hétvége alatt több pénzt keresett mint a tanári fizetése ami mondjuk egyébként sem volt túlzóan magas. Majd később nagyapámmal együtt csinálta a családi vállalkozást a tanítás mellett. Mikor nagyapám megöregedett édesapám vette át a vállalkozást mivel nővére a hatvanas évek közepétől pestre húga pedig hetvenes évek közepétől olaszországba házasodott és élt. Őket nem nagyon érdekelte a családi üzlet. Az olasz keresztanyáméknak utazási irodájuk volt velencében a legnagyobb nővér szerényebben élt a férje vadászpilóta volt a honvédségnél ők állandóan költöztek mikor hová vezényelték évekre. Taszár, pápa meg még nem tudom hová. Kecskemétre már nem jött mert mire ide települt át a vadászezred addigra nyugdíjba ment alezredesként. Aztán megszülettünk a testvéremmel egy picsányi lakásban éltünk 4-en. Mivel a családi vállalkozás elég jól ment 10 éven belül édesapámék a közös spórolt pénzükből vettek egy kádárkockát 80-ban. Ekkor bátyám 9 én 5 éves voltam. Ésdesapám a vadászatot az elmondások foszlányaira visszaemlékezve 77-ben kezdte el. Az alsó szomszédja vette rá Lacibácsi aki vagy 20 évvel idősebb volt nála és a konzervgyárban dolgozott középvezetőként. Én 82-től járt ki vele a társas vadászatokra mint hajtó 7 évesen. Abban az időben az egyesületi társas vadászat nem úri hobbi hanem a szinte a szegény emberek hobbyja volt. Vadász és fegyvervizsgával fillérekért lehetett venni használt vadászfegyvert a tagdíj meg nevetséges volt. Kb. mintha most egy évre be kellene fizetni 40 ezer forintot. Szerintem még állami támogatást is kaphattak az egyesületek a kritérium annyi volt, hogy az orosz laktanyák tisztjeit akik vadászhajlandóságot mutattak azokat kötelező volt taggá tenni és vadásztatni. Minden társaságnál volt 8-10 orosz katonatiszt aki vadászott. Nem volt velük baj. sőt élőnyúl befogásnál kivezényelték az egész századot hajtani, gulyáságyúban főzték a teát. Aztán a 90-es évektől lett golyósfegyvere édesapámnak. Elsőként a vadásztársaságból. Majd pár év múlva már lett többeknek is. Lövéshez ingyen lehetett jutni, mert minden évben járt egy bak és 2-3 suta kilövés. Ha volt vaddisznó a területen azt számolatlanul lehetett lőni és ingyen. A kilencvenes évek végétől meg afrikába eljárni meg nem volt még annyira költséges mutatvány a kezdeti időben. Addigra már magyarországon is elterjedt a külföldi bérvadászat és felszaladtak a kilővés díjai ha valaki egyesületen kívűl meghívásra kívánt vadászni. Egyesületen belül ez még akkor is olcsó volt. Afrikában egy hét repülőstűl 7 vadas csomaggal olcsóbb volt mi egy aranyérmes gím kilövése itthon. Persze aztán az afrikai vadászszafari árai is meredeken el kezdtek emelkedni. A vállalkozásból viszont erre futotta. Édesapám egy évben egyszer elment vadászni meg egy évben egyszer elment a családdal külföldre nyaralni. Ehhez képest mi hol vagyunk már? nem a kádárék gemenci vadászataihoz kellene tán hasonlítani a kor akkori egyik legolcsóbb népi tömeghobbiját. Családomat bármilyen szinten is összehozni az elvtársakkal elég nagy sértés.
Szóval összefoglalva nagyapámat most nehéz lenne összehasonlítani bármelyik mostani nagyvállalkozóval mert a mostani nagyvállalkozók mint a ner csecsén fejlődnek. Ellenszélben kilakoltatva bebörtönözve törte magának és családjának az utat. Béres józsef kálváriáját lehetne nagyapámhoz hasonlítani csak hát ő egy sokkal-sokkal gazdagabb ember lett és híre bejárta az egész világot. S
Nem,Gázt vesz el,teljesítményt csökkent.Ami fékez,vagyis nyomatékot irányít az az EDS(elektronikus difi zár),mondjuk ezek is egy rendszeren dolgoznak,csak nem feltétlen avatkozik be az EDS.
Mert általában egy rendszerre épül,de attól még ugyanúgy a kipörgésgátlót kapcsolod ki,az esp-t nem,vagy csak részlegesen(sport mód),Szóval ha az autóban "esp off "van,az a kipörgésgátlót kapcsolja.
Mert kipörgéskor elveszi az erőt és még alapjáraton sem pörög ha még fogja is a mélyebb hó, homok így ha elpörög nem lehet fullba tolni, hogy mégis ki tudjon menni. Új téliguma van, brigi bár én utálom.
Az ESP menetstabilizáló rendszer.
A kipörgésgátló TC vagy TCS.
Az egyszerűbb autóknál nincs külön kapcsoló/menüpont.
A kipörgő kerekek a TC/TCS -ez tartoznak, nem az ESP-hez.
Szóval összefoglalva nagyapámat most nehéz lenne összehasonlítani bármelyik mostani nagyvállalkozóval mert a mostani nagyvállalkozók mint a ner csecsén fejlődnek. Ellenszélben kilakoltatva bebörtönözve törte magának és családjának az utat. Béres józsef kálváriáját lehetne nagyapámhoz hasonlítani csak hát ő egy sokkal-sokkal gazdagabb ember lett és híre bejárta az egész világot. S
A kipörgésgátló TC vagy TCS.
Az egyszerűbb autóknál nincs külön kapcsoló/menüpont.
A kipörgő kerekek a TC/TCS -ez tartoznak, nem az ESP-hez.